Lékó Péter kihagyott lehetősége az örmény Aronjan ellen

Kókai PéterKókai Péter
Vágólapra másolva!
2007.09.26. 09:43
Lékó Péter komoly lehetőséget hagyott ki, hogy a mexikóvárosi sakkvilágbajnokság tizenegyedik fordulójában tovább növelje pontjainak számát, és átbillenjen eddigi ötven százalékos teljesítményen. A szépen kezelt megnyitás után a magyar nagymester határozottan előnyösebb állásra tett szert az örmény Aronjan ellen, és válogathatott a kecsegtető lehetőségek között, de...
A ravaszul védekező Aronjan meglepődött, az előnyben lévő Lékó elkezdett hallucinálni
A ravaszul védekező Aronjan meglepődött, az előnyben lévő Lékó elkezdett hallucinálni
A ravaszul védekező Aronjan meglepődött, az előnyben lévő Lékó elkezdett hallucinálni
A ravaszul védekező Aronjan meglepődött, az előnyben lévő Lékó elkezdett hallucinálni

„Azt hiszem, épp az volt a baj, hogy eltévedtem a sok kecsegtető lehetőség között - kommentálta saját teljesítményét Lékó a Nemzeti Sportnak. - Határozottan és következetesen ki kellett volna tartanom egy út mellett, én viszont elkezdtem hallucinálni, rémképeket látni, és ezt a rendkívül ravaszul védekező ellenfelem kihasználta. Mire a bástyavégjátékhoz értünk, már elpárolgott az előnyöm, és elkerülhetetlen volt a döntetlen.”

Aronjan a párbajt követő sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy ő maga is meglepődött, ahogyan ebből a hátrányos állásból végül mégiscsak megmenekült.

A forduló egyetlen eldőlt játszmájában Anand, az indiai gőzhenger szabályosan letörölte a tábláról ellenfelét, az orosz Morozevicset. Valóban meggyőző a népszerű Vishy teljesítménye, aki négy fordulóval a verseny vége előtt egy teljes ponttal vezetve, és a világos bábokat vezetve nyugodtan megtehette volna, hogy döntetlenre adja a játszmáját, de a játékot és a harcot választotta – és igaza lett.

Mivel a forduló többi játszmája remi lett, így az egyetlen változás a táblázaton, hogy az indiai nagymester immár másfél ponttal vezet vetélytársai előtt, és végső győzelme gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen.

Egyértelmű csalódást okozott viszont a Griscsuk-Kramnyik összecsapás, amely mindössze tizenhárom lépés megtétele után végződött pontosztással. A két orosz orosz védelmet választott ugyan, de nem volt itt semmiféle orosz rulett, csak egy orosz szalonremi. Nem volt sokkal nagyobb a hőfoka a Gelfand-Szvidler partinak sem, csak néhány lépéssel tovább tartott: huszonkét lépés megtétele után a felek döntetlenben egyeztek meg.

A világbajnokságon most szabadnap következik, majd az utolsó három forduló. Lékó rendkívül nehéz finis előtt áll, hisz a sötét bábokat vezetve kell szembeszállnia a világbajnok Kramnyikkal és az éllovas Ananddal is, harmadik ellenfele viszont a most vereséget szenvedő Morozevics, aki ezzel a táblázat utolsó helyére került.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik