10 jó ok, amiért érdemes rendszeresen bringázni

Vágólapra másolva!
2022.12.15. 14:07
Lássuk, milyen áldásos hatásai vannak, ha életvitelszerűen tekerünk. Ne feledjük, közeleg az újévi fogadalmak szezonja…

1. Jótékony hatással van a légzésre és a vérkeringésre, ezáltal erősíti az immunrendszert. A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő „centrumországában” nem is kell taglalni ennek a jelentőségét. Konkrétan fogalmazva: tovább élhetünk, ha rendszeresen tekerünk.

2. A kerékpározás serkenti az anyagcserét. Ebből következik, hogy az ideális testsúly elérésében (és megtartásában) is sokat segít.

3. Karbantartja a reflexeinket, például az egyensúlyérzékünket.

4. Ha nem kizárólag nagyvárosi forgalomban tekerünk, a bringázás csökkenti a stresszt, amiből manapság bőven kijut.

5. Aki teker, erősödnek az izmai, és az állóképessége is folyamatosan nő.

6. Fontos és praktikus szempont, hogy akár gyakorlott bringások vagyunk, akár kevés tapasztalattal rendelkezünk, percre pontosan meg tudunk érkezni akárhová, méghozzá gyorsan.

7. Nem leszünk kiszolgáltatva a tömegközlekedés macerájának, a környezetszennyező és korántsem pénztárcakímélő autózásnak, az idegtépő dugóknak, sőt az időjárásnak sem. Nincs rossz idő, csak rosszul felöltözött/felszerelt kerékpáros.

8. A természeti környezetünket sokkal nyugodtabban és alaposabban szemlélhetjük, ha nem egy zárt mikroklíma ablakán keresztül fogadjuk be a mellettünk 90-100 km/óra sebességgel elzúgó világot. A kerékpározás ideális ahhoz, hogy tekerés közben lássuk is, merre járunk, mi vesz körül bennünket. A teremtett szépség így biztosan megérint minket, és nem az okostelefonjainkon rögzül tévesen, értelmetlen felületen.

9. Közösség, közösség, közösség. Ami ugyebár az egyik legnagyobb hiánycikkünk manapság. A bringások összetartása és szolidaritása legendás, még a bringaút piros lámpáinál is összebiccent, integet egymásnak két kerékpáros, de szinte mindenki megáll, ha az út mentén a defekt után kereket szerelő bicajos társába botlik. A tekerést versenyszinten vagy amatőr sporthobbiként űzők is mindig számíthatnak egymásra, és a közösségi tekeréseken, versenyeken, tókerüléseken jó alkalmat találnak az ismerkedésre is.

10. Az egyetlen „negatívum”, amit mondani tudunk, hogy a kerékpározás erős függőséget okoz jelentős és gyors közérzetjavító hatása miatt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

















Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik