Beszéljünk a pénzről!

2475674 24756742475674 2475674
Vágólapra másolva!
2012.07.07. 10:07
Jelentkeztünk az elmúlt napokban egy szezonindító írással, ami magában foglalt minden lényeges információt, amit a héten kezdődő felkészülésről...

Jelentkeztünk az elmúlt napokban egy szezonindító írással, ami magában foglalt minden lényeges információt, amit a héten kezdődő felkészülésről és a csapatról jelenleg tudni érdemes. Van itt azonban még valami, ami régóta foglalkoztat, és amiről hosszú idő után reményeim szerint hasznos tudnivalókat oszthatok meg.Jelentkeztünk az elmúlt napokban egy szezonindító írással, ami magában foglalt minden lényeges információt, amit a héten kezdődő felkészülésről és a csapatról jelenleg tudni érdemes. Van itt azonban még valami, ami régóta foglalkoztat, és amiről hosszú idő után reményeim szerint hasznos tudnivalókat oszthatok meg.

Az elmúlt szezonban kedvenc csapatunk végre olyan futballal rukkolt elő, ami után bárkinek büszkén újságolom, hogy bizony a Benfica végre visszatért oda, ahová való, a nagy csapatok közé. Ugyan a bajnoki cím elmaradt és a Bajnokok Ligája elődöntőt is elfújta egy igen erős francia-olasz-szlovén szellő, a mutatott játék időnként szemet gyönyörködtető volt. Egy-egy jobb idénynek persze ára van, legjobbjainkat sorra boronálják össze a Real Madriddal vagy éppen a Manchester Uniteddel, hogy az olajpénzből csónakázó PSG, City, Chelsea hármast ne is említsük. Az elmúlt években egyre inkább feltűnt, hogy hiába adunk el kulcsjátékosokat 100 millió eurót meghaladó összegekért, a vásárlásokra ennek töredéke jut, illetve töredékét szánják Rui Costáék. Elhatároztam, megpróbálom kideríteni, hogy is van ez Lisszabonban.

Lehetőségem volt bepillantani egy gazdasági és pénzügyi elemzésbe a 2011/12-es évad őszi feléből. A közvetlen hatással levő fő tényezők - melyek hozzájárultak ezen időszak gazdasági és pénzügyi eredményeihez - a következők:

1. Részvétel a Bajnokok Ligájában két egymást követő évben; - összehasonlítva az előző szezon eredményeivel Hapoel Tel-Aviv - remek eredményt értek el, igaz ebben az előselejtező és a rájátszás is benne volt.

2. A csapat teljesítménye az eggyel korábbi idényhez képest javult, ez lehetővé tette a Benficának, hogy tartsa magát a szezon elején megfogalmazott főbb célok eléréséhez, melyek pozitív hatással vannak a bevételre, különösen a jegyértékesítés esetében.

3. Folyamatos befektetések, melyet a fizetőképes tömeg számának növekedése és a bérek csökkentése tett lehetővé.

Fabio Coentrao

Egy év után kijelenthetjük, a Coentrao-ügynek egyelőre a Benfica a nagyobb nyertese

4. Fabio Coentrao átigazolása jelentős gazdasági hasznot tett hozott a Társaság számára, főleg a játékos megszerzésébe fektetett beruházásokhoz képest.

5. A csapat pénzügyi költségeinek növekedése, melyeket a pénzügyi adók súlyosbodása és a fizetési kötelezettségek gyors növekedése erősen befolyásolt.

A működésre, tevékenységre vonatkozó összevont eredmények, a sportolókkal kötött üzleteket leszámítva 7,5 millió euróra növekedtek, melyek 3,2 %-os növekedést mutatnak a 2010/11-es év első félévének 7,2 millió eurós eredményeihez képest. Ezek az eredmények azt igazolják, hogy a csapat pozitív irányba fejlődik, abban az értelemben, hogy akár képes elérni egy rövid távú gazdasági egyensúlyt is; viszont a pénzügyi helyzet egyre sürgetőbb az Igazgatóság és az UEFA által támasztott sajátságos követeléseknek megfelelően, melyek igazodnak a Financial Fair Play szabályzatához.

Meg kell említeni azt is, hogy a tevékenységből, működésből származó haszon (a sportolókkal kötött üzleteket leszámítva) 9,7 %-os növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest, első alkalommal múlta felül az 50 millió eurós összeget az első félévben.

Tevékenységgel, működéssel kapcsolatos területeken, a sportolókkal kötött üzleteket is beleértve, a csapat 16,1 millió eurós pozitív összesített eredményt mutatott fel, mely javulást mutat a 2010/2011-es év első félévének 7 millió eurós eredményéhez képest, ez a javulás az utóbbi három azonos félév fejlődésével ér fel.

A csapat rendelkezésre álló eredményei is kedvező fejlődést mutatnak, ugyanis pozitív értékeket értek el az utóbbi két év első félévében, még úgy is, ha elválasztjuk a jelenlegi félév eddig megszerzett nyereségétől, mely összevontan elérte a 8,3 millió eurót. A működéssel, tevékenységgel kapcsolatos eredményekben és a játékosokkal kötött üzletekből származó haszonban bekövetkezett javulás tette lehetővé ezeknek a pozitív eredményeknek az elérését, még a pénzügyi költségek negatív hatásának ellenére is. A jegyértékesítésből származó pénzbevétel elérte a 9 millió eurós összeget, 15,6 %-os növekedést mutatva fel az előző év azonos félévéhez képest, amely a csapat javuló teljesítményével igazolható hazai és külföldi színvonalon egyaránt, mely nagyobb nézőközönséget vonzott a stadionba.

Ami a Benfica SAD (Társaság) pénzügyi költségeit illeti, magukba foglalják gyakorlatilag a Benfica összes pénzügyi kiadását, melyekben a Sport Lisboa e Benfica Estadio hitelfinanszírozási projecttel kapcsolatos költségei is be vannak építve a Benfica SAD összesített számláiba, beleértve a stadion fenntartási költségeinek 100 %-át is. Azonban a piac által támasztott feltételek teljesítése egyre súlyosbodik, s ez nem teszi lehetővé a csapat pénzügyi kötelezettségeinek csökkenését.

A Bajnokok Ligájában történt sikeres szereplésnek köszönhetően is állt pénz a házhoz, a nyolcaddöntőbe jutás 3, a negyeddöntő elérése pedig további 3,3 millió eurót hozott a kasszába, sajnos a korábbi években nem lehetett folyamatosan ilyen eredményekre számítani, ezáltal fix bevételi forrásként sem lehet tekinteni ezekre az összegekre. A Társaság továbbra is fontosnak tartja a sportsikereket, hiszen ez létezésének oka. Azonban kiemelt, különleges figyelmet kap részükről a költségellenőrzés fejlesztése, az adósságok kontrollálása, a működéssel kapcsolatos eredmények, valamint a pozitív pénzáramlás megteremtése.

Elnök Úr!

Összességében tehát láthatjuk, Lisszabonban értik a dolgukat, és minden döntés megalapozott a kiadásokkal kapcsolatban, leszámítva Emerson szerződtetését. Nem feltétlenül azért nem költünk súlyos pénzeket új igazolásokra, mert nem állna rendelkezésre, hanem mert van egy rendszer, vannak prioritások. Nekünk, egyszerű befiquistáknak el kell fogadnunk, hogy középen állunk. Mindig képesek leszünk ügyes játékosokat kukázni jobbról-balról, vagy elhappolni kivételes tehetségeket a legnagyobbak elől, mert éppen szabadságon van az átigazolásokért felelős kontingens, vagy mert szimplán nem elég alapos (aztán észre sem veszik, hogy 2-3 év múlva közömbös arccal kifizetnek érte 4-szer, esetleg 5 -ször annyit...).
És ameddig valami olajmágnás sejk vagy unatkozó újgazdag orosz pénzember nem érez késztetést, hogy felkaroljon minket, addig ez így is marad. De ha engem kérdeztek, inkább hagyjanak békén minket. Sok más klubbal szemben a Benficának tavaly nyáron sem kellett 150 millió hozzá, hogy a csapat erős legyen és felvegye a versenyt a legjobbakkal.

Ez idén sem lesz másként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik