Messi ide, Mbappé oda, Bayern–PSG kettő nulla!

LENDVAI MARTINLENDVAI MARTIN
Vágólapra másolva!
2023.03.08. 20:50
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Bayern München 2–0-ra megverte odahaza a PSG-t, így kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel jutott tovább.
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Bayern München (német)–Paris Saint-Germain (francia) 2–0 (0–0)
München, Allianz Aréna, 75 000 néző. Vezette: Orsato (olasz)
Bayern:
Sommer – Stanisic, Upamecano, De Ligt – Kimmich, Goretzka, Coman (Gnabry, 86.), Th. Müller (Cancelo, 86.), Musiala (Mané, 82.), A. Davies – Choupo-Moting (L. Sané, 68.). Vezetőedző: Julian Nagelsmann
PSG:
G. Donnarumma – Danilo Pereira, Sergio Ramos, Marquinhos (Mukiele, 36.; Bitshiabu, a szünetben) – Hakimi, Vitinha (Ekitiké, 81.), Verratti, Fabián (Zaire-Emery, 76.), Nuno Mendes (Bernat, 81.) – Messi, Mbappé. Vezetőedző: Christophe Galtier
Gólszerző: Choupo-Moting (61.), Gnabry (89.)
Továbbjutott: a Bayern München, kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Alighanem már a nyolcaddöntők párharcainak a sorsolása után eldőlt, a Bayern München–Paris Saint-Germain találkozó az egyik, ha nem a legmagasabb színvonalú párharc. A várakozásokkal ellentétben az első mérkőzés nem hozott gólfiesztát, a Kylian Mbappé nélkül kezdő párizsiak átadták a kezdeményezést a bajoroknak, és vereséget szenvedtek a Parc des Princes-ben.

A visszavágón már a győzelemért kellett mennie a PSG-nek, ráadásul ezúttal a franciák ásza már a kezdőben kapott helyet, így Julian Nagelsmann törhette a fejét, hogy kivel állítsa meg Mbappét. A Bayern vezetőedzője Josip Stanisicra bízta a feladatot, és nem kockáztatott, a villámléptű szélső beindulásai miatt négyvédős rendszerben küldte pályára fiait.

Mbappé már az első percekben komoly munka elé állította a horvát védőt, Fabián Ruiz indításából lógott meg, majd tüzelt.

A félidő derekán újabb gondok akadtak a hazaiak védelmének jobb oldalán, ekkor Nuno Mendes lépett meg a kiugratással. A szárnyvédőként játszó portugál ugyan lövőhelyzetbe került, mégis inkább a középen érkező Lionel Messit választotta. Az argentin első lövésébe beleléptek, azonban a labda még mindig az ötösön belül pattogott, végül a harmadik próbálkozása kötött ki Yann Sommer karjaiban.

Nem sokkal később életjeleket mutattak a bajorok is, bal oldali összjátékot követően Jamal Musialát játszotta meg Alphonso Davies a büntetőterületen belül. A német remekül vette át a labdát Danilo Pereira mellett, majd az első labdaérintéséből rögtön helyzetbe hozta magát, és éles szögből lőtt – Gianluigi Donnarumma pedig védett. A 35. percben sérülés miatt le kellett cserélni Marquinhost, Nordi Mukiele érkezett a helyére, de ez láthatólag neki és a párizsiaknak is kényelmetlen volt.

A játékrész legnagyobb helyzete a hazai kapu előtt alakult ki, miután Sommer túl sokat időzött, és Asraf Hakimi zavarta meg. A marokkói labdája Vitinha elé került, aki célba vette az üres kaput, de Matthijs de Ligt hősiesen, a gólvonalról menteni tudott.

Cserével indult a második félidő, a sérüléséből még nem teljesen felépült Mukiele mindössze tizenegy percet töltött a pályán, Christophe Galtier ugyanis már nem küldte ki a második 45 percre, a BL-ben debütáló El Chadaille Bitshiabu váltotta.

Jobban kezdtek a hazaiak, előbb Eric Maxim Choupo-Moting elesett a tizenhatoson belül, aztán szerencsétlenül blokkolta csapattársa lövését is. Az 52. percben megtört a jég, a kameruni egy beívelt labdát csúsztatott a hálóba, az 1–0 azonban nem sokáig állhatott az eredményjelzőn. A VAR visszanézte az esetet, és úgy látta, hogy a csatár mögött lesen tartózkodó Thomas Müller bele akart érni a labdába, ezért érvénytelenítette a gólt.

Nem telt el tíz perc, amikor egy hatalmas hibát használtak ki a bajorok, és megszerezték a vezetést. Müller vette el a labdát a könnyelmű Marco Verrattitól, majd Leon Goretzka passzolt a középen üresen álló Choupo-Motingnak, a kameruni a kapuba passzolt, kinézett a partjelzőre, majd ünnepelt (1–0).

Nyitnia kellett a PSG-nek, Messi szöglete után Sergio Ramos fejelt remekül, de Sommer hatalmas bravúrral megtartotta az előnyt a piros mezeseknek. A sarokrúgások sorban érkeztek a vendégoldalon, az egyikből pedig meg tudott indulni a Bayern, de hiába mehettek a bajorok kettő az egyben, elszalasztották az esélyt, hogy lezárják a meccset és a párharcot.

A hajrában Ramos volt a vendégek legveszélyesebb játékosa, a rutinos spanyol hátvéd a 82. percben ismét egy szöglet nyomán fejelt, ezúttal nem találta el a kaput.

A rendes játékidő lejárta előtt egy perccel, cserejátékosaival vitte be a kegyelemdöfést a Bayern, Joao Cancelo cipelte fel a labdát, megjátszotta Serge Gnabryt, aki hibátlanul kilőtte a hosszút, eldöntve a párharcot (2–0).

Lehetett volna három is, sőt egy pillanatig kész extázisban érezhették magukat a hazai drukkerek, de mivel Sadio Mané lesről talált a hálóba, be kellett érniük „csak” kétgólos sikerrel – a Bayern Müchen ellenfele hibáit kíméletlenül kihasználva jutott a legjobb nyolc közé.

PERCRŐL PERCRE


Egy berohanó szurkoló Messi előtt, de elkapják a biztonságiak.

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Asraf Hakimi kap sárga lapot Kimmich megrúgásáért.

90+4. perc Mané lő egy lesgólt még Sané passza után.

90+2. perc Davies ballal kapura lő az ötös bal sarka elől, balra vetődve hatalmasat véd Donnarumma!

Öt perc a ráadás.


89. PERC NAGYON ELDŐLT, Joao Cancelo passza után SERGE GNABRY az ötös bal sarka elől ballal a bal alsóba emeli a labdát. 2–0!

86. perc Comant Serge Gnabry, Müllert Joao Cancelo váltja.

85. perc Müller és Ramos összekap, de gyorsan kibékül egymással a két veterán.

82. perc Messi jobb oldali szögletét Müller mellől Ramos öt méterről milliméterekkel fejeli a jobb alsó sarok mellé!

82. perc Sadio Mané be, Musiala le.

81. perc Hugo Ekitiké be, Vitinha le, Mendest Juan Bernat váltja.

79. perc Upamecano pazar indítását középre teszi Coman, Sané a 16-oson rosszul veszi át a labdát, közbelép Danilo.

A francia együttes a Bayern elleni február 14-i veresége óta mind a három tétmérkőzését megnyerte.
Messi a PSG legutóbbi három mérkőzésén három gólt szerzett és két gólpasszt adott, a Bajnokok Ligája-idényben pedig négy gólnál és négy gólpassznál tart.

78. perc Sanét szereli a 16-oson Bitshiabu, remek mozdulattal, tisztán.

77. perc Fabiánnak nem ment ma, Warren Zaire-Emery váltja. Beállásra kész Mané is.

72. perc Müller passzol Coman elé, akit szerel Danilo a 16-oson, akrobatikus mozdulattal.

69. perc Messi blokkolt lövése után kontra, rossz passzal Sanétől a végén Comannak. Odaért Mendes.

68. perc A gólszerző le, Leroy Sané be.

67. perc Mbappé balról ballal a kapushoz lő, 12-ről, éles szögből.


64. perc SOMMER-TIME! Messi jobb oldali szögletét az ötösről, kicsit balról félmagasan a bal sarokba fejelné Ramos, de hatalmasat véd Sommer, vetődve!

A Bayern előző 17 hazai BL-meccséből 15-öt megnyert. És csak a PSG ellen kapott ki...

61. PERC VEZET A BAYERN! Verrattit szereli hátulról Goreztka a 16-oson, Müller visszapasszolja elé a labdát, az ötös jobb sarka elől Goretzka önzetlenül balra tolja azt, ERIK MAXIM CHUOPO-MOTING jobbal hatról, kissé balról okosan a jobb alsóba lő. 1–0!

61. perc Kimmich bal oldali szögletét Goretzka hétről a bal felső fölé fejeli.

Bitshiabu 17 éves, a PSG neveltje, sokszoros U19-es válogatott.

58. perc Donnarumma fejjel ment most a 16-oson kívül, Coman elől.

56. perc Most sportszerűen kirúgja a labdát, hogy lehessen Mendest ápolni. Éppen ő rúgta fel.

EMCM anno 51 meccsen 12 kanadai pontot szerzett a PSG-ben, 3 meccsen 2 gólt vágott a párizsiaknak.

Kimmich passza után Chuopo-Moting hétről a bal alsóba fejelt, a lesről induló Müller rúgott a labda felé, és ugyan nem érte el azt, de zavarta a kapust.

52. PERC EZ MÁR BENT VAN, ERIC MAXIM CHUOPO-MOTING a bal sarokba tereli a labdát az ötös elől. De Müller lesen volt mellette? Igen, mondja a VAR.

51. perc Kimmich tízről kapura lő, elakad a labda a lesen lévő Chuopo-Motingban, aki korábban elesett ott Danilóval harcolva, de ő volt szabálytalan.

49. perc Vitinha passzát Mbappé jobbal 12-ről Upamecanóba vágja.

49. perc Donnarumma eladott labdáját Müller nem meri ellőni 17-ről, a beadása Danilóé.

47. perc Coman jobb oldali beadása nem jó, Hakimi szereli a másik szélen Daviest.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Mukiele is lesérült! A 17 éves El ChadailleBitshiabu váltja.

A Bayern nem kapott gólt az első félidőben ebben a BL-idényben!

Forrás: Weltfussball

 



E párharc legjobb góllövői:
Kylian Mbappé 3
George Weah 2
Corentin Tolisso 2
Carsten Jancker 2
Giovane Elber 2

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás. 7 szabálytalanság volt csak a meccsen.

43. perc
Sommer kivetődik Mbappé mellé Messi passzára, kontra, Musiala ballal 12-ről Mukielébe lő. Három nagy mentés a csereembertől!

42. perc Goretzka lő kapura a 16-oson belül egy szöglet után, odalép elé Mukiele.

41. perc Davies balról ballal a kapu elé tolja a labdát, ment Mukiele, szögletre.

A PSG hatszor kapott ki kieséses BL-párharc első felvonásán, csak egyszer ment tovább. A Dortmund ellen.


38. perc VITINHA KIHAGYJA!
Ballal kapura lő tízről, de az oldalról berepülő De Ligt becsúszva eléri a labdát a gólvonalon! Előtte Hakimi szerelte hátulról a figyelmetlen Sommert, a portugál kb. kihagyta a kihagyhatatlant.

Mukiele inkább a védelem és a középpálya jobb oldalán szokott szerepelni, de nem egyszer játszott már középhátvédet.

36. perc Jordi Mukiele, az exlipcsei be, Marquinhos lesérült. Vezéráldozat. Mbappé az új csk.

33. perc Comant ellöki Mendes, Kimmich adja be a szabadrúgást, a kapus fogja a labdát a bal sarok előtt. Müller és Chuopo-Moting éppen csak lemaradt.

A Bayern München mindössze kétszer esett ki az előző 22 olyan alkalommal, amikor megnyerte a BL-ben a párharc első meccsét. Csak a Real Madrid (2002) és az Inter (2011) bánt el vele.


32. perc Davies passzát az ötös bal sarka és Danilo mellől ballal kapura szúrja az előtte Hakimit kicselező Musiala, Donnarumma balra vetődve eléri az erős lövést!

Közeleg

Messi 150. alkalommal kezdett a BL-ben, Iker Casillas (176) és Cristiano Ronaldo (178) előzi csak meg ebben a kategóriában.

26. perc Coman jobb oldali beadása a kapusé, Chuopo-Moting lemaradt.

25. perc NINCS BENT! Mendes nem mer lőni az ötös bal sarka elől, középre passzol Messihez, aki ballal Sommerbe lő, majd a kipattanót négyről ismét kapura teszi, de bevetődik elé De Ligt!

25. perc Mendes bal oldali beadását kifejeli az ötösről De Ligt.

23. perc Mezőnyharc.


19. perc De Ligt szereli Messit, Mbappé továbbfut a lecsorgóval, és jobbal éles szögből az oldalhálóba lő.

18. perc Messi kornere Sommeré.

Titkos fegyver. Mané. A szenegáli középcsatár a Liverpooltól nyáron igazolt Münchenbe, ahol remekül játszott az ősszel, 23 mérkőzésen 11 gólt szerzett, majd november 8-án a Werder Bremen elleni bajnokin súlyosan megsérült. Meg kellett műteni a szárkapocscsontját, így a katari világbajnokságon sem játszhatott, és csak februárban kezdhette el a könnyített edzéseket. A 30 éves támadó másfél hete az Union Berlin elleni meccsen tért vissza, amelyen csereként 26 percet játszott, majd szombaton 28 percet kapott a VfB Stuttgart elleni összecsapáson.


16. perc Kimmich passzát kissé jobbról, 21-ről Goretzka jobbal kapura vágja, Donnarumma vetődve fogja a labdát a bal sarok előtt.

15. perc Verratti szereli remekül a 16-oson Daviest. Kimmich jobb oldali beadása Vitinháé.

13. perc Sommer kilép Mbappé elé, aki nekimegy, a kapus elesik, Mbappé gyorsan felpattan, és az üres kapuba lő. De szabadrúgás kifelé, nyilván.

11. perc HOPP, Hakimi jobbról jobbal milliméterekkel lő 19-ről a jobb, azaz a hosszú felső sarok mellé!

10. perc Kimmich szereli Messit, aki azonban felpattan, és szereli Upamecanót, de elveszíti aztán a labdát.

8. perc Musiala a 16-os előtt, szereli őt Ramos.

A Bayern előző négy hazai meccséből 3-at nyert a PSG ellen, de legutóbbi, 2021-ben kikapott.

4. perc Mendes szereli becsúszva Comant a jobb szélen.

2. perc Helyzettel, Mbappé az ötös bal sarkáról ballal ölön találja Sommert.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta pirosban, a vendégek tiszta fehérben.

Erre már inkább büszkék lehetnek


Telt ház, szakadó esés, gigantikus élőkép.

Egy kis örökmérleg:
13 mérkőzés, 7 bajor és 6 gall sikerrel, 19, ill. 16 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A PSG-től a Bayernhez:

2020, Eric Maxim Choupo-Moting, ingyen
2020, Tanguy Nianzou, ingyen
A Bayerntől a PSG-hez:
2018, Juan Bernat, 5 000 000 euró


Eltiltott: Benjamin Pavard.

A hazaiaktól Manuel Neuer és Lucas Hernández sérült, a vendégektől Presnel Kimpembe és Neymar maródi.

 


Julian Nagelsmann, a Bayern München vezetőedzője a klub oldalának. Arra számítok, hogy a PSG nagy nyomást gyakorol ránk az első perctől kezdve, ám a stílusa attól függ, milyen játékosok állnak a vezetőedző rendelkezésére. Emlékezzünk, az első meccsen Kylian Mbappé csak csereként állt be, s amint pályára lépett, rögtön felpörgette a játékukat.


 „Fontos, hogy jó lelkiállapotban várjuk a Bayern München elleni visszavágót  – mondta a klub oldalának Lionel Messi. – Kemény meccs lesz, amelyet az apró részletek döntenek el. Az Allianz Arenában nehéz nyerni, de ha jó napot fogunk ki, kiharcolhatjuk a továbbjutást. Folytatni akarjuk a Bajnokok Ligáját, ezért mindent megteszünk szerda este.” 

A PSG kénytelen volt már hétfőn Münchenbe utazni a Bayern elleni BL-nyolcaddöntő visszavágójára, mert a franciaországi sztrájkok miatt a napokban megbénult az autóbusz-, a vonat-, és légi közlekedés az országban. A megszokottnál egy nappal korábbi indulás nem okozott problémát a csapatnak, a cél ettől függetlenül változatlan: ledolgozni az egygólos hátrányt, és bejutni a negyeddöntőbe. Neymar sérülés miatt nem lép pályára, ám jó hír a párizsiaknak, hogy Hakimi, Marquinhos és Renato Sanches felépült, ők ott lehetnek a találkozón.

A Bayern München eddig 125 különböző csapattal találkozott, legtöbbször a Real Madriddal. A két csapat 26-szor találkozott egymással, ami a leggyakoribb európai kupapárosítás – írja a Bild.

A Bayern Münchennek mindenképp különleges lesz ez a mérkőzés, hiszen a bajor klub lesz a harmadik – a Real Madrid és az FC Barcelona után – amelyik átlépi az 500 európai kupameccses határt. A németek 1962 októberében debütáltak a Vásárvárosok Kupájában az FC Basel 3–0-s legyőzésével.


Kylian Mbappét annak kapcsán kérdezték, hogy ha kiesnek a franciák, akkor máshová igazol-e.

„Ennek a meccsnek nincs hatása a PSG-vel való kapcsolatomra. Ha a jövőmet a Bajnokok Ligájához kötném – akkor anélkül, hogy tiszteletlen lennék a klubbal – már régen távoztam volna" – zárta rövidre a témát Mbappé.

A PSG olasz válogatott középpályása, Marco Verratti a csapatra helyezkedő nyomásról beszélt:

„Párizsnak most nincs más választása. Nagy a nyomás rajtunk és ez tetszik nekünk. Az első meccsen kikaptunk a saját szurkolóink előtt. Tudjuk, hogy kivételesen kell játszanunk egy nagyszerű csapat ellen. Látom, hogy a csapattársaim magabiztosak. Év elején ritmust vesztettem. A sérülésem egy ideig távol tartott, de már jól érzem magam” – idézi Verattit a Le Parisien.

Christophe Galtier, a PSG vezetőedzője szerint Mbappé lehet a kulcs, aki az első mérkőzésen csak csereként beállva lépett pályára. A francia edző kiemeli, hogy a PSG Neymar nékül is erős.

„A sérülése hátrány a csapatnak, ő egy olyan játékos, aki mindig nagyon profi volt. Kiegyensúlyozottabb a csapat? Igen, de vajon jobb-e így? Nem.”

„Nordi Mukiele jobban van, ahogy Hakimi is. Még nem tudom, hogy játszanak-e” – mondta Galtier. A francia edző elárulta azt is, hogy készülnek a tizenegyespárbajra is, sőt már a lövők sorrendjét is tudja.

„Mindig ott van, ahol egy csatárnak lennie kell, nagyon hatékony. Szerintem az egész világ szereti nézni, ahogy játszik. Holnap azonban nem nézni fogjuk, hanem zavarni. Ha a tervünk beválik, akkor nem fog jól szórakozni” – idézi Müllert a Bild.

Erre nem lehetnek büszkék...


Thomas Müller, a Bayern München támadója pozitívan nyilatkozott a mérkőzést megelőzően. „Előnyben vagyunk, már csak az eredményt tekintve is. Hazai pályán lépünk pályára, ami szintén sokat segít. Kilencven perc alatt az egygólos hátrány abszolút behozható. A mi dolgunk lesz az, hogy Mbappé másképp gondolja a meccs után” – utalt Müller arra, hogy a Mbappé szerint minden meccsen a PSG favorit.

A Bayern München egygólos előnnyel várja a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóját a PSG ellen. A mérkőzés előtt Thomas Müller, a bajorok játékosa azt szeretné, ha Mbappé nem szórakozna jól, míg a francia támadó kiemelte, nem ezen a mérkőzésen múlik a párizsi jövője.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BAYERN–PSG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik