Remekelt a light-contact szakág, maximálisan elégedett a kapitány

Vágólapra másolva!
2007.10.01. 17:02
Felülmúlta a várakozásokat – három elsőség, összesen tíz-tizenkét érem – a magyar kick-box válogatott a belgrádi világbajnokságon. A light-contact, low-kick és thai-kickbox szabályrendszerekben megrendezett vb-n Magyarország négy arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel zárt. Debrecezni Dezső arany betűkkel véste be nevét az egyre népszerűbb sportág nagykönyvébe, belgrádi sikerével egyedüliként mondhatja el magáról, hogy hétszeres világbajnok.
Debreczeni Dezső az őt megillető helyen, a dobogó tetején
Debreczeni Dezső az őt megillető helyen, a dobogó tetején
Debreczeni Dezső az őt megillető helyen, a dobogó tetején
Debreczeni Dezső az őt megillető helyen, a dobogó tetején

A belgrádi seregszemlén 60 ország 740 indulója vett részt. A NOB elismerésért küzdő WAKO ismét bővült, új fejezetet nyitott , hogy a kínai válogatott is elindult, s ez – mint a legtöbb sportágban - igen csak megváltoztathatja a jövőben az erőviszonyokat.

Debreczeni Dezső erőnyerőként került a legjobb nyolcba, majd az angol Barry Megihlay jött, akit különösebb megerőltetés nélkül győzött le, leiskolázta fiatal ellenfelét - elsősorban lábbal. Szombaton ugyanerre a sorsa jutott a döntőbe jutásért a török Selsuk Laleci is, aki nem nagyon tudott mit kezdeni jóval rutinosabb ellenfelével szemben.

A másik ágon egy rettenetes, ádáz csata után a régi nagy rivális, az orosz Maxim Aysin került a fináléba, legyőzve a svéd Thomas Carlssont. Ez azt jelentette tehát, hogy létrejött a visszavágó a 2005-ben Szegeden elvesztett (elvett) világbajnoki döntőért. Korábban négyszer találkoztak, abból háromszor Dezső nyert. Tavaly, az Európa-bajnoki döntőt is, de az orosz volt a világbajnoki cím védője.

Óvatos tapogatódzással kezdtek, a két versenyző túlzottan jól ismerte egymást ahhoz, hogy hebehurgyán egymásnak essenek. Aztán a menet közepén begyújtották a rakétákat. Debreczeni lábbal igyekezett távol tartani a valamivel alacsonyabb oroszt, aki érthető módon beugrásos kombinációkkal kísérletezett, amit Dezső gyakran alábújva igyekezett átvészelni.

Az első és a második menet egyaránt döntetlent sugalt. A 3.menetben tovább folytatódott az elkeseredett küzdelem. Hogy mi dönthetett? Talán a menet utolsó harmadában elhelyezett több tiszta találat. Feszült másodpercek után hirdették ki az eredményt: 2:1 arányban a bírók Debreczeni Dezsőt látták győztesnek, aki így visszavette 23 éves ellenfelétől a világbajnoki címet.

Debreczeni Dezső sporttörténelmet írt, hétszeres világbajnok
Debreczeni Dezső sporttörténelmet írt, hétszeres világbajnok


S ez azt jelentette, hogy ezzel Ő lett a WAKO történeténel legeredményesebb versenyzője, hiszen ez lett a hetedik. Utána még izgalmas pillanatok következtek, az egyik bíró rosszul töltötte ki a lapot, az orosz csapat óvott, de nem fogadták el.Debreczeni Dezső így mint hétszeres világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok, profi világbajnok álhatott a dobogó legfelső fokára és hallgathatta meg a Himnuszt.

“Maximálisan elégedett vagyok a teljesítménnyel és az eredményekkel is. Mindenki jó formában volt, és aki kikapott, az is mindent elkövetett a győzelemért. Ami az eredményeket illeti, ki kell emelni a light-contactosokat, hiszen tizennégy indulónkból tízen dobogóra állhattak” – értékelt Zrínyi Miklós szövetségi kapitány.

”Az aranyak számát illetően annyi hiányérzetem van, hogy Szántó Sándor is világbajnoki címet érdemelt volna, mert a döntőben jobb volt, mint horvát ellenfele. Az ő aranyával pedig Magyarország nyerte volna a szakág csapatversenyét. De az is nagy öröm, hogy a ringben is született egy magyar aranyérem” – tette hozzá a szakvezető.

A szövetségi kapitány reméli, hogy a magyarok hasonlóan sikeresen szerepelnek majd a sportág többi szakágának – semi-contact, full-contact, aero-kickbox, formagyakorlat – világbajnokságán, november 26. és december 2. között a portugáliai Coimbrában is.

KICK-BOX, VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A ZÁRÓNAP MAGYAR VONATKOZÁSÚ EREDMÉNYEI:
Light-contact. Férfiak. 57 kg . Döntő: Debreczeni Dezső–Ajszin (orosz) 2:1.
63 kg. Döntő: Szántó Sándor–Sarko (horvát) 0:3.
79 kg. Döntő: Dancsó Zoltán–Bücker (német) 2:1.
Nők. 50 kg. Döntő: Krempf Réka–McMahon (ír) 0:3.
55 kg. Döntő: Molnár Mónika–Kustanova (orosz) Molnár a 3. menetben sérülés miatt feladta.
60 kg. Döntő: Marton Klára–McHale (ír) 2:1.
+70 kg. Döntő: Kovács Barbara–Kinak (orosz) 0:3.
Thai-kickbox. Nők. +70 kg. Döntő: Zatykó Zita–Elhaddad (marokkói) 2:1.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik