A hét teljesítménytúrája: Vidróczki 63

Vágólapra másolva!
2018.05.16. 18:01
A híres betyárról elnevezett túra a Mátra kevésbé ismert oldalát járja be, és 2500 méteres szintemelkedésével szép kihívás lehet minden túrázónak.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg szombaton, azaz május 19-én a Vidróczki 63 teljesítménytúrát.

A rajt és a cél helyszíne a Nógrád megyei Bátonyterenye DÁTÉ panziója, ahol a túra végeztével meleg ebéd is rendelhető (bableves, kenyér, palacsinta). A nevezési díj az ebédhez hasonlóan ezer forint, amit a helyszínen is kifizethetünk, nincs kötelező internetes előregisztráció.

A túra elnevezése Vidróczki Márton (1837–1873) híres betyárhoz köthető, aki a környéken lelte halálát. Ha bármelyik távot teljesítjük, és ugyanígy teszünk az ősszel esedékes bükki Less Nándor-emléktúrával, akkor a „Betyárok nyomában túramozgalom” különleges jelvényét szerezhetjük meg. Ezt leszámítva mitől különleges még a túra?

„Az útvonal kezdetben a Mátra északi, kevésbé ismert oldalán halad – mondta kérdésünkre Danyi Zoltán szervező. – Galyavár, Világosvár, Ágasvár. Mind olyan helyek, amelyekről fantasztikus kilátás nyílik. Akik korábban is végigjárták a túrát, mindenképp figyeljenek, ugyanis fokozottan védett madár költése miatt a túra utolsó szakaszát át kellett terveznünk.”

A túrával tehát a Mátrát egy olyan oldaláról ismerhetjük meg, ahogyan még nem láttuk, és a tömeg sem okoz nagy problémát. A túra ugyan népszerű, de a résztvevők száma meg sem közelíti a Gerecse 50-en megszokottat vagy a hasonlóan felkapott rendezvényekét. Ami nem feltétlenül baj, sokan jobban szeretnek úgy túrázni az erdőben, hogy nem kell minden percben a hátuk mögé nézni, hogy elengedjék a gyorsabban haladókat.

„Háromszáz indulóra számítunk. A távok közül a legnagyobb, a 63 kilométeres és a legkisebb, a 18 kilométeres a legnépszerűbb. A 31 és a 46 kilométeres távok közül inkább előbbin indulnak sokan. A túrázók mellett terepfutók is neveznek, a legnagyobb táv résztvevőinek felét ők teszik ki. A túra teljesítői emléklapot és jelvényt kapnak” – osztott meg velünk további információkat Danyi Zoltán.

A 63 kilométeres túrán összesen 16 ellenőrző és frissítő pont található, némelyiken csokoládéval, vízzel, ivólével, lekváros és zsíros kenyérrel várják az érkezőket. A túrával kapcsolatban egyedül a helyszín megközelítése lehet problémás. Mivel tömegközlekedéssel nehezen megközelítő helyről van szó, érdemesebb autóval menni. A közelben szálláshelyet is talál, aki korábban érkezne, vagy nem szeretne azonnal hazautazni, hanem eltöltene még egy kis időt a környéken.

A túrával kapcsolatos minden információ, beleértve térképet, itinert és egyebeket, megtalálható az alábbi linkre kattintva: http://bvse.hu/page.php

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik