Nagy Bernadett kiváló birkózással kvótameccses Bakiban

KRASZNAI BENCE (Baki)KRASZNAI BENCE (Baki)
Vágólapra másolva!
2024.04.06. 11:11
Nagy Bernadett szombat este a kvótáért küzdhet (Fotó: Török Attila, archív)
Szombaton a hölgyeké a főszerep a baki Nemzeti Torna Arénában zajló európai olimpiai kvalifikációs versenyen, s az öt magyar induló közül egy, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Nagy Bernadett (76 kg) jutott be a legjobb négy közé, tehát a kvótameccsen léphet szőnyegre szombat este.

Nagy Bernadett bravúrt mutatott be februárban azzal, hogy másfél év kényszerpihenőt követően kiváló birkózással felállt a dobogó harmadik fokára a bukaresti Európa-bajnokságon. Sikerével jelezte: komolyan kell számolni vele a kvótáért zajló versenyben. 

S ezt nem csak Romániában, most, a baki (bakui) európai olimpiai kvalifikációs versenyen is megmutatta. Elsőként a hozzá hasonlóan kétszeres Eb-harmadik olasz Enrica Rinaldit utasította technikai tussal (10:0) maga mögé, majd magabiztosan, 3:0-ra verte a fehéroroszok junior Európa-bajnokát, Anasztaszija Zimjankovát is, ezzel bejutott a legjobb négy közé, ami azt jelenti, mindössze egy lépés választja el a kvótától. Szombat este az Eb-második és -harmadik francia Pauline Lecarpentier-vel találkozik, csakúgy, mint nemrégiben, Bukarestben a bronzéremért. Akkor simán győzött a mi sportolónk.

„Összességében most jobb formában érzem magam, mint az Európa-bajnokságon, tulajdonképpen minden a terv szerint alakult. Nagyon bízom abban, hogy sikerül a kvótaszerzés, örülök, hogy a francia lány lesz az ellenfelem, hiszen vele már birkóztam” – fogalmazott Nagy Bernadett a Nemzeti Torna Arénában.

Az Eb-második Bognár Erika (57 kg), valamint a háromszoros U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Szabados Noémi (68 kg) is sikerrel vette az első, selejtező jelentette akadályt: előbbi a spanyol Graciela Sánchez Díazt verte meg könnyedén (5:0), utóbbi az Eb-ezüstérmes, magyar gyökerekkel is rendelkező, ám olasz színekben birkózó Dalma Canevát győzte le úgy, hogy tíz másodperccel a vége előtt fordított, levitellel – 3:1 lett a vége. 

Sajnálatos, hogy a folytatásban mind a ketten kikaptak: Szabados a háromszoros U23-as Európa-bajnok lengyel Wiktoria Cholujjal, Bognár a szintén U23-as Eb-győztes török Elvira Kamalogluval nem bírt el. Ezúttal egyikük sem szerzett kvótát – májusban, Isztambulban pótolhatják.

Fájó vereséget szenvedett az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, magyarként Eb-ezüstérmes Orsós Sztalvira az 53 kilogrammosok között. Kiemeltként bizonyíthatott Bakiban, így rögtön a negyeddöntőben lépett szőnyegre, mégpedig a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes német Annika Wendle ellen. A mérkőzésen passzivitási pontok döntöttek, kettő járt a németnek, egy a magyarnak, Orsós tehát egy vereséggel búcsúzott a viadaltól. 

A rutin döntött junior világ- és Európa-bajnokunk, Elekes Enikő, valamint az Eb-harmadik, vb-ötödik svéd Johanna Lindborg találkozóján. A vetélytárs három kitolással és egy passzivitási ponttal 4:1-es sikert ért el, ezzel a Csepel TC–KIMBA sportolója is kiesett.

EURÓPAI OLIMPIAI KVALIFIKCÁIÓS VERSENY, BAKI 
Női birkózás 
53 kg. Negyeddöntő: Wendle (német)–Orsós Sztalvira 2:1. 
57 kg. Selejtező: Bognár Erika–Sánchez Díaz (spanyol) 5:0. Negyeddöntő: Kamaloglu (török)–Bognár 5:0. 
62 kg. Selejtező: Lindborg (svéd)–Elekes Enikő 4:1. 
68 kg. Selejtező: Szabados Noémi–Caneva (olasz) 3:1. Negyeddöntő: Choluj (lengyel)–Szabados 10:0 – technikai tus. 
76 kg. Selejtező: Nagy Bernadett–Rinaldi (olasz) 10:0. Negyeddöntő: Nagy–Zimjankova (fehérorosz) 3:0 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik