Telefonálgatás és evés? Mit tegyünk, és mit ne az edzőtermekben

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.04.30. 14:25
Sokan még mindig nincsenek tisztában vele, hogyan kellene és hogyan nem kellene viselkedniük az edzőteremben. Elárulunk néhány titkot.

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk!


Az edzőtermek világának külön etikettje van, sokakat az tart vissza a fitneszklubok felderítésétől, hogy nem tudják, mire számíthatnak az edzőterem falai között. Nincsenek tisztában a ottani viselkedéskultúrával, tartanak tőle, hogy vétenek az írott és íratlan szabályok ellen, s emiatt kinézik őket. Lássunk néhány alapszabályt!


1. Ha látjuk, hogy törülköző van a gépen, azt alighanem használja valaki


Alapvető higiéniai elvárás, hogy ne „ragadjon” az izzadságunktól az általunk használt gép, senkinek sincs kedve olyan eszközt igénybe venni, amely „csucsog” a verejtékben. Az izzadságot mindig töröljük le nemcsak magunkról, hanem a gépről is. Éppen ezért íratlan szabály, hogy minden esetben használjunk törülközőt, kendőt az edzéshez, és a gépre terítve óvjuk azt meg, hogy mások is igénybe vehessék utána.
Sokan míg elmennek inni, vagy szusszannak egyet, ott hagyják a törülközőt a gépen, mintegy jelezve, használatban van az eszköz. Ilyenkor érdemes megvárni, míg visszaérkezik az illető, és nem szégyen megkérdezni, hány sorozat van még hátra neki.


2. Étel és ital – mit szabad, és mit nem?


A fitneszklubokban étkezni az arra kijelölt területen lehet, akkor is, ha csak egy banánról vagy proteinszeletről van szó, amit néhány harapással eltüntet az ember. Az ivással kicsit megengedőbb a helyzet, mivel a folyadékot mozgás közben is ajánlott pótolni. A biztonság érdekében mindenképpen zárt palackban vagy kulacsban vigyük magunkkal az italunkat, hogy megelőzzük a kiborulásból adódó kellemetlenségeket.


3. Ügyeljünk a biztonságra


Annak érdekében, hogy mindenki biztonságos körülmények között mozoghasson, mindenképpen győződjünk meg róla, nem hagytunk-e valamit – cipőt, telefont, kulacsot – útban, elpakoltuk-e magunk után a kisebb eszközöket, például súlyzókat, súlyokat. Senki sem szeret mások után pakolni, és ami szintén nagyon fontos: ha segítségre van szükségünk, kérdezzünk bátran. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogyan kell használni vagy beállítani egyik-másik gépet, kérdezzük meg nyugodtan!


4. Ne zavarjunk másokat


Mindenki valamilyen céllal érkezik a fitneszklubba. Van, aki fogyni szeretne, más az izomépítés rejtelmeiben veszik el, megint mások stresszlevezetésként és az egészségük megőrzése érdekében mozognak.
Ilyenkor nem mindenki vágyik közösségi életre, beszélgetésre, amit általában abból tudunk leszűrni, hogy zenét hallgat az illető. Sokakat zavar a túl hangos beszéd és a telefonálás.

Fontos, hogy ne tartsunk fel másokat, ne a fekvenyomópadon pihenjük ki a fáradalmainkat. Ha egy gépet már nem használunk, tegyük rendbe magunk után.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik