Megvan az első címvédés – a Real Madrid 12. alkalommal BL-győztes!

HATÁR DÁVIDHATÁR DÁVID
Vágólapra másolva!
2017.06.03. 20:30
null
Sergio Ramos emelte a magasba a BL-trófeát (Fotó: AFP)
A Real Madrid megtörte a Bajnokok Ligája-győztesek átkát: amióta így (és nem BEK-nek) hívják a sorozatot, aktuális címvédőnek most először sikerült megvédenie a címét. A Juventus ugyan kiegyenlítette az első félidőben Cristiano Ronaldo gólját, a második félidőben azonban fölébe kerekedtek a sebességet váltó spanyolok, akik 4–1-es győzelmet arattak.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ

Juventus (olasz)–Real Madrid (spanyol) 1–4 (1–1)
Cardiff, Walesi Nemzeti Stadion, 55 700 néző. Vezette: Brych (német)
Juventus: Buffon – Barzagli (Cuadrado, 66.), Bonucci, Chiellini – D. Alves, Pjanic (Marchisio, 71.), Khedira, A. Sandro – Dybala (Lemina, 78.), Mandzukic – Higuaín. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
Real Madrid: K. Navas – Carvajal, Varane, S. Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos (Morata, 89.) – Isco (Asensio, 82.) – Benzema (Bale, 77.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Zinédine Zidane
Gólszerző: Mandzukic (27.), ill. C. Ronaldo (20., 64.), Casemiro (61.), Asensio (90.)
Kiállítva:
Cuadrado (84.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ISCO A KEZDŐBEN, BALE A PADON, JAMES RODRÍGUEZ A KERETBEN SEM

A cardiffi döntő előtti legnagyobb kérdés az volt, hogy Zinédine Zidane a kiváló formában lévő Iscónak, vagy a szezonban folyamatosan sérüléssel küzdő, a fináléra éppen csak felépülő Gareth Bale-nek szavaz-e bizalmat. Zidane választása a walesi helyett a spanyolra esett, a francia tréner pedig még egy meglepetést tartogatott a tarsolyában: James Rodríguezt még a blancók meccskeretébe sem nevezte.

Massimiliano Allegri az előzetesen várható kezdőcsapatot jelölte ki, a Juventus vezetőedzője nem készült különösebb meglepetéssel.

JUVENTUS-HELYZETEKKEL INDULT, MÉGIS A REAL SZEREZTE AZ ELSŐ GÓLT

A várakozásokkal némileg ellentétben a Juventus kezdte nagyobb elánnal a meccset, az első tíz percben előbb Gonzalo Higuaín fejjel és távoli lövéssel veszélyeztetett, majd Miralem Pjanic 18 méterről leadott életerős átlövését Keylor Navas óriási vetődéssel kitolta a jobb alsó sarok elől – Luka Modric sokáig takarta is a kilátást a kapus előtt, így igazi bravúr volt a Costa Rica-i játékos hárítása.

A 20. percben azonban jött a hideg zuhany az olaszoknak, hiszen a jó kezdés után Cristiano Ronaldo megszerezte a vezetést a Real Madridnak. A lila mezes madridiak saját tizenhatosuk előtt szereztek labdát, majd a remekül megkomponált kontra végén, Daniel Carvajal passza után a portugál sztár 15 méterről jobbal a jobb alsó sarokba belsőzte (0–1) – ez a gól a Real Madrid történetének 500. BL-találata volt, idáig egyetlen csapat sem jutott még.

GYORSAN JÖTT A VÁLASZ, EGY CSODAGÓL FORMÁJÁBAN

Annak ellenére, hogy a spanyolok első helyzetükből betaláltak, a Juventus nem esett össze, sőt... Hét perccel Ronaldo találata után érkezett a válasz, méghozzá egy csodagól formájában: egy a tizenhatoson belülre ívelt labdát Alex Sandro kapásból középre emelt, ezt Higuaín mellel átvette, majd Mario Mandzukichoz továbbított, aki a kapunak háttal, egyet igazított a labdán, majd ollózva a léc alá küldte. 1–1

Ronaldónak annyira megtetszett a horvát csatár mozdulata, hogy két perccel később ő is megpróbálkozott egy hasonló lövéssel, majd fejjel is célba vette Gianluigi Buffon kapuját, az olasz kapusnak azonban egyik esetben sem kellett játékba avatkoznia, így a csapatok 1–1-es döntetlennel vonultak a jól megérdemelt pihenőre.

Mandzukic csodagólja után még élt az olaszok reménye (Fotó: AFP)
Mandzukic csodagólja után még élt az olaszok reménye (Fotó: AFP)

FOKOZATOSAN NŐTT A REAL-FÖLÉNY, MAJD ÉRKEZTEK A GÓLOK IS

A fordulás után egyik vezetőedző sem változtatott, a második félidő első negyedórájában pedig inkább a sárga lapoké volt a főszerep a gólok és a helyzetek helyett, Sergio Ramos, Carvajal és Toni Kroos is besárgult. Ezt követően Modric, majd Marcelo kísérletével jelezte a Real: nem akarja a hosszabbításra (vagy a tizenegyesekre) hagyni a döntést – ezen két próbálkozást azonban Buffon még hárította.

A 61. percben viszont már nem volt menekvés, ismét vezetést szerzett a Real. Karim Benzema kevergetett a bal oldalon, Kroos lövését röviden rúgták el az olaszok, így Casemiro próbálkozhatott, közel 30 méterről eleresztett bombája pedig olyan szerencsésen – vagy az olaszok szemszögéből szerencsétlenül – pattant meg Sami Khedirán, hogy a labda a jobb alsó sarokban kötött ki. 1–2

Ronaldo Buffon ellen

Cristiano Ronaldo ötször lépett pályára a Juventus ellen, és mindig szerzett gólt, összesen hetet. Ugyanez a másik oldalról nézve: Buffon CR-től kapta a legtöbb gólt a BL-ben – az említett hét mindegyikénél ő állt a „zebrák” kapujában.

Három percre rá pedig jött az újabb madridi csapás: Modric elment a jobb oldalon, estében az alapvonalról (!) középre küldte a labdát, és a legjobb ütemben érkező Cristiano Ronaldo az ötösön belülről a hosszúba továbbított (1–3) – mintaszerű kivitelezés volt. Ezzel a portugál Alfredo Di Stéfano és Puskás Ferenc után a harmadik játékos, aki legalább négy gólt szerzett a BEK/BL-döntői során.

És még egy kis statisztika: Cristiano Ronaldo pályafutása 600. gólját szerezte a klubjaiban és a portugál válogatottban lejátszott tétmérkőzésein pályára lépve.

C. Ronaldo duplázott, a Real Madrid megvédte a címét (Fotó: AFP)
C. Ronaldo duplázott, a Real Madrid megvédte a címét (Fotó: AFP)

ÉRKEZETT MÉG EGY PIROS ÉS EGY GÓL, DE EZ MÁR NEM BEFOLYÁSOLT SEMMIT

A két gyors góllal a Real nagyon közel lépett a történelmi címvédéshez, főleg hogy a csereként beálló Juan Cuadrado nagyjából 15 perc alatt két sárga lapot is begyűjtött, így a 84. percben a kiállítás sorsára jutott – Jens Lehmann és Didier Drogba után a kolumbiai a harmadik labdarúgó, akit kiállítottak Bajnokok Ligája-döntőben, egyben ő az első cserejátékos, aki piros lapot kapott BL-fináléban.

Sőt a rendes játékidő utolsó percében Ronaldo sorfalról lepattanó szabadrúgása után Marcelo verte meg egy az egyben az emberét a bal oldalon, majd lapos beadásából a nyolc perccel korábban beszálló Marco Asensio okosan a kapuban helyezett, megadva a kegyelemdöfést a Juventusnak és Buffonnak is (1–4) – a 21 éves Asensiónál fiatalabb labdarúgó korábban nem szerzett gólt BEK/BL-döntőben a Real Madrid színeiben.

Így a ráadásra már nem maradtak izgalmak, a Real Madrid 4–1-re legyőzte a Juventust, és megvédte címét, nem mellesleg összesítésben már 12. alkalommal hódította el a BEK/BL-trófeát!

A Juventus hétszer kapott ki BEK/BL-döntőben (1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017), ezzel szomorú rekorder, és immár a másik nagy vesztest, a Benficát is utolérte egy lista élén: egymást követő öt BEK/BL-fináléjában maradt alul.

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA


ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik