Molde–FTC: „Totális tévedések” – a volt FIFA-bíró a kezezések megítéléséről

Vágólapra másolva!
2020.09.24. 07:22
null
A norvég játékvezető szerint Ihor Haratin kezezése inkább ért volna tizenegyest zsigeri bíráskodás mellett (Fotó: AFP, archív)
„Ezt nem egészen értem” – mint beszámoltunk róla, a Molde edzője így reagált a két eltérően megítélt tizenegyes-szituációra a Ferencváros norvégiai vendégjátékát (3–3) követően. A zöld-fehér együttes hiába kezdett jól a Molde otthonában, a házigazda a második félidőben 0–2-ről fordított. A hajrában Ihor Haratin tizenegyese kellett ahhoz, hogy az FTC döntetlenre tudja menteni a meccset. Csakhogy a büntetőt egy olyan kezezés után fújta be a játékvezető a videobírós monitor használata nélkül, amihez nagyon hasonlót nem fújt be a VAR-visszajátszás alapján. Norvégiában megkérdőjelezték a történtek helyességét.

„Szerintem totális tévedés volt a két ítélet” – reagált a két eltérően megítélt kezezésre a norvég VG által felkeresett volt FIFA-bíró, Per Ivar Staberg. A 2014 végén visszavonuló spori szerint fordított döntés született, mint ami a videobírós korszak előtt – nem mellékesen helyesen – született volna.

„A Moldénak járt volna a büntető, a Ferencvárosnak nem. A VAR-használata teljesen megváltoztatta a játékvezetők hozzáállását. Számomra érthetetlen, hogy miért használta a videót, majd aztán egy másik, kérdésesebbnek tűnő szituációban miért nem. Jobban szerettem a régi szabályt, amikor a szándékosságot kellett mérlegelnie a játékvezetőknek. A mai szabályok szerint, ha megnagyobbítod a tested vele, akkor tizenegyest kell fújni, ha kézhez ér a labda, más nem számít."

Staberg szerint az elmúlt két évben kétszer is szigorított kezezésre vonatkozó szabály módosításai ütöttek most vissza.

„Egyszerűen remélte, hogy a második szituációt már jól látta, büszkébb volt annál, mint hogy a monitor használata után azt kelljen mondania, oké, tévedtem” – mondta a spanyol Carrlos del Cerro Grandéról a korábbi pályatárs.

A lap a Molde a helyzetek miatt értetlenkedő vezetőedzője, Erling Moe mellett a Werder Bremen és a norvég válogatott korábbi kiválóságát, Rune Bratsethet is megszólaltatta a kérdésben. A 60-szoros válogatott védő mint exfutballista amondó volt, egyik szituációért sem járt volna tizenegyes.

„Az elsőnél is egyszerűen eltalálták a védőt, és egyértelmű, hogy a második esetnél is tehetetlen volt Brynhildsen” – mondta a játékosok szemszögéből nézve Bratseth.

A VG a cikk végén több, közösségi médiában megjelent posztot is szemléz, érdekesség, hogy ezek egy része is inkább arról szól, hogy egyik esetben sem kellett volna tizenegyest ítélni, illetve a játékvezető következetlenségét teszik szóvá, mondván, ha az első esetben visszanézte személyesen az esetet, úgy a másodiknál is ezt kellett volna tennie.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, PLAYOFF (4. FORDULÓ)
ELSŐ MÉRKŐZÉS
MOLDE FK (norvég)–FERENCVÁROS 3–3 (0–1)
Molde, Aker Stadion, zárt kapuk mögött, Vezette: Del Cerro Grande (spanyol)
Molde: Linde – Wingo, Gregersen, Ellingsen, Haugen – Aursnes, Hussain – E. Hestad, Wolff Eikrem (Omoijuanfo, 81.), Knudtzon (Brynhildsen, 57.) – L. James (Bolly, 89.). Vezetőedző: Erling Moe
Ferencváros: Dibusz – Botka, Frimpong, Blazic, Civic – Laidouni, Haratin, Somália (Sigér D., 70.) – Nguen (Isael, 88.), F. Boli (Zubkov, 73.), Uzuni. Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: L. James (55.), Wolff Eikrem (65.), Ellingsen (83.), ill. F. Boli (7.), Uzuni (52.), Haratin (87. – 11-esből)

A visszavágót szeptember 29-én, kedden, 21 órai kezdéssel rendezik meg a Groupama Arénában.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik