Sportrádió: Ha ők nincsenek, akkor abbahagyom – Nagy Bernadett

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.02.20. 09:32
Nagy Bernadett nem szeretne megállni Párizsig (Fotó: Török Attila)
Nem akármilyen tortúrán kellett átesnie a 76 kilogrammos birkózónak, Nagy Bernadettnek ahhoz, hogy másfél év kihagyás után ott folytassa, ahol abbahagyta: a 2022 áprilisában, Budapesten nyert Európa-bajnoki bronzérmét követően a Bukarestben múlt héten rendezett kontinensbajnokságon is a dobogó harmadik fokára állt, s bizony, nem szeretne megállni a párizsi olimpiáig.

 

Nagy Bernadett 2022 tavaszán, U23-as és junior Európa-bajnokként élete első felnőtt-világversenyén bejutott a budapesti BOK-csarnokban zajló Eb helyosztójára, amelyben hatalmas sikert ért el, hiszen 8:2-re legyőzte a bolgár Marija Orjaskovát. Az örömmámort szomorú tény árnyékolta be: az UTE sportolójának súlyosan megsérült a térde.

„De nem a bolgár csinálta, hanem én magamnak! – vágta rá a Sportrádiónak Nagy Bernadett. – Nagyon hajlékony vagyok, és néha nem érzem, hol a határ. Túlfeszítettem a térdemet. Nagyon fájt, alig tudtam ráállni. Elküldtek MRI-vizsgálatra, meg orvosokhoz, a Sportkórházban ketten is megvizsgáltak, de egyikük sem látta, hogy elszakadt. Kontrasztanyagos MRI-n is jártam, és még ekkor sem látták, mi a helyzet. Augusztus elején vették észre, hogy szalagszakadásról van szó, megműtöttek, de nem sikerült jól az operáció. 2023 januárjában, szimpla véletlen folytán Magyarkanizsán a Vajdasági Birkózóakadémián találkoztam egy professzorral, ő segített. Olyan rehabilitációs központba hozott Újvidékre, ahol csak ilyen sérülésekkel foglalkoznak. Borzalmas állapotban volt a lábam, másodszor is meg kellett műteni. Így maradtam le a tavalyi Eb-ről, majd a belgrádi olimpia kvalifikációs világbajnokságról, és így nyúlt másfél évre a felépülésem.”

A 23 esztendős sportoló fizikailag próbálta építeni magát az érintett időszakban, remekül sikerült neki. A „szőnyegrutin” visszaszerzésével olyan kiváló formába lendült, hogy saját bevallása szerint karrierje valaha volt legjobb teljesítményével, három győztes és egy vesztes mérkőzéssel felért a dobogó harmadik fokára múlt csütörtökön, a Bukarestben rendezett Eb-n.

„Meccsről meccsre jobban ment, szóval nem ijedtem meg. Türelmes voltam, és ennek az lett az eredménye, hogy a végére sokkal jobban birkóztam, mint az eddigi pályafutásom során valaha – folytatta Nagy. – Egyedül a példaképemmel, a hétszeres Eb-győztes, kétszeres világbajnok török Yasemin Adarral nem bírtam. Sokan mondják, hogy nagyon erős, és valóban annak néz ki, ám egyáltalán nem olyan erős, mint amilyennek kinéz. Egyébként akartam vele képet csinálni, de elfelejtettem.”

Kétszeres Eb-bronzérmes sportolónk kellő motivációt meríthetett ahhoz, hogy magabiztosan vágjon neki a maradék két olimpiai kvalifikációs versenynek: „Úgy érzem, hogy sikerülhet megszereznem az olimpiai kvótát, az edzésmunka megvan bennem, fejben kell igazán összeraknom magamat. Nagyon-nagyon sok ember munkájának köszönhető, hogy most itt lehetek. Ha ők nincsenek, akkor biztosan nem bírom ezt végigcsinálni, és abbahagyom.”  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik