Autósport: nemzetközi szinten jó év vár a magyar versenyzőkre

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
2022.01.07. 10:54
null
Oláh Gyárfás szerint nemzetközi szinten jó év vár a magyar versenyzőkre (Fotó: Tumbász Hédi)
Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke szerint jó évnek ígérkezik 2022 a nemzetközi sorozatokban szereplő magyar versenyzők számára, akik között rutinos, bajnoki címeket nyert pilóták ugyanúgy vannak, mint a feltörekvő új generáció tagjai – írja az MTI.


A sportvezető az MTI-nek azt mondta, a magyarországi rendezésű kiemelt események mindegyikén tudnak majd hazai indulóknak szurkolni a sportág szerelmesei. A június közepén, a Hungaroringen közösen sorra kerülő túraautó-világkupa (WTCR) és gyorsasági kamion Európa-bajnoki (ETRC) futamokon több magyar versenyzőnek is lehet majd a helyszínen drukkolni, előtte májusban, Nyírádon ralikrossz Európa-bajnoki viadal lesz várhatóan hazai versenyzőkkel a mezőnyben. Az együléses formaautós kategória egyik utánpótlás-nevelő szériájában, a Regionális Forma Európa-bajnokság mezőnyében szintén lesz magyar résztvevő, és ez a sorozat július elején látogat el a Hungaroringre. Az MNASZ-elnök reményei szerint a július végén sorra kerülő Forma-1-es Magyar Nagydíj betétprogramja során ugyancsak szurkolhatnak majd hazai indulónak a rajongók.

„A kamion Eb-n a háromszoros győztes, címvédő Kiss Norbert a magyar Révész Racing Team színeiben áll rajthoz a mostani idényben is, és egyértelműen esélyese a bajnoki címnek, valamint a hazai futamoknak is. A WTCR-ben reményeink szerint Michelisz Norbertnek és Tassi Attilának is drukkolhatunk majd a szezon során azután, hogy az előző esztendő egyiküknek sem sikerült igazán jól” – mondta Oláh Gyárfás, és hozzátette, a túraautó-vk mezőnyében a Zengő Motorsport magyar csapatként lesz ott a rajtrácson hazai és külföldi versenyzőkkel a volánnál.

„A ralikrossz Eb-futam rendezése régi ígéretünk volt, és ez most valóra vált, bár a szakágban már világbajnoki menőink is vannak Szabó Krisztián és Kárai Tamás személyében” – emelte ki az MNASZ elnöke, és jelezte, bár Szabó még nem jelentette be, hogy az idén melyik sorozatban indul, akár az is előfordulhat, hogy meglepi a magyar szurkolókat és rajthoz áll az Eb-versenyen.

„Ha így lesz, akkor esélyesként indulhat vb-dobogósként és összetett ötödikként, jól ismerve a nyírádi pályát” –
tette hozzá.

A Kiss Norberthez hasonlóan szintén a Révész Racing Team színeiben versenyző Révész Levente az olasz Forma-4-es bajnokságban eltöltött tavalyi év után ezúttal már a Forma-3-hoz közelebb álló autókat felvonultató Regionális Forma Európa-bajnokság mezőnyében lesz érdekelt, ráadásul a komoly hagyományokkal rendelkező, korábban többek között Max Verstappennek, Charles Leclerc-nek, valamint Mick Schumachernek is lehetőséget adó holland Van Amersfoort Racing színeiben.

„Leventének egy hasznosnak bizonyuló Forma-4-es tanulóév után az idén egy jó csapatnál van esélye arra, hogy tovább fejlődjön a Forma-3 felé vezető úton, és egy nívós, általában erős mezőnyt felvonultató nemzetközi sorozatban bizonyíthatja rátermettségét és tudását” – mondta Oláh Gyárfás, aki arra is kitért, hogy a tavaly a Forma-3-as bajnokságban első idényét teljesítő Tóth László remélhetőleg az idén is a Forma-1-es nagydíjakat betétprogramként kísérő szériában tudja folytatni a pályafutását.

„A tavalyi sikeres tapasztalatszerző, tanulóév után László és menedzsmentje még nem hozta nyilvánosságra, hogy melyik csapatnál folytatja idén, de bízhatunk abban, hogy a Forma-1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén ebben az évben is tudunk majd neki szurkolni a Hungaroringen az F3-as futamokon” – jelentette ki az MNASZ elnöke, egyben kiemelte, hogy látható, van egy feltörekvő generáció a formaautózás területén, amelynek tagjai egyelőre lépésről lépésre haladnak a csúcskategória felé vezető úton.

„Reméljük, hogy közülük kerül majd ki az a versenyző, akinek sikerül elérni azt a hőn áhított célt, ami eddig a magyar autósportban csak Baumgartner Zsoltnak jött össze” – fogalmazott Oláh Gyárfás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik