BL, C-csoport: az Ajax-csatár mesternégyese – a Sporting simán kikapott

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.15. 22:55
null
Haaland a 21. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, ehhez mindössze 17 meccsre volt szüksége (Fotó: AFP)
A Borussia Dortmund a kezdeti nehézségek ellenére 2–1-re győzött a 94. percben szépítő Besiktas otthonában,  míg az Ajax 5–1-re diadalmaskodott a Sporting vendégeként a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásában, a C-csoportban.

Erling Haaland kirobbanó formában várta a Bajnokok Ligája rajtját, hiszen a Bundesliga idei kírásában négy meccsen már öt gólt szerzett. Az sem elhanyagolható tény, hogy a BL-ben legalább húsz gólig jutó játékosok közül a norvég szupertehetség rendelkezik a legjobb gól/perc mutatóval: a 21 éves csatár átlagosan 63 perc alatt szerez gólt a legrangosabb kupasorozatban.

A Dortmund Haaland csúcsteljesítményétől függetlenül nem bízhatta el magát – hiába, egy fecske nem csinál nyarat –, mégis, mintha ez történt volna, ugyanis az előzetesen esélytelennek tartott Besiktas sokkal jobban kezdte a mérkőzést: az első negyedórán belül négyszer is veszélyeztetett, igaz, ebből csak a Chelsea-től kölcsönzött Michy Batshuayi lövése találta el a kaput, ám Gregor Kobel szép mozdulattal hárított.

A török klub próbálkozásai ellenére a 20. percben hátrányba került, amikor a szintén szupertehetségnek kikiáltott, 18 esztendős Jude Bellingham (immáron a legfiatalabb játékos, aki két egymást követő BL-meccsen is eredményes volt, az elmúlt idényben a Man. Citynek talált be a negyeddöntőben) Ersin Destanoglu kapus lábai között a hálóba juttatta a labdát.

A gól szemmel láthatóan megfogta a Besiktas játékosait, nem voltak veszélyesek a BVB kapujára, amely ugyanakkor nem állt le, a már emlegetett Haaland az első félidő utolsó percében – Bellingham átadása után – megszerezte a németek második gólját (2–0). A norvég támadó a 21. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, ehhez mindössze 17 meccsre volt szüksége

Habár a második játékrészre alaposan összeszedte magát a Besiktas (62 százalékban birtokolta a labdát), az erejéből csak a szépítésre futotta: a 94. percben az FC Barcelonától nyáron szerződtetett Miralem Pjanic tálalt Francisco Montero elé, aki a kapuba továbbította a labdát – a vendég dortmundiak 2–1-re nyertek.

SPORTING–AJAX 1–5

Alaposan bekezdett az Ajax, hiszen Sébastien Haller fejes gólja révén már a 2. percben, egészen pontosan 68 másodperc után megszerezte a vezetést a Sporting otthonában. A Bajnokok Ligája történetének leggyorsabb gólja egyébként 2007-ben született, akkor a Bayern München kötelékébe tartozó Roy Maakay 10.1 másodperc elteltével talált be a Real Madrid kapujába.

Hét perccel később a Franciaországban született, de elefántcsontparti válogatott Haller megszerezte a második gólját is. Érdekesség, hogy a 2021 januárjában szerződtetett támadót az amszterdamiak egy adminisztrációs hiba okán nem nevezték az El-keretükbe a 2020–2021-es idényben.

Marco van Basten után Sébastien Haller a második játékos, aki mesternégyesig jutott az első meccsén a kupasorozatban (Fotó: Getty Images)
Marco van Basten után Sébastien Haller a második játékos, aki mesternégyesig jutott az első meccsén a kupasorozatban (Fotó: Getty Images)

Az első félidő 33. percében még szépíteni tudott a Sporting, azonban Steven Berghuis is betalált, így az Ajax története során másodjára vonulhatott úgy szünetre, hogy egy félidő alatt háromszor is betalált a legrangosabb kupasorozatban, idegenben – 2019-ben a Chelsea volt az „áldozat”.

A korábbi FC Barcelona-játékos druszája, a portugál Paulinho duplázhatott volna – egy gólra felzárkóztatva a Sportingot –, ám a játékvezető annullálta találatát a 47. percben. Talán, éppen a csalódottság lehetett az oka, hogy az eseményt követően a BL-ben debütáló Sébastien Haller mesternégyesig jutott, amire rajta kívül egyedül Marco van Basten volt képes 1992-ben, a Milan színeiben.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
Besiktas (török)–Borussia Dortmund (német) 1–2
(Francisco Montero 90+4., ill. Bellingham 20., Haaland 45+3.)
Sporting CP (portugál)–Ajax (holland) 1–5
(Paulinho 33., ill. Haller 4., 9., 51., 63., Berghuis 39.)

AZ ÁLLÁS
1. Ajax 1 1 5–1 +4 3
2. Borussia Dortmund 1 1 2–1 +1 3
3. Besiktas 1 1 1–2 –1 0
4. Sporting CP 1 1 1–5 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik