Bruno Senna: „A híres név önmagában még semmire sem kötelez”

Vágólapra másolva!
2008.07.16. 16:25
Intelligens és gyors. Imád esőben versenyezni, szereti az utcai pályákat, lassan készen áll a Formula–1-re – és Sennának hívják. A 24 éves Bruno Senna remek silverstone-i teljesítménye után a második helyen áll az F1 előszobájának számító GP 2-es versenysorozatban. Ayrton unokaöccse hamarosan bekerülhet a „száguldó cirkuszba”. Sokan úgy gondolják, a név kötelez – Bruno szerint viszont az még önmagában semmit sem jelent, hogy Sennának hívják.
Ez a kép ismerős lehet az autósport rajongóinak: Senna, eső, győzelem – avagy Bruno Silverstone-ban
Fotó: Imago
Ez a kép ismerős lehet az autósport rajongóinak: Senna, eső, győzelem – avagy Bruno Silverstone-ban
Ez a kép ismerős lehet az autósport rajongóinak: Senna, eső, győzelem – avagy Bruno Silverstone-ban
Fotó: Imago
Ez a kép ismerős lehet az autósport rajongóinak: Senna, eső, győzelem – avagy Bruno Silverstone-ban

„Sohasem volt kötelesség vagy cél, hogy felnőjek a híres Senna névhez. A név önmagában még semmire sem kötelez, és garanciát sem jelent a sikerre. Viszont azzal a felelősséggel együtt jár, hogy ne romboljam le a név mítoszát” – nyilatkozta a silverstone-i GP 2-es futam után Bruno Senna a BBC-nek.

A nagybátyjára megjelenésében és főleg gesztusaiban is hasonlító Bruno néha nagy meglepetéseket tud okozni azoknak, akik személyesen is ismerték Ayrtont – mint ahogy ezt ő maga is elmondta egy jellemző történetben.

„Goodwoodban Ayrton régi McLarenét vezettem, és a volt szerelői készítették fel az autót. Átöltöztem, és amikor jöttem vissza, az egyik régi embere döbbenten nézett rám, mintha szellemet látott volna. Úgy látszik, nagyon hasonlíthattam Ayrtonhoz, mert a látvány valósággal sokkolta: sarkon fordult és elfutott. Egész nap nem tért magához” – mesélte a nem mindennapi sztorit a 24 éves pilóta.

Az autóversenyzés világába viszonylag későn került be Bruno, egyrészt Ayrton Senna, másrészt édesapja tragédiája miatt: egy éven belül vesztették életüket, mindketten balesetben.

Mivel a család az átélt szörnyűségek hatására nem támogatta Bruno versenyzői karrierjét, csak tíz év kihagyás után térhetett vissza a gokartozáshoz, azóta viszont gyorsan lépdel feljebb a ranglétrán. 2005-ben a brit Formula–3-a szériában indult, majd Gerhard Berger tanácsára (és támogatásával) a GP 2-be került, ahol a második évadjában már kitűnően szerepel.

„Amikor versenyezni kezdtem, borzasztóan nehéz volt megküzdeni a nyomással és a várakozásokkal. De ez egyben jó iskola is volt. Magamat akarom adni, de természetesnek tartom, hogy mindenkit Ayrton érdekel, így szívesen válaszolok a vele kapcsolatos kérdésekre is. Ayrton nagyon erős érzelmeket keltett az emberekben, velem kapcsolatban meg kétféleképpen viselkednek. Vannak, akik az iránta érzett szeretetüket rám „hagyományozták”, és vannak, akik szerették, de bennem kételkednek, és nem szeretnék, hogy bármit is csináljak, ami a mítoszt rombolhatja” – mondta.

Idei monacói győzelmének köszönhetően tizenöt év után először jelent meg újra a Senna név az eredményjelző első sorában. Hogy mikor köszönthetünk ismét egy Sennát a Formula–1-ben, az még nyitott kérdés – de Bruno csapatfőnöke szerint jó esélyei vannak a bemutatkozásra.

„Fényes jövő áll előtte, úgy tűnik, kitűnő versenyző lesz. Az év végére készen állhat a Formula–1-es bemutatkozásra. Tízéves kihagyást kell behoznia, de nagyon intelligens és gyorsan tanul. Felettébb meglepne, ha nem lenne nagyon sikeres a jövőben a Formula–1-ben” – nyilatkozta a fiatal brazilról Paul Jackson.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik