Formula–E: Evans nyerte az eseménydús első versenyt Sanghajban

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.25. 10:06
Izgalmasan alakult a szombati verseny Sanghajban – a győzelem Mitch Evansé lett (Fotó: AFP)
Mitch Evans aratott győzelmet a Formula–E kínai versenyhétvégéjének szombati futamán. A Jaguar versenyzője mögött Pascal Wehrlein ért célba, a dobogó legalsó fokára a bajnoki éllovas Nick Cassidy állhatott fel a nagy izgalmakat hozó sanghaji futam végén.

Formula–E-s pályafutása során Jean Éric Vergne a 16. alkalommal szerezte meg a pole pozíciót, s ezzel feljött az örökranglista első helyére Sébastien Buemi mellé, aki ugyanannyi rajtelsőséggel rendelkezik. A DS Penske francia versenyzője mögött Oliver Rowland zárta a szombati kvalifikációt Sanghajban, a második sorból Mitch Evans és Pascal Wehrlein várhatta a piros lámpák kialvását a Formula–1-ből jól ismert sanghaji versenypálya rövidített változatán.

A rajtnál Vergne megtartott a vezetést, mögé Wehrlein zárkózott fel, míg Rowland a másodikról az ötödik helyre esett vissza. A harmadik körben Wehrleint Vergne-t is megelőzte, ám miután felvette a támadó módot, visszakerült a második pozícióba. Az élre átmenetileg Robin Frijns állt, majd António Félix da Costa vette át a vezetést, mielőtt Wehrlein visszaállt az első helyre. 

A Porsche versenyzői összejátszhattak az élen, ez azonban nem sokáig működött, hiszen a kilencedik körben már ismét Vergne vezette a versenyt. Később átmenetileg még Nyck de Vries is autózhatott az élen, majd megint a Porsche párosáé volt az első két pozíció. Az utolsó tíz körben a bajnoki éllovas Nick Cassidyre irányult a figyelem, hiszen megkezdte a felzárkózást, ráadásul a megmaradt energia terén is jobban állt a riválisainál.

Az új-zélandi többek között De Vriest, Da Costát, illetve Jake Dennist is maga mögé utasította, így a hajrában már a harmadik helyen autózott. Előtte Evans hosszú körök óta próbálta megelőzni Wehrleint, s az utolsó kör elején végül megtörtént a helycsere. Evans elsőként szelte át a célvonalat, mögötte Wehrlein futott be, akinek az utolsó méterekig kellett védekeznie a harmadik helyen célba érő Cassidyvel szemben.

Pontot szerzett továbbá Rowland, Da Costa, Dennis, Vergne, De Vries, Sébastien Buemi, illetve Stoffel Vandoorne. Bár némileg csökkent az előnye, továbbra is Cassidy áll a világbajnoki tabella élén.

Folytatás szombaton 4.20-kor a második időmérővel!

FORMULA–E 
KÍNA, ELSŐ VERSENY
1. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
2. Pascal Wehrlein (német, Porsche)
3. Nick Cassidy (új-zélandi, Jaguar)
4. Oliver Rowland (brit, Nissan)
5. António Félix da Costa (portugál, Porsche)

A világbajnokság élmezőnye 11 verseny után
1. Nick Cassidy (új-zélandi, Jaguar) 155 pont
2. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 142 pont
3. Oliver Rowland (brit, Nissan) 130 pont
4. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 122 pont
5. Jake Dennis (brit, Andretti) 111 pont
6. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 93 pont
7. António Félix da Costa (portugál, Porsche) 69 pont

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik