WTCR: Michelisz az első sorban az utolsó időmérőn; Azcona a bajnok!

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.11.26. 17:51
null
Mikel Azconáé a WTCR történelmének utolsó bajnoki címe (Fotó: DPPI)
Nathanaël Berthon nyerte meg a túraautó-világkupa (WTCR) dzsiddai versenyhétvégéjének időmérőjét, aminek már második szakasza bajnokavatást hozott. Mikel Azcona ugyanis behozhatatlan előnyre tett szert a pontversenyben, így a spanyol versenyzőé a sorozat utolsó bajnoki címe. Michelisz Norbert a második helyen zárta a kvalifikációt, így az első sorból vághat neki a főfutamnak, míg Tassi Attila a második versenynek vághat neki a pole pozícióból.

 

Bár a 2022-es bajnoki cím sorsa a Hyundai és a Honda egy-egy versenyzője között dől el, az időmérőt megelőzően az Audi diktálta a tempót Dzsiddában. Az első szabadedzésen Gilles Magnus nyitott az élen, míg később Nathanaël Berthon vette át e vezetést. A bajnoki éllovas Mikel Azcona második és negyedik pozícióval hangolt a villanyfényes körülmények között rendezett kvalifikációra.

A sorozat utolsó időmérőjének első szakaszában jól kezdtek a magyar versenyzők, egy ideig Michelisz Norbert, Tassi Attila és Nagy Dániel is továbbjutást érő helyen állt. Előbbi legfőbb feladata azonban ezen a hétvégén a bajnoki trófeáért küzdő csapattársa segítése, s ennek megfelelően Michelisz a kvalifikáció nagy részében szélárnyékkal segítette Azconát.

A Q1-et végül a spanyol pilóta zárta az első helyen, mögötte Magnus és Franco Girolami biztosította be a továbbjutását. Michelisz a hetedik, Tassi a 12. lett az első szakaszban, míg a 13. pozícióban végző Nagy számára véget ért a kvalifikáció.

Mivel Azcona 60 pontos előnnyel érkezett az idényzáróra, számítani lehetett arra, hogy talán nem kell a második verseny leintéséig várni a bajnokavatásra. Erre viszont végül már az időmérőn sor került – a Q2-ben kapott pontokkal ugyanis biztossá vált, hogy Azconáé a sorozat utolsó bajnoki címe.

A szakaszt egyébként Berthon zárta az élen az új bajnok előtt. Michelisz a negyedik helyen végzett, amivel ő is kivívta részvételét a Q3-ban. Tassi a tizedik lett, ami rajtelsőséget jelent számára a részben fordított rajtrácsos második futamon.

A Q3 résztvevőit Berthon, Azcona és Michelisz mellett Magnus és Tom Coronel egészítette ki. Közülük végül Berthon bizonyult a leggyorsabbnak, mellőle Michelisz vághat neki az első futamnak. A harmadik rajtkockából Azcona várhatja a piros lámpák kialvását.

Folytatás vasárnap 17.30-kor az első versennyel!

WTCR
SZAÚD-ARÁBIA, IDŐMÉRŐ

1. Nathanaël Berthon (francia, Audi) 1:16.362
2. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) +0.107
3. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) +0.150
4. Tom Coronel (holland, Audi) +0.202
5. Gilles Magnus (belga, Audi) +0.319
...
10. Tassi Attila (magyar, Honda) +0.405
...
13. Nagy Dániel (magyar, Zengő Motorsport) +0.693

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik