Rossz játék, bukás: nyerni tudott a Maccabi a Győr otthonában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.17. 20:15
A magyar bajnok Győri ETO az izraeli Maccabi Tel-Avivot fogadta a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőinek második körében, és a mérkőzést Barak Jicaki és Gal Alberman találatával a Paulo Sousa által irányított vendégek nyerték.

Az ETO kezdőcsapata a Maccabi ellen (Fotó: Korponai Tamás)
Az ETO kezdőcsapata a Maccabi ellen (Fotó: Korponai Tamás)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Kavarja, vagy nem kavarja? – tette fel a kérdést magában annak idején a gyanakvó Fülig Jimmy. Altat, vagy nem altat? – kérdeztük mi is, amikor a Győr izraeli ellenfelének nemrégiben kinevezett portugál edzője, Paulo Sousa a magyar bajnok előnye mellett sorolt fel érveket párharcuk előtt, kisebbítve sajátjai, a Maccabi Tel-Aviv esélyeit. Annyi mindenképpen az ETO mellett szólt a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének első felvonása előtt, hogy a győri keret java egyben maradt a nyáron, kicsit még erősödött is; Sousa ellenben teljesen új környezetbe csöppent, és jelentős volt a jövés-menés a labdarúgók között is.

„Az ETO mindig, minden mérkőzésen győzni akar” – fogalmazott egyértelműen Pintér Attila, a hazaiak mestere, aki a találkozót eltiltása miatt a lelátóról nézi, helyét a kispad előtt segítője, Farkas József vette át. Mindkét mester tartogatott pár meglepetést a kezdőben kollégájának, Pintér például a kispadra ültette a Nemanja Andrics, Nikola Trajkovics kettőst, ellenben bizalmat szavazott a bajnokságban eltiltását töltő Marek Strestíknek.

Ismét magyar kispadon: Paulo Sousa (Fotó: Korponai Tamás)
Ismét magyar kispadon: Paulo Sousa (Fotó: Korponai Tamás)

Az mindjárt a kezdés után kiderült, hogy a Maccabi nem egy Cselik Niksics, ahogyan egyik kedves olvasónk fogalmazott, hiszen a vendégek alakítottak ki mezőnyfölényt, a győriek pedig kissé idegesen futballoztak, az első lehetőségek így a Sousa-alakulat előtt adódtak.

Szerencsére Lubos Kamenár kezei nem remegtek meg, de sejthetjük, miket gondolhatott Pintér a lelátón ülve, jegyzettömbjét szorongatva. Hát még a 13. percben, amikor az első jó győri támadás végén Marek Strestík találatát les miatt nem adta meg az osztrák játékvezető, Markus Hameter...

A vendégszurkolók megkönnyebbülésük jeleként meggyújtottak szektorukban három fáklyát (és véletlenül egyik maccabis zászlójuk is lángra kapott), Tarmo Kink jó lövéssel jelentkezett, majd Ejtan Tibi fejelt kecsegtető helyzetből a léc fölé – pörgősre, érdekesre sikeredett a második tíz perc.

A 22. percben nagy bravúrt kellett bemutatnia Kamenárnak Eran Zahavi lövésénél, de Rade Prica az ötös elől eltört lövése, majd helyzetbe kerülése (remekül mozdult ki a győri kapus) is azt mutatta, hogy nincs még csúcsformában az ETO.

Kamenárnak sok dolga volt az első félidőben (Fotó: Korponai Tamás)
Kamenárnak sok dolga volt az első félidőben (Fotó: Korponai Tamás)


Varga Roland jelentkezett azért egy szép lövéssel, majd Prica szintén, de szép robinzonádokkal jeleskedtek a kapusok, majd némi mezőnymunka után véget ért az első játékrész.

A szünetben Kinket Andrics váltotta az ETO-ban, majd pár perc múlva Trajkovics futott be a pályára Strestík helyére, azaz egyértelműek voltak a Pintér, Farkas duó tervei. Mégis Prica-lövésekkel indult a második félidő, majd az igen aktív svéd fejese éppen csak elkerülte a bal sarkot.

Gyürkőztek, gyürkőztek egymással a csapatok a középpályán, de csak ritkán élvezhettünk formás, tudatos támadásokat. A 66. percben hálát adhattunk az égnek, amikor Michal Svec óriásit mentett az üres kapu torkában. A 69. percben kihasználta utolsó cserelehetőségét is a Győr, Koltai Tamást Leandro Martínez váltotta.

Így sem ment az ETO-nak, és a formán kívüliséget nem pótolták lelkesedéssel, harcossággal a magyar csapat tagjai: a 76. percben megérdemelten szerzett vezetést a Maccabi, Barak Jicaki a tizenhatoson belül három hazai játékos közül talált a kapuba. 0–1...

Elmaradt a győri feltámadás, sőt, a hajrá kezdetére kapujához szögezte az izraeli csapat a Győrt, Mahran Radi tekerése éppen csak elkerülte a bal alsót. Lipták Zoltán előtt viszont a semmiből is gólhelyzet teremtődött, de a válogatott védő az ötösről képtelen volt jól eltalálni fejjel a labdát – majd kis híján gólpasszt adott Jicakinak, de Takács Ákos kisegítette egy parádés becsúszással.

Még nagyobb lett volna a baj, ha Kamenár nem mutat be két nagyobb, és egy kisebb bravúrt is a vége előtt – de így sem úszta meg az ETO, a ráadásban Gal Alberman is betalált. 0–2

Az enervált ETO roppant nehéz helyzetbe lavírozta magát ezzel a kellemetlen, nem várt vereséggel.

KOLTAI TAMÁS ÉS PÁTKAI MÁTÉ ÉRTÉKELÉSE

(A Magyar Televízió felvétele)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS

GYŐRI ETO–MACCABI TEL-AVIV 0–2 (Jicaki 76., Alberman 94.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik