Rg-vb: arany vetett véget a 2007 óta tartó orosz átoknak

MAROSI GERGELY (Stuttgart)MAROSI GERGELY (Stuttgart)
Vágólapra másolva!
2015.09.12. 17:34
null
Oroszország öt vb után szerezte meg ismét az összetett csapataranyat (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Stuttgartban pont került a ritmikus gimnasztika egyik leghosszabb rossz sorozatának végére: Oroszország 2007 óta először megnyerte az együttes kéziszercsapatok összetett versenyét a világbajnokságon, a címvédő Bulgária, valamint Spanyolország előtt.

Az oroszok el vannak átkozva csapatban. Ez közismert hiedelem az rg-világban. Senkinek sincs olyan merítési lehetősége és sportdiplomáciai ereje, mint Oroszországnak, de a kéziszercsapat összetett versenyt 2007 óta nem tudta egyszer sem megnyerni egységük. Mindig becsúszott egy hiba – tavaly, Izmirben egy akkora, hogy még a dobogóról is lemaradtak.

Itt volt az ideje megtörni az átkot. Az oroszok most is hibáztak egyet első gyakorlatukban, de nem végzeteset, a másodikat pedig üzembiztosan hozták. 36.266-os összpontszám – egy éve a bolgárok 34.449-cel nyerték meg az összetettet.

Verhetetlen.

A címvédő bolgároknak be kellett érniük az ezüstéremmel (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A címvédő bolgároknak be kellett érniük az ezüstéremmel (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

A bolgárok azért mindent megtettek a címvédésért, de ez inkább azt jelentette, hogy a spanyolokkal és az olaszokkal harcoltak a dobogóért – az éremesélyesek közül a fehéroroszok és az izraeliek is elszálltak első gyakorlatukkal. Az olaszok nyolc másodperc híján mindent jól csináltak, ám az utolsó szercserénél elkövetett rontás lelökte őket a dobogóról, amelyre így a bolgárok (ezüst) és a spanyolok (bronz) állhattak. Az olaszok még a minimális különbség miatt megpróbálkoztak egy óvással, de nem jártak sikerrel.

Az olimpiai kvótákért folytatott harc nagyon megviselte minden csapat idegeit: több volt a rontott, mint a jól végrehajtott gyakorlat. Előbb az ukránok futottak bele csúnyán egy hibába, a házigazda németek pedig második bemutatójukat rontották el annyira, hogy elúszott rajta a közvetlen riói kvóta. Az ukránok megúszták, mögöttük húzzák meg a vonalat – azt azért nem mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb sportági hatalomnak jó hete lett volna…

RITMIKUS GIMNASZTIKA
VILÁGBAJNOKSÁG, STUTTGART.
Együttes kéziszercsapat, összetett döntő.
1. Oroszország (Diana Boriszova, Darija Klescsova, Anasztaszija Makszimova, Szofija Szkomoroh, Anasztaszija Tatareva, Marija Tolkacseva) 36.266, 2. Bulgária 35.583, 3. Spanyolország 34.900, 4. Olaszország 34.782, 5. Japán 34.682, 6. Izrael 34.283, 7. Fehéroroszország 34.016, 8. Kína 33.199, 9. Ukrajna 33.166, 10. Üzbegisztán 32.566
Az első kilenc olimpiai kvótát szerzett, csakúgy, mint a 13. Egyesült Államok (kontinentális kvóta). Brazília a házigazda jogán indul, a fennmaradó három helyért Üzbegisztán, Németország, Azerbajdzsán, Görögország, Finnország, Franciaország verseng az előolimpián (2016. április 22-24.).
A kvóták kiosztását szombat este erősíti meg a FIG.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik