Kötelező továbbjutni! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.07.12. 22:09

A labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtezőköre előtt Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója azt mondta, ne mondjuk, hogy a kazah Tobol ellen kötelező a továbbjutás. Már akkor is berzenkedtem a kijelentés ellen. Az odavágó 0–0-s döntetlenje pedig egyenesen felbátorít arra, hogy azt mondjam: igenis kötelező továbblépni! Jó, az első találkozó előtt még az óvatosság diktálta a mondandót, de a kilencven perc után kijelenthetjük, a 35 éves, 76-szoros szerb válogatott Zoran Tosicsot leszámítva az ellenfélnek nincs olyan futballistája, mint a magyar bajnoknak. Az odavágóval kipipálhatjuk a minden kezdet nehéz közmondást.

Noha állítom, ebben a párosításban csak a Ferencvárosnak van vesztenivalója, a Groupama Arénában ez eszükbe se jusson a zöld-fehéreknek – már csak azért sem, mert felesleges az ördögöt a falra festeni. Mi több, önbizalommal kell pályára lépni, a Tobol játékosainak fejében meg se forduljon, hogy lehet itt keresnivalójuk. Erre minden alap megvan, a Fradi 2019 óta négy bajnoki címet nyert, háromszor bejutott valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe. Sztanyi­­sz­lav Csercseszovnak persze vannak csapat­építési gondjai, de az idény elején szinte valamennyi együttesnél hasonló a helyzet. Ha szabad azt mondani, az orosz szakvezetőnek kell visszavezetnie a Fradit a rebrovi útra, beépíteni csapatába a BL-csoportkörös She­riff Tiraspoltól igazolt Adama Traorét, továbbá megtalálni a távozó középső védő, Miha Blazic utódát. Az évadhoz úgy kell hozzáállni, mint Franck Boli, a zöld-fehérek elefántcsontparti csatára, aki keddi számunkban azt nyilatkozta, remélhetőleg ismét hosszú idény elé néznek.

Még nagyon az út elején jár a Ferencváros – már ami a kezdődő BL-sorozatot illeti –, azonban ha a térség meghatározó együttesévé kíván válni (márpedig ez a cél), egy Tobol-szintű csapat nem jelenthet problémát. A második körben a Batumi és a Slovan párosítás továbbjutója jöhet, s noha az első meccs 0–0-s döntetlenje a grúzoknak kedvez, a szlovákokkal lenne elszámolnivalója a Fradinak: szeptemberben lesz harminc éve, hogy a Pozsonyban 4–1-re elveszített BL-mérkőzésen álarcos kommandósok estek neki a magyar szurkolóknak...

De addig is: szerda este győzni kell!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik