Muszukajev Iszmail lett 2023 legjobb európai szabadfogású birkózója!

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2024.02.11. 16:27
Muszukajev Iszmail lett a tavalyi év legjobb európai szabadfogású birkózója (fotó: AFP)
A bukaresti Európa-bajnokság rajtja előtt egy nappal, már a helyszínen tartotta éves közgyűlését a nemzetközi szövetség európai bizottsága (UWW European Council). Az eseményen hazánkat Ali Csilla, a bizottság titkára, a magyar szövetség (MBSZ) sportmenedzsere, valamint Módos Péter, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya képviselte, előbbi ismertette a pénzügyi beszámolót és a büdzsét. Itt derült ki a kontinentális nemzeti szövetségek és a bizottsági tagok szavazatai alapján, hogy 2023-ban ki lett a legjobb versenyző, valamint edző a három szakágban. Nagy örömünkre szabadfogásban a tavaly Belgrádban világbajnoki diadalt arató Muszukajev Iszmail nyerte a voksolást – áll a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hírlevelében.

Muszukajev fantasztikus elismerése mellett nem mellékes, hogy a hétfői Eb-rajton a kötöttfogásúak már benépesítik a bukaresti Polyvalent Hall szőnyegeit. A nevezés alapján két olimpiai bajnok klasszis lesz ott a mezőnyben, az ukrán Zsan Belenjuk (87 kg) és az örmény Artur Alekszanjan (97 kg). A magyar színeket összesen 18 versenyző képviseli, s bár a létszám nem változott, pénteken kiderült, a világbajnok Losonczi Dávid betegsége miatt orvosi javaslatra kimaradt a keretből. Helyére az Eb-címvédő Takács István került a kötöttfogású 87 kilósok között, akinek már az első napon jelenése lesz, a sorsolás alapján először litván vagy szerb rivális ellen küzd majd a román fővárosban. A két másik hétfői honfitárs közül a 72 kilóban Eb-győztes, vb-2., most eggyel feljebb, 77 kg-ban szereplő Fritsch Róbert a vb-bronzérmes román Ilie Cojocari, az Eb-3., nehézsúlyú Vitek Dárius pedig a vb-győztes, olimpiai 2. észt Heiki Nabi ellen kezd.

Érdekesség, hogy különböző okok miatt több kiválóságunk szokásos kategóriájánál eggyel feljebb indul, a nőknél az Eb-2. Bognár Erika 55 helyett 57, kötöttfogásban a már említett Fritschen kívül az Eb-2. Váncza István 67 helyett 72, szabadfogásban a világ- és Európa-bajnok Muszukajev Iszmail 65 helyett 70 kilóban. Mányik Dávid (kf, 67 kg) világversenyes újoncként áll rajthoz. Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója így fogalmazott az Eb-vel kapcsolatban: „Idén az elsődleges cél a sikeres olimpiai szereplés, ezáltal a kvalifikációs versenyek jelentősége is óriási. Többek között ezt is figyelembe vettünk az Európa-bajnokságon induló csapat kijelölésénél. Nagyon korán van az idei kontinenstorna és ez még tovább nehezíti a válogatottak felkészülését, valamint több olyan versenyzőnk is van, aki kisebb sérülés miatt nem lép majd szőnyegre Bukarestben.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A magyarok és a verseny programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: nincs magyar induló. 77 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 87 kg: Takács István (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Kedd-szerda. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 72 kg: Váncza István (FTC), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg:Dollák Tamara (UTE), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE).
Csütörtök-péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 57 kg: Bognár Erika (BHSE), 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 72 kg: nincs magyar induló.

Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Muszukajev Iszmail (FTC), 79 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC).
Szombat-vasárnap. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg:Vida Csaba (Csepel TC), 92 kg: Juhász Balázs (KTE), 125 kg: nincs magyar induló.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik