A Juve nem tudta megfosztani a Barcát az ötödik BL-diadaltól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.06. 20:32
null
A Bajnokok Ligája 2014–15-ös kiírását megnyerő Barcelona játékosai a serleggel (Fotó: Reuters)
A Barcelona 3–1-re legyőzte a Juventust a labdarúgó Bajnokok Ligája szombat esti berlini döntőjében, ezzel története során ötödször is elhódította az első számú európai klubtrófeát.

BAJNOKOK LIGÁJA 2014–15
DÖNTŐ
JUVENTUS (olasz)–BARCELONA (spanyol) 13 (0–1)
Berlin,
Olimpiai Stadion, 70 442 néző. V: Cakir (török)
JUVENTUS: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra (Coman, 89.) – Marchisio, Pirlo, Pogba – Vidal (Pereyra, 79.) – Tévez, Morata (Llorente, 85.). Vezetőedző: Massimiliano Allegri
Nem használt cserék: Storari (kapus), Ogbonna, Padoin, Sturaro
BARCELONA: Ter Stegen – D. Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Rakitic (Mathieu, 91.), Busquets, Iniesta (Xavi, 78.) – Messi, Suárez (Pedro, 96.), Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique
Nem használt cserék: Bravo (kapus), Bartra, Adriano, Rafinha
Gólszerző: Morata (56.), ill. Rakitic (4.), Suárez (68.), Neymar (97.)

Az elmúlt hetekben a spanyol bajnoki címet és a Király-kupát is megnyerő Barcelona már a 4. percben megszerezte a vezető gólt, és ezzel olyan játékszituációt teremtett, amelyben legkedvesebb fegyvereit alkalmazhatta. A katalánok növelhették is volna előnyüket a szünetig, sőt volt egy nagy lehetőségük a második félidő elején is.

Egyértelműen nekik állt a meccs, és erejüket mutatja, hogy a Juventus némiképp váratlan egyenlítése, valamint átmeneti lábra kapása után újra fel tudtak pörögni, és megint magukhoz ragadták a vezetést – Neymar még kegyelemdöfésről is gondoskodott.

Abban, hogy a papírforma végül érvényesült, természetesen kulcsszerepet játszott az MSN trió: Luis Suárez és Neymar a kapuba talált, utóbbinak volt egy kvázi-gólpassza, és bár Lionel Messi nem szerzett gólt, az első két találatból alaposan kivette a részét.

TÍZ NEMZET JÁTÉKOSAI A KEZDŐKBEN
Argentin (Tévez, ill. Messi, Mascherano) és spanyol (Morata, ill. Piqué, Alba, Busquets, Iniesta) labdarúgó mindkét kezdő tizenegyben található, rajtuk kívül a Juventus az olasz (Buffon, Bonucci, Barzagli, Marchisio, Pirlo), a francia (Evra, Pogba), a svájci (Lichtsteiner) és a chilei (Vidal) zászlót, a Barcelona a brazil (D. Alves, Neymar), a német (Ter Stegen), a horvát (Rakitic) és az uruguayi (Suárez) lobogót tudhatja maga felett.

JUVE-ROHAM, KORAI BARCA-GÓL

A Juventus kezdte a BL/BEK-történelem első berlini döntőjét, az első lövés és az első szöglet is az olasz csapaté volt – aztán jött a 4. perc, és egy gyönyörű, ötemberes akció végén megszerezte a vezetést a Barcelona. Lionel Messi nagyszerűen indította Jordi Albát a bal oldalon, ő egyből Neymarhoz, a brazil pedig némi cselezés után középre, a lyukra futó Iniestához játszott, a BL-döntőbeli gólpasszokban igencsak járatos csapatkapitány talált egy nála is jobb helyzetben lévő csapattársat, és Ivan Rakitic nyolc méterről nem hibázott, ballal a kapu közepébe lőtt. 0–1

KÍNLÓDIK AZ OLASZ VÉDELEM

Sohasem kapunk választ a kérdésre, hogy visszaveri-e az akciót a Juve-védelem, ha Giorgio Chiellini sérülés miatt nem hiányzik, vagy ha Andrea Barzagli elmúlt heteit nem nehezíti sérülés, mindenesetre a gól gyorsan felszínre hozta a tartalékos Juventus-védelem ingatagsága miatt aggódók félelmeit.

Rakitic és Neymar az első gólt ünnepli (Fotó: Reuters)
Rakitic és Neymar az első gólt ünnepli (Fotó: Reuters)

Az első negyedórában még egyszer összeomlottak az olasz védelmi vonalak, az újabb szédítő adogatás végén Dani Alves lőtt 15 méterről, Gianluigi Buffon nagy bravúrral kiütötte a labdát. Ez már kellően erős figyelmeztetés volt ahhoz, hogy a Juventus növelje a védekezésre fordított figyelmet, nagyobb erőket járőröztessen a kapujához legközelebb eső területeken.

Ez persze magában hordozta annak veszélyét, hogy a vezetés birtokában egyre magabiztosabb Barca nagyobb területen járathatja a labdát, és hogy lassabban épülnek majd az ellentámadások. A Juve ízelítőt adott abból, mennyire más lenne a játék képe, ha futballistái erejéből huzamosan futná letámadásra az ellenfél térfelén – de csak percekig futotta.

LEHETETT VOLNA, DE A SZÜNETIG NINCS ÚJABB GÓL

Miközben a „zebrák” kósza lövési kísérletei nem jelentettek veszélyt a kapura, a játékrész hajrájában Suárez kis szerencsével kétszer is növelhette volna az előnyt: előbb lapos lövése milliméterekkel kerülte el a jobb alsó sarkot, majd egy eladott labda után megint ő célozhatott, ezúttal Buffon védett. Akadt még egy lábgubancoló Messi-szóló a jobb oldalon, de az argentint végül az alapvonalon túlra szorították, félidőben 1–0-ra vezetett a Barca.

KIMARAD A BARCA-HELYZET, EGYENLÍT A JUVE

A második játékrész elején gyorsan növelhette volna előnyét a katalán csapat, a 48. percben egy kontra végén öten roboghattak három olasz védőre és Buffon kapusra, Rakitic balra tolt labdáját a kissé kisodródó Suárez jobb külsővel laposan rászúrta a rövidre, Buffon vetődve nagyot védett.

Gianluigi Buffonnak több nagy védése volt, de ez sem volt elég (Fotó: Reuters)
Gianluigi Buffonnak több nagy védése volt, de ez sem volt elég (Fotó: Reuters)

Messi, Suárez összjáték után előbbi fölélőtt, majd jött a pillanat, amikor meg kellett fizetni az elpuskázott kisebb-nagyobb lehetőségek árát.

Morata egyenlít (Fotó: Reuters)
Morata egyenlít (Fotó: Reuters)

Az 56. percben Claudio Marchisio olyasmit mutatott be, ami ezen a meccsen addig inkább a barcelonaiakra volt jellemző – sarokpasszából a jobb oldalon megiramodó Stephan Lichtsteiner el is jutott beadásig, és bár Carlos Tévez lövését Marc-André ter Stegen kiütötte, a kipattanóból a teljesen őrizetlen Álvaro Morata közelről jobbal a jobb alsóba lőtt. 1–1

AZ OLASZ BAJNOK NEM TUDJA MEGLOVAGOLNI A LÉLEKTANI ELŐNYT

A következő percekben változott a játék képe, többet járt a labda a Juventus játékosainak lábán, a Barcát váratlanul érte az egyenlítő gól. Volt veszély az olasz adogatásokban, akadt például egy Pogba, D. Alves összeakaszkodás a spanyol csapat öt és felesén, a labdáért küzdő riválisok húzták-vonták egymást, mindketten elestek – Cakir játékvezető minden rutinjával továbbengedte a játékot.

Suárez közelről lőtte a másodikat (Fotó: Reuters)
Suárez közelről lőtte a másodikat (Fotó: Reuters)

Pogba talán még szentségelt magában (…) az eset miatt, amikor a 68. percben a játékrész elejét idéző újabb gyors Barca-akció dübörgött végig a pályán: Messi 16 méteres lapos lövését Buffon vetődve csak kiütni tudta, és a berobbanó Suárez öt méterről jobbal a hálóba lőtt. 1–2

NEYMAR SEM MARAD GÓL NÉLKÜL

Három perccel később úgy tűnt, Neymar eldöntötte a meccset, csakhogy hiába fejelt ziccerből a hálóba, a labda a kezét is érte, így a játékvezetői kupaktanács szabadrúgásról határozott. Nyílt maradt a meccs, Pogbának volt egy ígéretes egyenlítési kísérlete, de fejese nyomán a labda a kapu fölé szállt

Nem adta fel a Juventus, az utolsó öt percben Pereyra elől az utolsó pillanatokban mentettek, Marchisio lövése pedig beakadt volna, ha Ter Stegen nem nyújtózik hatalmasat a bal alsó felé.

Ekkor már a pályán volt Xavi is a Barcában – ez volt a 151. BL-mérkőzése az idény végén távozó, világ- és Európa-bajnok középpályásnak –, így az Iniestától megkapott csapatkapitányi karszalagot viselve ünnepelhette, hogy a 97. percben egy kontra végén Neymar belövi a harmadikat is (1–3), és hogy a Barcelona 1992, 2006, 2009 és 2011 után ötödször is megnyeri az első számú európai klubkupát (az első idején még Bajnokcsapatok Európa-kupájának hívták a sorozatot).

Az UEFA Andrés Iniestát választotta meg a mérkőzés emberének – ő a BL-történelem harmadik olyan labdarúgója, aki három különböző döntőben adott gólpasszt.

A Juventus hatodszor maradt alul a fináléban, ezzel pillanatnyilag vezeti a sorozat legnagyobb veszteseinek listáját..

ALIG KÉT HÉT, ÉS MÁRIS JÖN A FOLYTATÁS!
Nem sokat kell várni arra, hogy megkezdődjön a Bajnokok Ligája 2015–16-os kiírása: a selejtező első két fordulójának sorsolását alig két hét múlva, június 22-én tartják meg a svájci Nyonban, majd június 30-án jönnek is a selejtező első mérkőzései.
A magyar bajnok Videoton július 14-én vagy 15-én, a selejtező második fordulójának nyitányán kapcsolódik be a küzdelmekbe. A négykörös selejtező augusztus 26-án ér véget, a szokás szerint 32 csapatos csoportkör szeptember 15-én kezdődik és december 9-én ér véget, míg az egyenes kieséses szakasz első játéknapja 2016. február 16-án lesz.
A BL 24. – a BEK-kel együtt 61. – fináléját 2016. május 28-án rendezik meg a milánói Giuseppe Meazza Stadionban (San Siro).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik