BL: Életben maradtunk, továbbjutunk – Julian Nagelsmann

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.04.12. 09:25
null
A Bayern Münchent irányító Nagelsmann bízik csapatában, így Lewandowskiban is – a lengyel csatár főszereplő lehet kedden a Villarreal ellen (Fotó: Getty Images)
Julian Nagelsmann, a müncheniek vezetőedzője biztos benne, hogy csapata teljesen más arcát mutatja, mint Spanyolországban.

 

Elérkezett a bizonyítás ideje. A Bayern München kétségkívül Európa topklubjai közé tartozik, és csodának kellene történnie ahhoz, hogy sorozatban tizedik alkalommal ne nyerje meg a Bundesligát, csapatként azonban mintha még nem állt volna teljesen össze Julian Nagelsmann irányítása alatt. Mindez egyfelől természetes, hiszen a 34 éves vezetőedző alig hat éve vette át a Hoffenheim felnőttcsapatát, és a Leipzignél is alig volt ideje tapasztalni a nemzetközi futball legmagasabb szintjét, mielőtt kivásárolta szerződéséből a Bayern München, az eredményekkel azonban időnként adós marad.

A Német Kupából még októberben búcsúzott a Bayern, a bajnokságban több meglepő vereséget szenvedett és a Bajnokok Ligájában sem mindig teljesít a vártnak megfelelően. Különösen idegenben akadozik a gépezet, a nyolcaddöntőben Salzburgban 1–1-re végzett, míg a negyeddöntőben a Villarreal otthonában 1–0-s vereséget szenvedett az együttes, és ha nem javul jelentős mértékben a Spanyolországban mutatott játék, a kiesés sem elképzelhetetlen. A találkozó akár Nagelsmann mestervizsgájának is felfogható, még ha nem is lenne szégyen búcsúzni az Európa-liga címvédője ellen, a továbbjutás jobban alátámasztaná, a fiatal szakvezetővel érdemes hosszú távon számolni.

„A Villarreal elkövetett egy nagy hibát: életben hagyott minket  – jelentette ki a német tréner a visszavágó előtti sajtótájékoztatón. – Kemény mérkőzésre számítok, de megvan bennünk minden, ami a továbbjutás kivívásához kell, és hiszem, hogy teljesítjük a feladatot. Spanyolországban borzasztóan futballoztunk, több góllal is kikaphattunk volna, hazai pályán sokkal összeszedettebbek leszünk. Meg kell akadályoznunk ellenfelünket, hogy megtalálja a ritmust, nem szabad hagynunk, hogy szabadon építse fel támadásait. De nem is szeretnék erről beszélni, úgyis az a lényeg, amit a tervből a pályán megvalósítunk.”     

A bajorok mestere nem árulta el a kezdőcsapatot, annyit azonban leszögezett, ilyen fontos összecsapáson elsősorban azokban bízik, akik régóta a klub kötelékéhez tartoznak, és már sok kiélezett mérkőzést játszottak. Mindezek alapján nem valószínű, hogy a hétvégi, Augsburg elleni bajnokin (1–0) nyújtott teljesítménye miatt dicsért Marcel Sabitzer az első perctől lehetőséget kap. Niklas Süléről ennél is biztosabban kijelenthető, hogy nem lesz ott a keretben, a védő influenzás, így az első mérkőzéshez hasonlóan Dayot Upamecano lehet Lucas Hernández párja a védelem közepén. Eric Maxim Choupo-Moting szerepeltetésére nincs sok esély, a koronavírus-fertőzésből felgyógyuló támadó éppen csak visszatért edzeni, Corentin Tolisso pedig nála is rosszabb helyzetben van, könnyen lehet, hogy izomszakadás miatt már pályára sem lép az idényben, és mivel szerződése a nyáron lejár, keserédes búcsút vehet a klubtól. A balhátvéd pozíciója szintén kérdéses, a szívproblémájából nemrégiben felépülő Alphonso Davies még messze van a legjobb formájától, a hétvégén is csak 33 percet kapott.

Robert Lewandowski esetében sérülésről nincs szó, gondolatai azonban nem biztos, hogy száz százalékban a Bayern München körül forognak. Lengyel lapinformációk szerint elképzelhető, hogy a mostani lesz az utolsó idénye a klubnál. A müncheniek színeiben a legutóbbi 40 tétmérkőzésen 46 gólt szerző csatárt szívesen látná soraiban az FC Barcelona, és mivel egyelőre nem hosszabbította meg jövő nyáron lejáró szerződését, nem zárható ki a váltás. Persze korai még ennyire előre tekinteni,  Manuel Neuer  például el sem tudja képzelni, hogy a Bayern München nem jut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

„A Villarreal erős csapat, de nem tartunk tőle – idézi az uefa.com a bajorok csapatkapitányát. – A közönség minket támogat, és ha a legjobb tudásunkat nyújtjuk, továbbjutunk. Bár az első mérkőzésen vereséget szenvedtünk, szemernyi félelem sincs bennünk. Mindenki vissza akar vágni, és meg is tesszük.”     

Fotó: AFP
Fotó: AFP

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00:
Bayern München (német)–Villarreal (spanyol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 0–1
21.00: Real Madrid (spanyol)–Chelsea FC (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 3–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik