Más, mint a többi – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.07.19. 22:28
 

Ne tagadjuk, a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második körének Ferencváros–Slovan párosításáról nem csupán a sport jut az eszünkbe: a pozsonyi hosszú gumibotok éjszakáján történtek beleégtek a zöld-fehér szurkolók tudatába, azokéba is, akik harminc évvel ezelőtt nem voltak ott a téglamezei létesítményben. Ám már 2022-t írunk, megváltozott a világ, ahogyan a futballvilág is. Mégis fontosnak tartom, hogy a klubnál levetítették a kétperces videót, hogy mi is történt anno. Nem azért, hogy revanshangulatot ébresszenek az akkor még zömmel nem is élő mai résztvevőkben, ám mindenképpen érzékeljék, ez a párharc más, mint a többi. Hogy sportnyelven fogalmazzunk, citáljuk az akkori meccs egyik játékosa, Telek András gondolatait, aki bízik benne, az FTC a pályán vág vissza az akkori kiesésért, elsősorban a 4–1-es vereségért.

Ami a Ferencváros mellett szól, hogy kerete kétszer annyit ér (42.65 millió euró), mint a szerdán a Groupama Arénában pályára lépő vendégeké (20.63 millió). Erre mondják, hogy a Fradinak van több vesztenivalója – ez esetben szó szerint... De ott a futball nagy igazsága, hogy nem a pénz játszik, s ezt az FTC-nél is jól tudják. Az együttes 2015-ben ezüstérmet szerzett a bajnokságban, majd az Európa-liga-selejtező második körében két vereséggel (0–1, 0–2) esett ki a Zeljeznicar ellen, holott a zöld-fehérek játékoskerete akkor is kétszer annyit ért.

Mi az, amiben bízhatunk? A hétfői lapszámunkban nyilatkozó mali válogatott Adama Traoré nem kertelt, az együttesnek tovább kell jutnia a BL-selejtező harmadik fordulójába, a keddi Nemzeti Sportban pedig az amerikai Henry Wingo határozottan jelentette ki, a játékosok nem álmodoznak a főtábláról, hanem elvárják maguktól, hogy a csapat felkerüljön.

A kazah Tobol elleni 5–1 már megmutatta, alakul a csapat – más kérdés, hogy a Slovan Bratislava nagyságrendekkel jobb együttes. Ugyanakkor feleleveníteném a zöld-fehérek elnöke, Kubatov Gábor korábbi gondolatait, a Ferencváros célja, hogy a közép-európai térség meghatározó együttesévé váljon, hosszú távon megelőzve a patinás horvát Dinamo Zagrebet és a cseh Slavia Prahát.

Eszerint úgy kell hozzáállni a párharchoz, ahogyan Botka Endre fogalmazott a szlovákokkal kapcsolatban: meg kell mutatni, nincs sanszuk ellenünk.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik