Izgalmas birkózó-válogatók a szombati Honvéd-kupán

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.12. 15:14
Lévai Zoltán (piroban) is megküzd a címeres mezért (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Hagyományosan Honvéd-kupának hívták, most a jubileumra utalva hivatalosan Honvéd 75 a neve annak a felnőtt-válogatóversenynek, amely mindhárom szakágban zajlik szombaton délelőtt fél 11-től (megnyitó 10-kor) a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli komplexumában. A viadal legérdekesebb része abban a három súlycsoportban zajlik, amelyekben a múlt heti baki kontinentális olimpiai kvalifikáció után kérdőjelek vetődtek fel a válogatott összeállításával kapcsolatban – áll a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hírelvelében.

A női 57 kilóban hárman küzdenek meg azért, hogy kivívják a szereplés jogát a május 9-12. közötti isztambuli ötkarikás világkvalifikáción: az azeri megméretésen egy-egy győzelem és vereség után búcsúzó, Eb-2. Bognár Erika (BHSE), az Eb-3., U23-as Eb-győztes Galambos Ramóna (BHSE) és a szintén Eb-3. Dollák Tamara (UTE). 

Kötöttfogásban a vb- és Eb-ezüstérmes Lévai Zoltánnak (77 kg, BHSE), valamint a vb-2., olimpiai 5. Szőke Alexnek (97 kg, ESMTK-KIMBA) sem úgy sikerült a bakui kvalifikáció, ahogy tervezték, előbbi az elődöntőben váratlanul simán kapott ki esélytelenebb finn riválisától, utóbbi már a rajton elvérzett. Ezért a szakvezetés döntése alapján a legidősebb Lévai fivér honvédos klubtársa, az egy súllyal lejjebb, 72 kilóban Eb-győztes, vb-ezüstérmes Fritsch Róbert (BHSE), Szőke pedig a két kategóriával lejjebb vb- és Eb-3. Lévai Tamás (BHSE) ellen csatázik. Aki nyer, esélyt kap az isztambuli indulásra, s a kvóta megszerzésére.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik