Remekelt Bellingham, nyert Nápolyban a Real Madrid

Vágólapra másolva!
2023.10.03. 20:50
null
Kicsi a rakás... (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája C-csoportjának 2. fordulójában a Real Madrid 3–2-re nyert a Napoli otthonában.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
C-CSOPORT
Napoli (olasz)–Real Madrid (spanyol) 2–3 (1–2)
Nápoly, Diego Armando Maradona Stadion, 51 649 néző. Vezette: Turpin (francia)
Napoli: Meret – Di Lorenzo, Östigard, Natan, Mathías Olivera (Mário Rui, 88.) – Anguissa (G. Simeone, 88.), Lobotka (Cajuste, 88.), Zielinski (Raspadori, 75.) – Politano (Elmasz, 70.), Osimhen, Kvarachelia. Vezetőedző: Rudi Garcia
Real Madrid: Kepa – Carvajal, Rüdiger, Nacho, Camavinga (F. Mendy, 64.) – Valverde, Tchouaméni, Kroos (Modric, 65.) – Bellingham – Vinícius Júnior (Ceballos, 84.), Rodrygo (Joselu, 75.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Östigard (19.), Zielinski (54. – 11-esből), ill. Vinícius Júnior (27.), Bellingham (33.), Meret (78. – öngól)

ÖSSZEFOGLALÓ

Természetesen zsúfolási telt lelátók előtt futott ki a nápolyi Maradona-stadion gyepére a Real Madrid. Rodrygo ziccere nyitotta az összecsapást, de Alex Meret védeni tudott. Nem kellett sokat várni arra, hogy Capri szigetén is hallják, meccs van az arénában: talán arra fogadtak a legkevesebben, hogy a 23 éves norvég védő, Leo Östigard éppen a BL-rekordbajnok ellen szerzi meg első gólját halványkék mezben. Tombolt a lelátó, de a spanyol csapat annyira nem ijedős pokoli hangulatban sem: Jude Bellingham elcsípte a labdát a rutinos Giovanni Di Lorenzo kezdőktől is meghökkentően ostoba passzát követően, Vinícius Júnior pedig éles szögből egyenlített – hogy aztán a Zinédine Zidane ötös mezszámát viselő angol fedezet a labdaszerzés/gólpassz után maga is a kapuba találjon.

Nem akármilyen gól volt! Végigvitte az olasz térfélen, majd finom csel után (Östigardot verte át, a védőt gyorsan visszarántotta a földre, ha esetleg a vezető góljától túlságosan elszállt volna...), és a lövést sem kapkodta el – okosan a hosszú, bal sarokba helyezett. Talán még a legendás francia világklasszis is csettintett: oké, ez a srác viselheti a mezem...

S ezt a gólt a stadion névadója is elismerte volna!

Ahogyan várni lehetett, az olasz bajnok jó iramú, élvezetes csatát vívott a világ legismertebb csapatával, és a második félidőt a házigazda kezdte aktívabban, majd hosszas VAR-vizsgálat után a játékvezetők úgy döntöttek, tizenegyest ítélnek: hiába nem tehetett arról Nacho, hogy becsúszás közben a kezét érintette a labda. Piotr Zielinski lövése után a labda a kapufáról pattant a hálóba, de ez az igazságtalan döntés sem viselte meg annyira a Madridot – Federico Valverde őrületes erejű lövése után a labda Alex Meretről vágódott a léc alá, győztek a királyiak.

Emlékezetes mérkőzés volt! 2–3

Korábban
Union Berlin (német)–Braga (portugál) 2–3 (Becker 30., 37., ill. Niakaté 41., Bruma 51., A. Castro 90+4.)

PERCRŐL PERCRE

Sorozatban a 8. alkalommal nyert a Real Olaszországban.


90+6. PERC EZZEL VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Meccslabda. Osimhen fejese után Simeone ballal az ötös jobb sarka elől ballal a kapushoz lő.

90+2. perc Kepa kiejt egy beadást, de megússza. Nem lökte őt Osimhen.

Öt perc a ráadás.

89. perc Kepa kap sárga lapot. Kitalálták: időhúzásért.

88. perc Zambo Anguissa le, Giovanni Simeone be, Mário Rui Anguissát váltja, Jens Cajuste be, Lobotka le.

84. perc Dani Ceballos be, Vinícius le. Szélső helyett karmester.

83. perc Mellé, Osimhen lekönyökli Nachót, majd a védő fejére lép... Mendy a bal alsó mellé ment.


78. perc Modric jobb oldali szögletét FEDERICO VALVERDE elé fejeli az ötösről Östigard, az uruguayi jobbal kapura lő picit balról, 22-ről, a labda megpattan a 16-oson Oliveirán, majd a lécen csattan, de a vetődő, a levegőben lévő Meret fejéről a léc alá pattan. Igen szerencsés góllal vezet a Real! 2–3! Az UEFA szerint ez ALEX MERET öngólja.

75. perc Joselu Rodrygót, Giacomo Raspadori Zielinskit váltja. Csatárcsere itt, karmester helyett ék ott!

74. perc Carvajal lő kapura a 16-os jobb sarka elől, Meret jobbra vetődve védi a félmagasan szállót, Bellingham a jobb felső mellé fejeli a kipattanót hétről, picit balról.

73. perc Modric kapura lő jobbal a 16-os jobb sarkáról, blokkol Natan, Osimhen kifejeli a horvát jobb oldali kornerét.

70. perc Jude Bellingham kap sárga lapot reklamálásért.

70. perc Eljif Elmasz be, Politano le, szélsőcsere.

66. perc Rüdiger blokkolja Kvarachelia hatméteres, kissé balról jövő lövését. Nagy mentés! Anguissa nem sokkal lő a bal alsó mellé jobbal, 17-ről.

65. perc Luka Modric be, Kroos le. Cserék posztokra.

64. perc Ferland Mendy be, Camavinga le.

61. perc Kvarachelia passzol balról Osimhen elé, aki térül és fordul, de szereli őt a visszafutó Kroos!

57. perc Zielinski jobbal kapura lő 18-ról, Kepa jobbra vetődve véd. Natan felcsap balszellőnek, a ballábas beadást elfejeli az ötös jobb sarka és a felugró Politano elől Camavinga.

56. perc Vinícius megindul, de az ötös bal sarka elől ballal a jobb alsó mellé lő. Megvillan Kvarachelia is, nem sokkal talál a jobb felső mellé a 16-os bal sarkáról.

 


 

A lengyelt nem csábította el a nyáron a szaúdi pénz, 338 nápolyi meccsen 50 gólt szerzett, 47 gólpasszal.

54. PERC PIOTR ZIELINSKI a jobb alsóba lő, a labda a kapufáról pattant a gólvonal mögé, a túlsó alsóba. Kepa ezt nem érhette el: 2–2!

53. perc 11-ES LESZ! Osimhen nem meri rúgni már...


50. perc Büntető? Nacho blokkolja Osimhen beadását. Kéz volt? Spori a kis TV előtt, tudjuk, mit jelent ez. Bevetődés közben kezezett a védő, nyújtott karral.

48. perc Politano jobb oldali, jobblábas beadását elfejeli az ötösről Osimhen elől Rüdiger.

46. PERC FOLYTATJUK!

Gyors fordítás (Fotó: AFP)
Gyors fordítás (Fotó: AFP)

 

Bellingahm 20 éves, 21 éves korára a legtöbb gólt a BL-ben ok szerezték... És ebben az idényben végig 20 éves lesz az angol!


A Real az előző 5 olaszországi meccsén nem kapott gólt.



45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Kroos jobbal 22-ről kapura lő, blokkol a bevetődő Lobotka. Akit löktek, nem esett...

Egy perc a ráadás.

45. perc Natan kap sárga lapot Rodrygo megrúgásáért.

A mai Kroos 100. BL-meccse a Realban
152 Iker Casillas
133 Karim Benzema
132 Raúl
129 Sergio Ramos
110 Luka Modric
109 Roberto Carlos
102 Marcelo
101 Cristiano Ronaldo
100 Kroos
99 Guti

41. perc Politano lő kapura a 16-os jobb sarka elől jobbal, vetődve fogja a labdát Kepa a bal alsó előtt.


38. perc Osimhen megelőzi Rüdigert hatról a jobb felsőbe fejelné Politano jobb oldali beadását, de hatalmasat véd Kepa, vetődve!

36. perc Osimhen 12-ről jobbal kapura lő, közbelép Rüdiger, a kapusé a labda. Kontra, Vinícius jobbal a bal felső mellé lő méterekkel, 13-ról.

Bellingham: 9 meccs a Realban, 8 góllal és 3 gólpasszal. Hat perc alatt fordított a Real, Bellingham 2 kanadai pontjával... Az első két realos BL-meccsén is eredményes volt, Cristiano Ronaldo és Christian Karembeu volt csak erre képes.

34. PERC JUDE BELLINGHAM ISMÉT BETALÁL, jobbal a bal alsó sarokba tekeri a labdát négy könnyed csel után jobbal, kissé balról, 12 méterről. A felezőtől indította őt Camavinga, az angol aztán hét kék mezes mellett/között vitte el a labdát... 1–2!

29. perc Eduardo Camavinga kap sárga lapot Politano lerántásáért.


27. PERC EGYENLŐ! Di Lorenzo átadását megszerzi a 16-os előtt Bellingham, VINÍCIUS JÚNIORHOZ passzol, aki az ötös bal sarkáról jobbal a túlsó alsó sarokba lő. 1–1!

24. perc Zielinski lő a 16-os elő a bal alsó mellé, Rüdiger is beleért még. Veszélyes Politano beadása, Valverde ment fejjel a rövid sarok előtt.

Östigard első gólja a BL-ben.

19. PERC VEZET A NÁPOLY! Kvarachelia bal oldali szögletét csúnyán elméri Kepa, az ötös jobb sarkáról Natan a lécre fejeli a labdát, nem sokkal elvétve a jobb felső sarkot, de a kipattanó LEO ÖSTIGARDÉ, aki Carvajalt megelőzve a jobb felső sarokba fejeli a labdát, kissé balról, három méterről. Valverde fejjel mentett volna mindkét alkalommal, de egyik esetben sem ugrott elég magasra. 1–0!

15. perc Rodrigo ollózza hétről Carvajal beadását egy védőbe, de már les.

13. perc Politano passzát Osimhen a 16-os jobb sarkáról Rüdigerbe vágja. Osimhen: 9 meccs az idányben, 5 góllal és 1 gólpasszal.

10. perc Nagy blokk, Bellingham lő ballal 13-ról, kicsit balról, a jobb sarok előtt blokkol Oliveira! Kroos negyedik beadátá hétről a léc fölé fejeli Tchouaméni.

9. perc Carvajal passzát Rodrygo a 16-osra belépve egy védőbe vágja. A kornert Osimhen hárítja... nem kézzel. A következőt kifejeli, Östigard is éppen fejelt, közös siker.

6. perc ZICCER! Kroos remek passzával kapura tör Rodrygo, lefutja Lobotkát, az ötös jobb sarka elől kapura lő, de jobbal Meretet találja el.

4. perc Politano lő jobbal kapura 26-ról, balra vetődve fogja a labdát az alsó sarok előtt Kepa.

4. perc Szép hazai támadás, de Politano lábbal, majd fejjel is rosszul ad középre, ott ment Nacho, majd Rüdiger. Utóbbi fejjel.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta feketében.

Egy kis örökmérleg: 4 meccs, 1 iksszel és 3 spanyol sikerrel, 3 ill. 9 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Real Madridtól a Napolihoz:

2013, Gonzalo Higuaín, 39 000 000 euró
2013, Raúl Albiol 12 000 000
2013, José Callejón, 9 500 000
A Nápolytól a Realhoz:
1995, Freddy Rincón, 3 000 000

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Pierluigi Gollini, Amir Rrahmani és Juan Jesus sérült, a vendégektől David Alaba, Arda Güler, Thibaut Courtois és Éder Militao maródi.

Még a meccs előtt... (Fotó: AFP)
Még a meccs előtt... (Fotó: AFP)

 

A mérkőzést megelőző éjszakán a Richter-skála szerinti 4-es erősségű földrengés rázta meg a várost – az olasz hatóságok beszámolója szerint súlyos károk nem keletkeztek, és sérültekről sem tudni. A rengés epicentruma 2.61 kilométer mélyen volt a Nápolytól kilenc kilométerre északra található Flegrei mezők alatt. A földmozgást a Real Madrid küldöttségét elszállásoló hotelben is érezni lehetett, de a hatóságok szerint további rengések nem várhatók, így a történtek nem lesznek hatással a kedd esti mérkőzés lebonyolítására.

„A Real Madrid remekül kezelte Benzema távozását, s megszerezte Bellinghamet, aki kiválóan játszik a két csatár mögött – azt is mondhatjuk, hogy betöltötte a francia által hagyott űrt. Ezzel együtt egy ilyen csapat ereje nem csupán egyetlen játékosban van, hiszen ott van Joselu is, aki ugyancsak kiváló labdarúgó. A Real technikás, de ezzel egyidőben kiváló fizikummal rendelkező gárda, amely jól gazdálkodik a pontrúgásaival” – dicsérte ellenfelét Rudi Garcia.

„Szívvel és ésszel kell játszanunk. A szíve mindenkinek kint lesz a pályán, ebben biztos vagyok, de a fejünket is használnunk kell. Meglesznek a pillanatok a mérkőzés során, amikor hatékonyan kell letámadnunk és meg kell akadályoznunk a Realt abban, hogy érvényesíteni tudja az erényeit” – fogalmazott a Napoli mestere, aki kitért a királyi gárda nyári szerzeményeire is.

„Erős csapatunk van, de a győzelemhez alázatra és százhúsz százalékos teljesítményre lesz szükség – kezdte mondandóját Rudi Garcia. –(...) Nagyra értékelem és jól ismerem Ancelottit, nehéz meccsre számítok. Ezzel együtt az a célunk, hogy kimenjünk a pályára és mindent megtegyünk a győzelemért.”

A Real Madrid játékát és nyári átigazolásait dicsérta Rudi Garcia, az olasz Napoli vezetőedzője a két csapat kedd esti Bajnokok Ligája-csoportmeccsét megelőző sajtótájékoztatón. A francia szakember továbbá hozzátette, hogy csapatának ki kell használnia a királyi gárda gyenge pontjait.

A sikeres válaszcsapás ellenére intő jel lehet, hogy az Atlético elleni mérkőzés volt a Real Madrid első jelentős megméretése az idényben, márpedig nemcsak a Napoli erőssége, hanem a Diego Armando Maradona Stadion hangulata is hasonló a városi riváliséhoz és otthonáéhoz. Ráadásul a Real Madridnak a BL első fordulójában az Union Berlin ellen is rezgett a léc, így az egyelőre tavalyi formájának árnyékában futballozó Napolinak esélye van a győzelemre.

Visszatért (AFP)
Visszatért (AFP)

Mint ismert, ügynökével jogi lépéssel fenyegette meg a Napolit, miután a klub hivatalos TikTok-oldalán a játékost kifigurázó videó jelent meg. Osimhen vasárnap közleményt adott ki, amelyben megköszönte honfitársainak, hogy kiálltak mellette, mindeközben kifejezte szeretetét és szenvedélyét Nápoly és lakói iránt. Sokatmondó, hogy a végén arra buzdít, mindenki terjessze az egység, a tisztelet és a megértés szükségességét. Az biztos, hogy továbbra is feszült a helyzet, és ez talán megkönnyítheti a Real Madrid Nachóra és Antonio Rüdigerre fogyatkozó belső védőinek dolgát.

 

A Marca egyébként méltatja az olasz szakembert, hiszen az Atlético Madrid elleni vereség (1–3), Arda Güler újabb sérülése és az edző fejét követelő sajtó sem ingatta meg. Csapata összeszedte magát, s az addig listavezető Gironát simán győzte le (3–0) és átvette a vezetést a bajnokságban.

Pedig ha néhány hónappal türelmesebb lett volna De Laurentiis, Ancelotti keze alatt bontogathatta volna szárnyait Victor Osimhen is, ám ezúttal a megállítására kell kitalálnia valamit a Real Madrid mesterének. A nigériai csatár még úgy is gólt szerzett a Lecce elleni kiütéses siker alkalmával (4–0), hogy csereként állt be, és gondolatai valószínűleg nem teljes mértékben a futball körül forogtak.

Visszatér a tett helyszínére Carlo Ancelotti: a Real Madrid a nápolyi Vesuvio Hotelben száll meg a Napoli elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés előtt. A La Gazzetta dello Sport szerint 2019 decemberében ebben a szállodában köszönte meg a vezetőedző munkáját Aurelio De Laurentiis, a délolasz klub tulajdonosa. Nem sokan maradtak abból a csapatból, amely az általa vezetett utolsó mérkőzésen 4–0-ra győzött a Genk ellen a BL-ben: Alex Meret, Giovanni Di Lorenzo, Elif Elmasz, Mário Rui, Gianluca Gaetano és Piotr Zielinski üdvözölheti kedd este régi ismerősként Ancelottit.

A Napoli formaingadozással és a legnagyobb sztárja körüli balhéval, a Real Madrid sérülésektől sújtva várja a keddi rangadót.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A NÁPOLY–REAL MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik