Ki gondolta volna? – 2020 váratlanságai a futballpályán

BERTA MIHÁLY, CSILLAG PÉTER, PIETSCH TIBORBERTA MIHÁLY, CSILLAG PÉTER, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.12.28. 20:49
null
Belül a bizalmi körön: a Ferencváros 2020-ban újra Európa legjobb klupcsapatai közé került (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros 25 év után rúgott labdába ismét a Bajnokok Ligája főtábláján, az Atalanta idénye már csak a Bergamót sújtó tavaszi koronavírus-járvány miatt is maradandó emlék, Németh Krisztián pedig meghódította Amerikát! A Képes Sport szerint ezek voltak 2020 futballcsodai.



Ferencváros: Tényleg nagy szám volt!

Szerhij Rebrov (Fotó: Szabó Miklós)
Szerhij Rebrov (Fotó: Szabó Miklós)

1, 2, 3, 4
Djurgarden, Celtic, Dinamo Zagreb, Molde – ha egy újpesti szimpatizánsra bízzák az FTC idei BL-selejtezős „programtervének” elkészítését, talán akkor sem jött volna össze izmosabb ellenféllista. Ehhez képest Szerhij Rebrov együttese a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokot is elegánsan pöckölte el az útjából, úgy, hogy az első hárommal csak egy mérkőzést játszott. A Fradi a BL-történelem hatodik csapataként jutott főtáblára az első selejtezőkörből indulva, viszont a második olyan európai klubként (a Crvena zvezda 2018-as és 2019-es nagy menetelését megismételve), amely ezt a bravúrt egy négylépcsős kvalifikációs procedúra végén érte el.

61 344
A szlovén Miha Blazic volt a csoportkör egyik leghasznosabban futballozó ferencvárosi játékosa. Ő passzolt a csapatból a legtöbbször (474-szer) a hat mérkőzés alatt, 414-szer pontosan, ami 87 százalékos hatékonyság – nem a legjobb, de egyáltalán nem is tragikus. Ráadásul úgy, hogy mind a hat meccset végigzakatolta. Összesen 61 344 métert futott (különösebb jelentősége nincs, de azért ne is hallgassuk el: ez a teljes BL-mezőny 22. legnagyobb futómennyisége), átlagban minden találkozón 10.2 kilométert. De a 27 éves védő nevéhez fűződik a legtöbb (50) ferencvárosi labdaszerzés is.

Miha Blazic (Fotó:Szabó Miklós)
Miha Blazic (Fotó:Szabó Miklós)

 

Ihor Haratin (Fotó: Török Attila)
Ihor Haratin (Fotó: Török Attila)

96%
302 kísérletéből 289 megtalálta a címzettet – a Magyar Postánál hasonló kézbesítési hatékonyság aligha érdemel vállveregetést, a Bajnokok Ligája csoportkörében viszont tapssal és hangos „ejhával” illik tisztelegni Ihor Haratin szeme, vagyis inkább lába előtt.

Az ukrán középpályás 96 százalékos passzpontossága – még ha az adat az átadások helyét, távolságát és azok minőségét nem is részletezi – nemzetközi mércével is remek teljesítmény.

12
Lionel Messinek négy mérkőzés is elég volt ahhoz, hogy 28 kapura lövéssel vétesse észre magát a BL-csoportkörben – a ferencvárosiak közül a minden meccsen szóhoz jutó norvég Tokmac Nguen a maga 12 próbálkozásával nyerte meg a házi (mennyiségi) versenyt. A szélvészgyors támadó 3-szor találta el a kaput (ebből egy lett gól), hétszer pontatlanul célzott, kétszer pedig blokkolni tudták a kísérletét. A főtáblán két találatot szerző Franck Boli lőlapján ezzel szemben hat kísérlet szerepel, amelyből öt ment kapura. Érdekesség, hogy az FTC-játékosok mindössze egyetlen kapufáig jutottak – helyesebben a brazil Isael, aki a barcelonai parti 19. percében tesztelte a bal kapufa strapabíró-képességét.

Tokmac Nguen (Fotó: Árvai Károly)
Tokmac Nguen (Fotó: Árvai Károly)


10+13

Aki még karácsony előtt néhány nappal sem tudja eldönteni, hogy adni vagy kapni jobb, gondoljon Aissa Laidounira. A zöld-fehérek francia középpályása úgy találta meg az arany középutat a BL-ben, hogy az elkövetett és az elszenvedett szabálytalanságok számában is csapata élharcosává lépett elő. Az öt meccsen kapott 219 perce alatt (1 gólpassz, 1 megnyert párharc, 15 labdaszerzés és 90 százalékos passzhatékonyság mellett) 10-szer szabálytalankodott (akárcsak Sigér Dávid), 13-szor viszont ő volt az ellenfelek sportszerűtlenségének szenvedő alanya.

Aissa Laidouni (Fotó: Szabó Miklós)
Aissa Laidouni (Fotó: Szabó Miklós)



Németh Krisztián: Háromszoros éljen!
Németh Krisztián, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Némó a 32. életévében járva újra bajnok lett!
Újra, hiszen egy híján tíz éve, az Olympiakosz játékosaként tapasztalhatta, milyen csodálatos érzés, amikor aranyérmet akasztanak valakinek a nyakába.

Mi több, 12 esztendővel ezelőtt is volt része hasonló élményben, akkor a Liverpool tartalékegyüttesének tagjaként mondhatta el magáról, hogy – csapatával együtt – első lett!

Németh Krisztián és a serleg (Fotó: AFP)
Németh Krisztián és a serleg (Fotó: AFP)


Karrierje harmadik bajnoki címét a 13. klubjával ünnepelhette – ezek után balszerencsésnek aligha vallhatja magát. Arra ugyanakkor az Egyesült Államokban is rádöbbenhetett, hogy három a magyar igazság: a Sporting Kansas City és a New England Revolution után a Columbus Crew mezét viselve lett a Major Soccer League bajnoka.

Jóllehet csupán öt mérkőzésen jutott szóhoz, de tekintve, hogy csak az idény hajrájában, októberben csatlakozott a Columbus keretéhez, nem is lehet ezen csodálkozni. Az öt meccsen egy gólt szerzett, az viszont győzelmet ért a Philadelphia ellen – a sikernek az alapszakasz végeredménye szempontjából nagy jelentősége volt. Ha nincs az a győzelem, a Crew a rájátszásban nem élvezi a hazai pálya előnyét – a Seattle ellen 3–0-ra megnyert finálét sem vívhatta volna az otthonában.

Hogy fordított esetben mi lett volna a vége, sohasem tudjuk meg, de az biztos, hogy Németh Krisztián ma már nemcsak azzal dicsekedhet, hogy háromszoros bajnok, hanem azzal is, hogy az MLS-ben megforduló magyar futballisták közül ő az első, aki aranyérmes lett.
Aki nem hiszi, eredjen Némó nyomába.

2020 SPORTCSODÁI – AHOGY
A KÉPES SPORT LÁTTA
Az őrület éve – 2020 legemlékezetesebb F1-es eseményei

Atalanta: Bergamói vigasz
A sötét mélységek és a szédítő magasságok éve volt a bergamóiaknak a 2020-as: az északolasz város a koronavírus-járvány európai berobbanásának legijesztőbb színtereként uralta tavasszal a híreket, miközben a helyi futballcsapat, az Atalanta korábban sohasem látott sikereket ért el hazai és nemzetközi téren. A február 19-én, 40 ezer néző előtt megrendezett milánói Atalanta–Valencia (4–1) Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő az utólagos felismerés szerint valószínűleg nagyban hozzájárult a vírus gyors terjedéséhez, amelynek következményeként március 24-ig mintegy hétezren megfertőződtek és ezren elhunytak Bergamo tartományban.

Josip Ilicic és Duván Zapata: durván termeltek (fotó: AFP)
Josip Ilicic és Duván Zapata: durván termeltek (fotó: AFP)


Az olasz csapat a spanyolországi visszavágón is győzött (4–3), az augusztusra tolódó, egymérkőzéses negyeddöntőben a Paris Saint-Germain verte ki 2–1-re. Gian Piero Gasperini csapatának nemzetközi diadalmenete nem vonta el a figyelmet a hazai feladatokról, az Atalanta a bajnokságban előző idénybeli bravúrját megismételve a 3. helyen végzett. Ráadásul olyan hatékony támadójátékkal, hogy a Serie A történetének kimagasló teljesítményeként 98 gólt szerzett egy idényben (az elmúlt 70 év egyedülálló eredményeként három játékos, Josip Ilicic, Duván Zapata és Luis Muriel is 15 gól fölé jutott, ugyanakkor a 98 gólból egyet sem jegyzett olasz labdarúgó).

Folytatódott a bergamóiak fényes időszaka ősszel is, az együttes Bajnokok Ligája-csoportjában a holland Ajaxot és a dán Midtjyllandot megelőzve – a Liverpool mögött – a 2. helyen végzett, továbbjutott a nyolcaddöntőbe, és az európai futball felső köreiben várhatja a tavaszt.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2020. december 19-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik