Múltidéző: a Vasasnak túl nagy falat volt a Barcelona

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.12.02. 07:03
null
Cruyff a mérkőzés előtt üdvözölte a Népstadion közönségét (Fotók: Képes Sport)
Eddig egy tétmérkőzést játszott a szerdán a Ferencváros vendégeként a Puskás Arénában pályára lépő FC Barcelona Magyarországon, az UEFA-kupa 1975–1976-os kiírásának 3. fordulójában a nyolc közé jutásért a Vasassal mérkőzött meg. A budapesti klubnak esélye sem volt a Barca ellen, két vereséggel búcsúzott.

Az első két körben a Vasas a VÖEST Linz (i: 0–2, o: 4–0), illetve a Sporting (o: 3–1, i: 1–2) ellen jutott tovább, az FC Barcelona a PAOK Szalonikit (i: 0–1, o: 6–1) és Laziót (i: 3–0, o: 4–0) verte ki.

Az FC Barcelona elleni első találkozót kint játszották, előtte kétséges volt, hogy a hazaiak holland ásza, Johan Cruyff pályára lép-e, de magyar szempontból talán érdekesebb volt, hogy a Vasas edzését megnézte Kubala László, a Barca korábbi sztárja (és a Vasas egykori játékosa – a szerk.), aki egyébként jó barátságot ápolt a piros-kékek trénerével, Illovszky Rudolffal. Mi több, a katalánok a riporteri szerepre is felkérték – nyilván inkább arról volt szó, hogy ő tolmácsolt barátjának.

CRUYFF ZSENIÁLIS VOLT

Az idegenbeli magyar gól szerzője, a 17-szeres válogatott Müller Sándor (72) így emlékezett a két meccsre: „Még mindig fájdalommal gondolok a mérkőzésekre, mert a kinti találkozón nem érdemeltünk vereséget. A gólomra is élesen emlékszem: Gass Pistától került hozzám a labda úgy 25 méterre az ellenfél kapujától, én meg rászúrtam és bement a jobb felső sarokba. Így, negyvenöt év távlatából ne tűnjön szerénytelenségnek, nagy gól volt, ezzel egyenlítettünk. Sőt, megszerezhettük volna a vezetést is, de Gass nagy helyzetben hibázott. Ha az bemegy… Arra is emlékszem, hogy Neeskens egy alkalommal csúnyán szabálytalankodott, de nem állította ki a játékvezető. A Barcelona az mégiscsak Barcelona… Neeskens és Cruyff is jól játszott, de kint volt sanszunk. Nem úgy itthon! Hamar gólt kaptunk, és hiába rúgtunk vagy egy tucat szögletet, nem ment a játék.”

Az egyszeres válogatott Komjáti András (67) is pályára lépett mindkét találkozón. „A szegény megboldogult Cruyff-fal és Neeskensszel felálló Barca roppant erős volt hazai pályán, de kis szerencsével jobb eredményt is elérhettünk volna. A Népstadionban az első félidő után lecserélt Illovszky Rudi bácsi, mert nem tudtam a zseniális Cruyffot lefogni. Nem szégyenkeztem, mert az ő kezdősebességével, irányváltoztatásaival Európa más pályáin sem tudtak mit kezdeni. Barcelonában nem emberfogással védekeztünk.” Tény, a Népsport is megállapította: „Ha Johan Cruyff elemében van, nagyon nehéz őt tartani.”

Arra a felvetésre, hogy kitől tart a Vasas edzője, Illovszky azt válaszolta, nem lenne gondja, ha csupán egy-két veszélyes futballista játszana a Barcában, nagyobb gondot okoz neki, hogy az együttesnek a csapatjátékban van az ereje. Azért voltak tréfásabb megnyilatkozások is: a cirkuszban magyar artistacsoport is szórakoztatta a közönséget, amelynek soraiban ott ültek a Vasas labdarúgói is. A produkció láttán Várady Béla meg is jegyezte: „Az igazi cirkusz szerda este, a Barcelona-stadionban lesz…”

Sajnos igaza lett, a 16. percben egy szögletet után Migueli közeli fejesével vezetést szereztek a hazaiak. Szerencsére tíz perc múlva Müller Sándor hatalmas lövéssel egyenlített. Ám az első félidő végére kialakult a végeredmény. Hennes Weisweiler, az FC Barcelona edzője arra a kérdésre, miért csupán két góllal nyert a csapata, a következőt nyilatkozta: „Ideges volt a társaság, ezért nem tudott kellően koncentrálni. (…) Három gól előnynek jobban örültem volna.” Illovszky Rudolf így vélekedett: „Ha kettő-egyre kapunk ki, most kevésbé fájna a fejem. Így? Nehéz mérkőzés elé nézünk. Mi mindent elkövetünk, hogy megpróbáljuk ledolgozni a hátrányunkat.”

A visszavágó előtt a Vasas edzője optimista volt: „Ha az első negyedórában sikerülne megszerezni a vezető gólt, azt hiszem, ez megnyugtatná a csapatot…”

Weisweilert arról faggatták, rúghatnak-e a piros-kékek két gólt?

„Igen. A Vasas jó csapat, képes erre. Tartok is tőle. De mi is képesek vagyunk arra, hogy Budapesten is rúgjunk gólt, s akkor két Vasas-gól kevés a továbbjutáshoz.”

Igaza lett, Paco Fortes a 15. percben eldöntötte a mérkőzést – hiába rúghatott a Vasas 12 szögletet, nem tudott egyenlíteni. Illovszky nem tagadta: „Úgy vélem, a szünet után jól is játszottunk, de a korai gól megzavarta az egész együttest. Az az igazság, hogy a Barcelona sokkal jobb csapat.”

Weisweiler udvarias volt: „Örülök a továbbjutásnak, mert jó képességű ellenfelet vertünk ki a kupából.”

A Népsport így summázta a kiesést: „Szerdán este az utolsó rangos kupától is elbúcsúztunk. Megint csak búcsúztunk…”

Az FC Barcelona kezdőcsapata. Balról, állnak: Mora, Tomé, De la Cruz, Neeskens, Quique, Migueli. Elöl: Rexach, Marcial, Cruyff, Asensi, Paco Fortes
Az FC Barcelona kezdőcsapata. Balról, állnak: Mora, Tomé, De la Cruz, Neeskens, Quique, Migueli. Elöl: Rexach, Marcial, Cruyff, Asensi, Paco Fortes
Cruyff a védekezésben is segített, 
itt a Barca kapuja előtt zavarja a Vasas-játékosokat
Cruyff a védekezésben is segített, itt a Barca kapuja előtt zavarja a Vasas-játékosokat

UEFA-KUPA, 1975–1976
NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

FC Barcelona–Vasas SC 3–1 (3–1)

1975. november 26., Camp Nou, 26 317
néző. Vezette: Thomas (walesi)
Barcelona:
Mora – Tomé, Migueli, Quique, De la Cruz – Neeskens, Marcial, Asenzi – Rexach, Cruyff, Paco Fortes (Sotil, 50.). Edző: Hennes Weisweiler
Vasas:
Mészáros – Török, Lakinger, Vidáts, Kántor – Gass (Izsó, 46.), Komjáti, Zombori – Müller, Kovács I. (Szőke, 71.), Várady. Edző: lllovszky Rudolf
Gólszerző:
Migueli (16.), Rexach (37.), Neeskens (39.), ill. Müller (26.)

VISSZAVÁGÓ
Vasas SC–FC Barcelona 0–1 (0–1)
1975. december 10., Budapest,
Népstadion, 28 280néző. Vezette: Delcourt (belga)
Vasas:
Mészáros – Fábián, Lakinger, Komjáti (Török, 46.), Kántor (Szőke, 69.) – Müller, Zombori – Gass, Kovács I., Izsó, Várady. Edző: Illovszky Rudolf
Barcelona:
Mora – Migueli – Tomé, Neeskens, Quique, De la Cruz – Marcial, Asensi – Rexach, Cruyff, Paco Fortes. Edző: Hennes Weisweiler
Gólszerző:
Paco Fortes (15.)

Továbbjutott: az FCBarcelona, 4–1-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik