BL: Minden pillanatát élveztem a mérkőzésnek – Ihor Haratin

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.10.22. 07:38
null
Ihor Haratin (a labdával) minden pillanatát élvezte a barcelonai mérkőzésnek (Fotó: Török Attila)
Ihor Haratin, a Ferencváros rutinos középpályása nyolc hónappal ezelőtt feleségével turistaként járt Barcelonában, és eszébe sem jutott, hogy nem sokkal később tétmérkőzésen gólt lő a katalánoknak.

– Februárban turistaként járt Barcelonában, közösségi oldalán a Camp Nouból képet is posztolt. Gondolta volna, hogy nyolc hónappal később tétmérkőzésen gólt lő a katalánoknak?
– Na ez az, amit sosem gondoltam volna! – vágta rá lapunknak a Ferencváros 25 esztendős ukrán labdarúgója, aki a szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzés 70. percében tizenegyesből talált a Barca kapujába. – A télen a feleségemmel több napot is eltöltöttünk a városban, imádjuk Barcelonát, és ha már ott jártunk, természetesen a Camp Nout is megnéztük. Több mint két órát töltöttünk a létesítményben, s persze eszembe sem jutott, hogy néhány hónap múlva tétmérkőzésen léphetek ott pályára.

Nemzeti Sport Online

– Ráadásul gólt is lőtt! A tizenegyesnél rendkívül higgadtnak, nyugodtak tűnt. Előre eldöntötte, hogy hova rúgja a labdát?
– Ha nem gond, nem árulnám el, mi volt a taktikám a tizenegyesnél. Emlékszem, legutóbb is kérdezte a Molde elleni mérkőzést követően, de tényleg nem szeretném elárulni, hadd maradjon az én titkom. Amikor letettem a labdát, semmi másra nem figyeltem, csak arra, hogy a kapuba lőjem. Minden porcikámmal a gólszerzésre összpontosítottam.

– Immár az ön neve is bekerül a klub történelemkönyvébe, hiszen huszonöt év elteltével szerzett újabb gólt a Ferencváros a Bajnokok Ligája főtábláján. Jelent ez önnek bármit is?
– Büszke vagyok rá, nagy dolog, hogy velünk jutott újra erre a szintre a Fradi. De elhihetik, a gólomat azonnal elcserélném egy döntetlenre. Nagyon jó lett volna pontot szerezni, de be kell látni, a Barcelona más szint. Igazi topcsapat, amely évről évre a legjobbak között szerepel, s amely évről évre a legmagasabb szinten futballozik.

Gólért nem jár prémium

A Bajnokok Ligája csoportkörében már nem babra megy a játék, a csapatok minden győzelemért, minden megszerzett pontért, sőt gólért is pénzt kapnak az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA). Miután Barcelonában Ihor Haratin szerezte a Ferencváros gólját, sokan azt gondolhatják, a zöld-fehérek középpályása tetemes summát tehet zsebre klubjától, mondván, a gólért járó összeg egy része biztosan őt illeti. Nos, ez nem így van. A ferencvárosi labdarúgók a győzelemért és döntetlenért járó prémiumból természetesen részesülnek, ám miután a futball nem egyéni sportág, a gólért járó összegből senkinek sem jár külön.

– A meccs elején közel álltak a meglepetéshez, könnyen megszerezhették volna a vezetést.
– Jól kezdtünk, ha előnybe kerülünk, talán nehezebb dolga lett volna a hazaiaknak. Nem tudhatjuk, miként alakult volna akkor a kilencven perc... Ami biztos, ezen a mérkőzésen is rengeteget fejlődtünk, ízelítőt kaptunk abból, mit is jelent ezen a szinten futballozni.

– Milyen volt a mérkőzés belülről? Élvezték vagy nyomasztó volt?
– Nyomasztó a tekintetben volt, hogy a Barcelona olykor alaposan körbeadogatott bennünket, járatták a labdát, s mi nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy nem a mi akaratunk érvényesül egy mérkőzésen. De készültünk erre, tisztában voltunk vele, hogy ez lesz a forgatókönyv. Éreztették is velünk, hogy ők a jobb csapat, gyorsak, technikásak voltak. Alaposan felkészültünk, de a taktika mehet a kukába, ha Lionel Messihez kerül a labda.

– Nehéz volt az argentin sztár ellen futballozni?
– Eddig is tudtam, hogy zseni, most a saját bőrömön is tapasztaltam. Hihetetlen játékos. Néha lelassított a labdával, ilyenkor azt hittük, könnyedén elvehetjük tőle, ám a következő pillanatban már úgy száguldott, hogy nem bírtuk követni. Ha rágyorsított támadásban, nagyon észnél kellett lennünk. Próbáltuk többen is körbevenni, lezárni előle a területeket, na de nem mi vagyunk az elsők, akiknek ez nem sikerült.

Ihor Haratin gólja a Barcelona ellen


– Ilyen mérkőzésből is lehet tanulni?
– Mi az, hogy! Rengeteg tapasztalatot szereztünk Barcelonában. Örök élmény marad a mérkőzés, és nem csak a gólom miatt. A Camp Nouban játszhattunk, a Bajnokok Ligája csoportkörében is megmutathattuk magunkat, és nem vallottunk szégyent. Olykor egész jól játszottunk, voltak veszélyes kontráink, de el kell fogadni, a Barcelona sokkal jobb csapat, idegenben játszottunk, minden mellette szólt. Jó lett volna egy pontot elcsípni, de így sincs szégyenkeznivalónk. A hibáinkból tanulnunk kell, hogy legközelebb, a Dinamo Kijev ellen már ne kövessük el őket.

– Szerhij Rebrov azt kérte önöktől, élvezzék a mérkőzést. Élvezte?
– Minden pillanatát.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
G-CSOPORT

FC BARCELONA (spanyol)–FERENCVÁROS 5–1 (2–0)
Barcelona,Camp Nou,zárt kapuk mögött.Vezette:Schärer (svájci)
BARCELONA:Neto – Sergi Roberto (Firpo, 62.), Piqué, Lenglet, Dest – Pjanic (S. Busquets, 76.), F. de Jong – Trincao (O. Dembélé, 63.), Coutinho (Araújo, 71.), Fati (Pedri, 63.) – Messi.Vezetőedző:Ronald Koeman
FTC:Dibusz – Botka (Lovrencsics G., 77.), Blazic, Kovacevic, Civic (Heister 63.) – Haratin, Sigér D., Laidouni (Somália, 63.) – Isael, Zubkov (Mak, 71.) – Nguen (F. Boli, 71.).Vezetőedző:Szerhij Rebrov
Gólszerző:Messi (27. – 11-esből), Fati (42.), Coutinho (52.), Pedri (82.), O. Dembélé (89.), ill. Haratin (70. – 11-esből)
Kiállítva:Piqué (69.)

A csoport másik mérkőzésén
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 0–2(Morata 46., 84.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona115–1+43
2. Juventus112–0+23
3. Dinamo Kijev110–2–20
4. FERENCVÁROS111–5–40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik