UEFA: Most én ülök itt Messi és Ronaldo helyett – exkluzív Lewandowski-interjú

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2020.10.01. 21:12
null
Lewandowski az év játékosa az UEFA-nál (Fotó: Robert Hradil)
Mint beszámoltunk róla, Robert Lewandowski kapta az Év játékosa díjat az UEFA-nál a Bajnokok Ligája-sorsolással egybekötött díjátadó gálán. A hivatalos eseményt követő exkluzív sajtótájékoztatón – amelyen online a szavazásban részt vevő Nemzeti Sport is jelen volt – a díjazott többek közt az előző idényéről, a jövő évi Európa-bajnokságról, valamint Lionel Messiről és Cristiano Ronaldóról is szót ejtett.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Európa vezető sportújságait tömörítő ESM (European Sport Media) – köztük a Nemzeti Sport – tizedik alkalommal szervezett közös szavazást. Magyarországról a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, Szöllősi Györgyöt kérték fel a szavazáson való részvételre, aki az idén az olvasók tanácsait kikérve adta le a magyar voksot.

Az UEFA Év játékosa díj győztese a Bayern München színeiben német bajnoki címet, Német Kupát és Bajnokok Ligáját nyerő Robert Lewandowski lett, aki egyénileg gólkirályi címet szerzett mind a három sorozatban.

A hivatalos díjátadó gálát követően az UEFA exkluzív online sajtótájékoztatót tartott Lewandowskival, amelyen a Nemzeti Sport is részt vett.

A kérdéseket feltevő UEFA-sajtós még az interjú előtt adott egy tájékoztatást a szavazás pontos végeredményével kapcsolatban, amelyből kiderült, hogy Manuel Neuer (Bayern München) lett az Év Játékosa díj harmadik helyezettje 66 ponttal, Kevin De Bruyne (Manchester City) a második, 90 ponttal. Lewandowski összesen 477(!) pontot kapott, így lett első.

A lengyel csatárt először az előző idényről és a legszebb emlékeiről kérdezték, de gyorsan szóba került a 2020–2021-es BL-évad is.

Természetesen a végső BL-győzelem volt a legszebb pillanat az előző idényben, de rengeteg jó meccset játszottunk, ezek közül a legtöbb gyönyörű emlék számomra. A döntőhöz nem fogható egyik sem, de most már a jövőbe nézünk. A következő idényben mindenki minket szeretne legyőzni, hiszen mi vagyunk a címvédők, s ez plusz tehert jelent. Biztos vagyok benne, hogy még nehezebb lesz megnyerni a sorozatot.”

A koronavírus-járvány következtében a Bajnokok Ligája-idényt Lisszabonban kellett befejeznie a mezőnynek egy nyolcas döntő keretein belül. Az UEFA friss bejelentése után eldőlt, hogy a 2020–2021-es évadban engedélyezi a nézők részvételét a stadionokban – 30 százalékban. Ezt az interjú pillanatában a lengyel csatár még nem tudta.

Furcsa időszakon vagyunk túl, mindenki számára nehéz volt az év első fele, de még nem múlt el a veszély. A tavaszi kényszerpihenő alatt próbáltunk edzésben maradni, majd a bajnokság befejezése után is volt egy hónapunk a Bajnokok Ligájáig, de azt is hasznosan töltöttük, ez az eredményből is látszik. Reméljük, hogy a következő hónapokban a szurkolók is visszatérhetnek a stadionokba, mindannyian ezt szeretnénk.”

Természetesen Lewandowski hazája, Lengyelország is szóba került, hiszen ő az első lengyel játékos, aki megkapta ezt a díjat, s ezt követően a 2021-es – részben budapesti rendezésű – Európa-bajnokságra is rákérdezett az UEFA-munkatárs.

Büszke vagyok arra, hogy lengyel vagyok, és remélem, a hazám is büszke rám. Ez most egy egyéni díj, és mindenkinek köszönöm, aki gratulál nekem, de a futball csapatsport, és a klubom nélkül ez nem jöhetett volna létre. Hálás vagyok mindenkinek, aki miatt most itt ülhetek. Ami a jövő évi Európa-bajnokságot illeti, előzetesen nincsenek nagyra törő álmaink. Szeretnénk tisztesen helyt állni, és büszkévé tenni a hazánkat, mindent kiadunk majd magunkból.”

Végül arról kérdezték Lewandowskit, hogyan lehet az, hogy karrierje legjobb idényét harmincon túl produkálta. Természetesen Lionel Messi (33) és Cristiano Ronaldo (35) is szóba került.

„Rengeteget dolgozom azért, hogy folyamatosan fejlődjek, valamint, hogy formában maradjak, de így cselekedtem az előző években is, ez nem változott. Mindenki tudja, hogy az előző évtized Lionel Messiről és Cristiano Ronaldóról szólt, de most én is ebben a székben ülhetek, ami hatalmas megtiszteltetés. Ezúttal én ülök itt helyettük. Ugyan nem tudok annyi jó idényt felmutatni, mint az említett két játékos, és már harmincon túl vagyok, de továbbra is dolgozom azért, hogy az egyik legjobb lehessek.”

UEFA ÉV JÁTÉKOSA-DÍJ
A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München) – 477 pont
2. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City) – 90 pont
3. Manuel Neuer (német, Bayern München) – 66 pont
4. Lionel Messi (argentin, Barcelona) – 53 pont
4. Neymar (brazil, Paris Saint-Germain) – 53 pont
6. Thomas Müller (német, Bayern München) – 41 pont
7. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain) – 39 pont
8. Thiago Alcantara (spanyol, Bayern München/jelenleg Liverpool) – 27 pont
9. Joshua Kimmich (német, Bayern München) – 26 pont
10. Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus) – 25 pont

A Bayern München Bajnokok Ligája sikere után készült Robert Lewandowski-portrét itt olvashatja el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik