Birkózás: Az a feladatunk, hogy olvassunk a jelekből – Bácsi Péter

Vágólapra másolva!
2024.02.21. 09:13
null
United World WrestlingMuszukajev Iszmail a harmadik helyen zárt (Fotó: UWW)
Birkózóválogatottunk három bronzéremmel és öt ötödik hellyel zárta a bukaresti Európa-bajnokságot. Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója értékelte a történteket.

– A kontinensbajnokság előtt a szakma a női birkózóknál látta a legkevesebb esélyt az éremszerzésre. Ehhez képest a sérülés miatti másfél év kihagyás után visszatérő Nagy Bernadett ­bronzérmet nyert. Hogyan értékeli a teljesítményét?
– Ő szerepelt az egyik legjobban a teljes csapatból. Határozott, erős és dinamikus volt, emellett látszott rajta, nagyon akarja a sikert. Megnéztem volna, mire megy Yasemin Adarral hat perc alatt, de sajnos szerencsétlen helyzetben a török tust ért el. Nem kérdés, hogy világklasszis a rivális, viszont Bernadett egyenrangú ellenfélként lépett szőnyegre, nem ijedt meg tőle. Úgy állt oda, hogy megveri, és ez az a mentalitás, amire szükség van. Akadt egy-két olyan hölgy, akinél önbizalomhiányt láttam. 

– A két ötödik helyezettnél, Orsós Sztálviránál és Szenttamási Rózánál is?
– Róza pozitív meglepetést szerzett, az éremszerzés is meglehetett volna, pedig élete első felnőttvilágversenyén nem támasztottunk túl nagy elvárást vele szemben. Sztálvira kiismerhetetlen, van, amikor elképesztően jó teljesítményt nyújt, máskor meg olyan hibákat követ el, amilyeneket nehéz elhinni. Hajlamos túlizgulni a versenyeket, és az is látható, hogy elődöntős legyőzőjével, a svéd Emma Malmgrennel szemben valamiféle pszichológiai gát kezd kialakulni benne. Malmgrennek már megvan a kvótája, Sztálvirának még nincs, de bízunk benne, hogy ő is megszerzi.

Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója (Fotó: Árvai Károly)

– Szabadfogásban a világbajnokként 65 kilóban biztos olimpiai résztvevő Muszukajev Iszmail ezúttal 70 kilogrammban próbált szerencsét. Az elődöntőben ötpontos előnyt bukott el a későbbi győztes örmény Andreaszjannal szemben, végül harmadik lett. Jól sejtjük, hogy aranyérmet engedett ki a kezéből?
– Fényesebbet, az biztos. Muszukajev példája is jól mutatja, bárki kikaphat az utolsó másodpercekben. A végsőkig küzdött az örmény, és meglett az eredménye. Ne felejtsük el, Muszukajev egy kategóriával feljebb indult, és nem most kellett csúcsformában birkóznia. Nagyon szívesen lemondok erről az Eb-aranyról, ha az olimpián ugyanolyan jól birkózik, mint tavaly a belgrádi vébén. Hogy a pozitív oldalát fogjam meg: ilyen egy igazi klasszis. Akkor is dobogóra áll, amikor nincs tökéletes állapotban.

– Hogyan látta az ugyancsak bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlavot, valamint az ötödik Kuramagomedov Muradot?
– Bajcajev viszonylag stabilan hozza a tőle megszokottat. Az azeri ­Magomedhan Magomedov ellen át kell lépnie a saját árnyékát, mert sorozatban negyedik alkalommal kapott ki tőle. Kuramagomedov esetében egyértelmű fejlődést látok, az elődöntőben viszonylag szoros meccsen kapott ki, meglehetett volna a bronz is. Borzalmasan nehéz a hetvennégy kilós súlycsoport, az olimpiához ez egyelőre kevés lesz, de közel van az áttöréshez és az élmezőnyhöz.

– Miként élte meg, hogy kötöttfogásban érem nélkül zárt a csapat?
– Apróságokon, intéseken, taktikai hibákon múltak a meccseink. Nekünk az a feladatunk, hogy olvassunk a jelekből. A teljesítményünk azért nem volt annyira rossz, állóképességben és a védekezésben többnyire a jobbak között voltunk. A legfájóbb talán Szilvássy Erik bronzmérkőzése, nagyon ráfért volna az érem. Nem ért még neki véget az év, hiszen Tiranában megrendezik a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát. Bízom benne, hogy folytatja azt a munkát, amit az utóbbi időben megkezdett. Váncza István esete pozitív, fejben tiszta volt, jól állt a lábán, végig iramot ment, pedig egy súllyal feljebb küzdött.

– Összességében hogyan értékeli az Eb-n történteket?
– Az eredményesség miatt van bennem hiányérzet, főként kötöttfogásban, hiszen esélyünk volt az éremszerzésre. Abból a szempontból kifejezetten jókor jött ez az Európa-bajnokság, hogy láthatjuk, pontosan miben kell fejlődnünk az olimpiai kvalifikációs versenyekig.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST
A magyarok helyezései
Kötöttfogás. 67 kg: 20. Mányik Dávid, 72 kg: 5. Váncza István, 77 kg: 8. Fritsch Róbert, 82 kg: 5. Szilvássy Erik, 87 kg: 10. Takács István, 97 kg: 10. Lévai Tamás, 130 kg: 11. Vitek Dárius. Szabadfogás. 70 kg: 3. Muszukajev Iszmail, 74 kg: 5. Kuramagomedov Murad, 86 kg: 21. Vida Csaba, 92 kg: 12. Juhász Balázs, 97 kg: 3. Bajcajev Vlagyiszlav, Női birkózás. 53 kg: 5. Orsós Sztalvira, 55 kg: 5. Szenttamási Róza, 57 kg: 10. Bognár Erika, 59 kg: 10. Dollák Tamara, 68 kg: 12. Szabados Noémi, 76 kg: 3. Nagy Bernadett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik