Dakar: Kovácsék már a hetedik helyen állnak a kamionosoknál

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2024.01.12. 19:57
null
Kovács Miklós egysége már hetedik a kamionosok versenyében (Fotó: Qualisport)
A rendhagyó, kétnapos Dakar-szakasz megrostálta a mezőnyt: az autósoknál Carlos Sainz, a motorosoknál Ricky Brabec vezet. A kamionosok mezőnyében Kovács Miklós a szenzációs hetedik helyről várja a szünnapot.

 

Életre szóló leckékkel szolgál a Dakar rali a versenyzők számára. Az elmúlt két napban megtartott, rendhagyó 48 órás szakasz jó néhány nagymenőn kifogott (Jazid al-Radzsi felborult, Nasszer al-Attijah első rajtolóként nagy hátrányba került, Stéphane Peterhansellel elbánt a technika ördöge), mások pedig előnyt kovácsoltak jó taktikájukból.

Utóbbiak között volt a ralizseni Sébastien Loeb, aki újabb szakaszgyőzelmet aratott, és persze Carlos Sainz, aki átvette a vezetést az összetettben.

„Nehéz szakasz volt, a végén el is ástuk magunkat, de összességében örülünk. Ha a rajtnál azt mondja, a szünnap előtt vezetem majd a versenyt, azonnal aláírtam volna” – mondta Sainz.

Magyar szempontból szenzációs hír, hogy a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió a nagyon előkelő hetedik helyről várja a folytatást!

„Nagyon kemény volt az elmúlt két nap: hatalmas dűnéken, puha homokon autóztunk, nagyon sokan felborultak, elakadtak, húzgáltuk az ellenfeleket a sivatagban – mondta a Nemzeti Sportnak Kovács Miklós.Pályafutásom legnehezebb két napja volt: néha azt sem tudtam, hol vagyunk, a semmi közepén, sátorban aludtunk, kommandós kaját ettünk, szóval tényleg vérbeli Dakar-szakaszon vagyunk túl. Szerintem a szervezők egy kicsit túl is lőttek a célon. Volt olyan tölcsér, amiből csak tolatva tudtunk kimenni, mondta is a navigátorom, Czegó, hogy ezt pontozni kellene, ahogy háttal kiugrattunk a gödörből. Ezt a szakaszt még jó sokáig nem fogjuk elfelejteni: szereltünk, mentettünk, mentünk a saját tempónkban.”

Kovács azt is elárulta: akadt egy kis műszaki hibájuk, de azt a szombati szünnapon megoldja a csapat, és mennek tovább. Mert bár ez az eredmény kecsegtető, messze még a vége…

46. DAKAR RALI
Az állás a 6. szakasz (Subajtah–Subajtah, össztáv: 758 km, ebből szelektív szakasz: 549 km) után

Autósok
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi RS Q E-tron) 24:59:32
2. Ekström, Bergkvist (svéd, Audi RS Q E-tron) 20:21 perc hátrány
3. Loeb, Lurquin (francia, belga, Hunter) 29:31 p h.

Motorosok
1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 27:11:21
2. Branch (botswanai, Hero) 51 mp h.
3. Van Beveren (francia, Honda) 9:21 p h.

25. Gyenes (romániai, KTM) 3:56:05 ó h.

Kamionosok
1. Martin Macik, Frantisek Tomasek, David Svanda (cseh, Iveco) 28:59:18
2. Loprais, Valtr Jr., Stross (cseh, Praga) 1:16:42 ó h.
3. Van Den Brink, Torrallardona, Van De Pol (holland, spanyol, holland, Iveco) 1:49:59 ó h.

7. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 9:29:11 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik