Tíz tünet a túl kevés D-vitamin miatt

Csupasport CsupasportCsupasport Csupasport
Vágólapra másolva!
2022.11.05. 10:52
A napsütéses órák csökkenésével a hobbisportolók is kevesebb természetes vitaminhoz jutnak, pedig a koronavírus óta pláne tudjuk, hogy erre is oda kell figyelni.

Az emberek többsége rendszeres D-vitamin-hiánnyal küzd, s az arány csak romlik, amikor beköszönt az igazi ősz. Az egészségkultúrában a D-vitamin csak az utóbbi években kezdi elnyerni méltó helyét, nem kis részben a koronavírus megjelenése miatt, s érdemes foglalkozni a pótlásával.

A D-vitamin hiányával az alábbi tünetek észlelhetők:

1. Indokolatlan izzadás
2. Meglepő izomgyengeség
3. Törékeny csontok
4. Krónikus csontfájdalom
5. Folyamatos melankólia
6. Gyorsan romló fogazat
7. Alvászavar, ideggyengeség
8. Gyulladások kialakulása
9. Megvastagodott ízületek
10. Bőrbetegségek előfordulása

A vitamin pótlása tehát az említett problémák fennállása esetén is ajánlott, de mivel számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, fogyasztása szinte kötelező.


 

A tojás sárgája megfelelő D-vitamin-forrás lehet
Fotó: shutterstock

 

Jó D-vitamin-forrás az édesvízi és tengeri halak, a csukamájolaj, a vaj, a tej, a tojássárgája, a máj és a belsőségek. Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. Mivel ez ősszel, télen térségünkben megoldhatatlan, pótlását a fent említett élelmiszerekből, illetve vitamintablettából lehet megoldani. Szakemberek szerint hazánkban a lakosság legalább 70 százaléka D-vitamin-hiánnyal küzd, túladagolása rendkívül ritka.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik