Marion Jones beismerte, hogy doppingolt és visszaadta érmeit

Vágólapra másolva!
2007.10.09. 09:41
Marion Jones már pénteken, egy New York-i bíróságon elismerte, hogy korábban teljesítményfokozó szereket használ, egészen 1999-re visszanyúlóan. Bár vallomása szerint nem volt tisztában azzal, hogy doppingol, visszaküldte olimpiai érmeit, és már pénteken bejelentette visszavonulását. Az ügyében januárban döntetek.
Marion Jones Sydneyben így ünnepelte a százméteres síkfutásban szerzett aranyérmét. Hét évig tartott az öröme.
Reuters
Marion Jones Sydneyben így ünnepelte a százméteres síkfutásban szerzett aranyérmét. Hét évig tartott az öröme.
Marion Jones Sydneyben így ünnepelte a százméteres síkfutásban szerzett aranyérmét. Hét évig tartott az öröme.
Reuters
Marion Jones Sydneyben így ünnepelte a százméteres síkfutásban szerzett aranyérmét. Hét évig tartott az öröme.

Az amerikai Marion Jones összesen öt érmet szerzett a 2000. évi Sydneyben rendezett olimpiai játékokon. A dobogó legmagasabb fokára állhatott 100 és 200 méteres síkfutásban, 4x400 méteres váltóban, valamint harmadik lett távolugrásban és 4x100 méteres váltóban.

Az egykori olimpikon elismerte a hatóságok előtt, hogy doppingolt, és hogy hazudott, amikor korábban azt állította, hogy soha nem használt teljesítményfokozó szereket.

Védekezésként a sportoló a taláros testületnek elmondta, hogy "a tiszta" néven elhíresült szteroidokat tartalmazó szert korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta 1999-től két éven át, de a tréner neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

Jones vallomása után, hétfőn visszaadta olimpiai érmeit, ezt az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelentette be, ezt követően pedig az atléta ügyvédje is megerősítette.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága az esetet követően hivatalosan is elnézést kért a sportolóktól és valamennyi olimpián részt vett nemzettől, különösen az eseményt szervező Ausztráliától.

"Szeretnénk bocsánatot kérni a kétszázöt nemzet olimpiai bizottságától, az ausztrál emberektől, a sydneyi játékok szervezőitől, az önkéntesektől és azoktól a sportolóktól, akik lemaradtak a dobogóról és elveszítették azt a lehetőséget, hogy tiszteletükre eljátsszák a himnuszt és felhúzzák nemzeti zászlajukat" - áll a hivatalos levélben.

Peter Ueberroth, a bizottság elnöke egyben arra kérte azokat a versenyzőket, akik a váltóban együtt futottak Jonesszal, hogy ők is adják vissza ötkarikás érmeiket.

A 31 éves sprinter elfogadta kétéves eltiltását is, bár ennek nincs sok jelentőség azután, hogy a sportoló még pénteken bejelentette visszavonulását.

Az ügynek még nincs vége, ráadásul az atléta egy másik ügyében januárban hirdetnek ítéletet, és legrosszabb esetben ott hat hónapos börtönbüntetést is kaphat hamis tanúzásért.

Marion Jones olimpiai sikerei mellett négyszeres világbajnoknak is mondhatta magát, hiszen 1997-ben Athénban százméteres síkfutásban és 4x100 méteres váltóban bizonyult a legjobbnak, 1999-ben Sevillában szintén százméteres síkfutásban, majd 2001-ben Edmontonban nyert kétszáz méteren.

Száz méteren ugyanekkor csak ezüstérmet szerzett, Sevillában pedig bronzérmes lett távolugrásban, azonban a doppingügy miatt minden 1999 utáni eredménye kérdéses.
VINCZE SZABOLCS

MI LESZ MARION JONES OLIMPIAI ARANYÉRMÉVEL?

John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke szerint Katerina Tanu nem kaphatja meg a doppingolását beismerő Marion Jones Sydneyben, a 100 méteres síkfutásban nyert olimpiai aranyérmét.

"Azt szeretném hinni, hogy az eredetileg Jones mögött második Tanu nem léphet elő aranyérmessé" - mondta Coates, arra utalva, hogy a görög sprinter négy évvel később Athénban - még a játékok kezdete előtt a Sydneyben 200 m-en olimpiai bajnok Kosztasz Kenterisszel együtt - nem jelent meg több doppingellenőrzésen, s ezért kétéves eltiltást kapott.
Sydneyben a jamaicai Tayna Lawrence végzett a harmadik helyen Jones és Tanu mögött.

Coates azt ugyanakkor hozzátette, jogilag komoly fejtörést okozhat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az új sorrend felállítása. Egyúttal arra kérte az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságát (USOC), hogy Jonesnek a 4x100-as és a 4x400-as váltóban szerepelt csapattársai is szolgáltassák vissza érmeiket. Az USOC felszólította ezeket a versenyzőket medáljaik visszaszolgáltatására.

Érdekesség, hogy a 4x100-as amerikai kvartett bronzérmes lett, de Joneson kívül azóta Torri Edwards és Chryste Gaines is lebukott, s mindketten eltiltást kaptak. A 4x400-as csapat Jamaica és Oroszország előtt végzett az első helyen.
MTI
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik