THURY GÁBOR      2020.11.04 09:00 Frissítve: 2020.11.04 09:00

Videó: a legnagyobb magyar klubsiker a Juventus ellen született

A magyar klubfutball legnagyobb sikerét éppen a Juventus ellen aratta a Ferencváros 1965. június 23-án: a Vásárvárosok Kupája (VVK) döntőjében 1:0-ra nyert Torinóban. Az akkori gólszerző, Fenyvesi Máté sok sikert kíván az utódoknak.

Fenyvesi Máté (jobbra) nagy szerepet játszott a Fradi sikerében (Fotó: Képes Sport)

A Közép-európai Kupában (KK) 1932-ben a Juventus 4:0-val és 3:3-mal kiejtette az FTC-t, a zöld-fehérek 1938-ban a sorozat elődöntőjében visszavágtak: 3:2-es vereség után a párját ritkítóan kemény Üllői úti mérkőzésen 2:0-val mentek a döntőbe. Ám a két együttes legrangosabb összecsapása a Vásárvárosok Kupája (VVK) döntője volt 1965. június 23-án.

Mátrai Sándor boldogan ünnepli
a Torinóban aratott VVK-diadalt (Fotó: MTI)

Néstor Combin a Juventus francia válogatott játékosa a torinói finálé után, amelyet az FTC 1:0-ra megnyert, arról beszélt, hogy szerencsések voltak a magyarok, mert olyan játékosuk van, mint Fenyvesi Máté, aki a finálé egyetlen gólját fejelte. S ennek a gólnak volt előzménye is, hiszen tíz nappal korábban a válogatott a Práter-stadionban 1:0-ra megverte az osztrákokat -- győzelmével biztosította helyét az 1966-os angliai vb 16 együttese között –, s „Tüske” csukafejese döntött. A Fradi játékosa legjobb hat közé jutásért idegenben gólt szerzett az AS Roma ellen (2:1-re nyert az FTC), majd a negyeddöntő harmadik meccsén a balszélső két gólja is kellett az Athletic Bilbao 3:0-s legyőzéséhez, és az elődöntőbe jutáshoz. Nem tévedés: a hat közé jutás volt a tét, mert 48 csapat nevezett be, a legjobb hat között az UEFA a Juventust és az Atlético Madridot erőnyerőnek nyilvánította. Fenyvesi Máté aztán a Manchester United elleni elődöntő harmadik találkozóján is betalált (2:1), a csapat a fináléba jutott.

A csapat az első fordulóban a ZJS Brno együttesét verte ki (2:0, 0:1), a második körben a Wiener SC elleni 1:0-s vereséget 2:1-es FTC-győzelem követte, ám akkoriban nem döntöttek az idegenben szerzett gólok, harmadik mérkőzés következett, no és a szerencse, ugyanis a pénzfeldobás a zöld-fehéreknek kedvezett, a Népstadionban aztán Albert Flórián duplájával 2:0 lett. Az AS Roma következett, 2:1-es és 1:0-s ferencvárosi siker, a négy közé jutásért jött az Athletic, 1:0 ide, 2:1 oda, s megint a sorsolás és a szerencse, aztán pazar mérkőzésen 3:0 a Népstadionban. Az elődöntőben a Manchester United 3:2-re győzött, a Népstadionban az FTC 1:0-val vágott vissza. Ismét harmadik meccs, ismét Fradi-szerencse! Telt ház előtt Karába János 25 méteres lövése és Fenyvesi Máté gólja után John Connelly csak szépíteni tudott (2:1).

CSUKAFEJES DÖNTÖTT

A VVK-döntőben, amelyet 1965. június 23-án Torinóban, a Stadio Comunaléban negyvenezer néző előtt rendeztek – a játékvezető a svájci Gottfried Dienst volt – a Ferencváros a 0:0-ás félidő után Fenyvesi Máté fejes góljával 1:0-ra győzött, és elhódította a kupatrófeát. A két csapat a következő összeállításban játszott a fináléban.
Ferencváros:   Géczi – Novák, Mátrai, Horváth – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi.   Edző:   Mészáros József
Juventus:   Anzolin – Gori, Castano, Sarti – Bercellino, Leoncini – Stacchini, Del Sol, Combin, Mazzia, Menichelli. Edző:   Heriberto Herrera

No, de miért rendeztek csupán egy mérkőzést a döntőben az oda-visszavágós rendszer helyett?

A Ferencváros már lekötött egy túrát júliusra az Egyesült Államokba, amelyről nem akart lemondani. A terminusegyeztetések dugába dőltek, azért is, mert június 27-én magyar–olasz mérkőzést rendeztek a Népstadionban, amelyen Albert Flórián gólja is kellett a sikerhez (2:1). De ekkor már a Császár és válogatottbeli társai, Mátrai Sándor, Rákosi Gyula és naná, hogy Fenyvesi Máté, már VVK-győztesek voltak. A portya miatt az FTC lemondott a pályaválasztói jogáról, a torinói találkozó döntött a kupa sorsáról.

Fenyvesi Máté 80. születésnapján így elevenítette fel a történteket: „Albert Flórit végig fellökdösték, így nem ért oda a labdákra. Kifigyeltem, hogy a beadások mögötte leesnek, mert a bekkek csak Flórira figyeltek. Egy ilyen alkalommal csukafejessel bedobtam magam. Szegény Albert nem is látta, hogy gól lett, pattant fel a földről, ment volna reklamálni, de Rákosi Gyuszi rászólt, »Várjál, a Fenyő befejelte«. Flóri csak annyit mondott, »Na, akkor mehetnek kezdeni.«”     

Az egykori kiváló balszélső hozzátette: „A mostani Juventus nagyon erős, de sok sikert kívánok a Fradinak, a fiúknak!”

„Nem lehet elfelejteni azt a sikert, amikor hatvanötben a VVK-döntőben egy nullára felülmúltuk a Fradival a Juventust. Az idősebb korosztály tagjai közül még manapság is meg-megállítanak nyilvános helyen és gratulálnak. Az is fontos, hogy az FTC vezetősége sem feledkezik meg rólunk – mondta a Nemzeti Sportnak Rákosi Gyula, a Ferencváros olimpiai bajnok labdarúgója. – Minden elismerésem a mai csapaté: sokan azt mondták, már a Celtic, majd a Dinamo Zagreb ellen kiesik, és nem jut a Bajnokok Ligája csoportkörébe. De le a kalappal a fiúk – és különösen Szerhij Rebrov előtt! A Juventus ellen is ki lehet harcolni egy döntetlent, igaz, szerencse is kell hozzá – mint az élethez.”

A DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

2022.10.04 19:36:09

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Alexander-Arnold pazar szabadrúgásgólt lőtt, Szalah büntetőből volt eredményes. Núnez mindent kihagyott.

2022.10.04 20:14:16

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Bár az Inter szinte az egész meccsen védekezett, egy jól eltalált lövéssel otthon tartotta a három pontot.

2022.09.14 20:30:34

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Gulácsi, Orbán és Szoboszlai is végigjátszotta a mérkőzést, amelyet Valverde és Asensio gólja döntött el.

2022.09.14 17:38:08

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A 80. percig úgy tűnt, a BVB megtréfálja a Cityt, aztán előbb jött az egyenlítés, majd Haaland csodagólja.

2022.09.13 15:44:36

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A németek sokkal jobban gazdálkodtak a lehetőségeikkel, és ismét megverték a Barcelonát.