NAGY ZSOLT, SZELI MÁTYÁS 2021.09.28 07:56 Frissítve: 2021.09.28 08:54

BL: a PSG és a City ázsiai pénzből tör Európa trónjára

Sok közös vonást fedezhetünk fel a PSG és a Manchester City újkori történelmében, miközben a két klub azért másfajta elképzelések szerint épít drága szupercsapatot. A legfontosabb persze, hogy mindketten szeretnének Európa urai lenni, de ez a Bajnokok Ligájában még nem sikerült.

A PSG-t erősítő Neymar a világ legdrágább játékosa, viszont a piaci értékeket tekintve a Manchester City kerete ér a legtöbbet – kedden ismét összecsap a két szuperklub (Fotó: Getty Images)

Kedden folytatódik a Bajnokok Ligája csoportköre, és a Paris Saint-Germain–Manchester City összecsapás ígérkezik az egyik legpikánsabb párharcnak. A két együttes az „újgazdag” klubok ar­chetípusa, rengeteg pénzt költöttek az elmúlt évtizedben, kiváló csapatokat építettek, sok trófeájuk és talán még több ellendrukkerük van, de az is közös bennük, hogy egyelőre hiába üldözik az európai kupasikereket.

MESSZIRŐL JÖTT EMBEREK

A Manchester Citynek 2008-ban jött el az új kezdet. A korábbi thai miniszterelnöknek, Thaksin Shinawatrának egy év után el kellett adnia a klubot, miután korrupciós vádak miatt vagyonát befagyasztották szülőhazájában, a csapat pedig csődközeli állapotba került. A Cityt végül az Abu Dhabi United Group (ADUG) vásárolta meg, amely egy emírségekbeli magántőke-befektetési alap. Az alap tulajdonosa Manszúr sejk, aki Abu-Dzabi uralkodócsaládjának tagja (édesapja volt az emír, most pedig féltestvére az) és az Emírségek egyik prominens politikusa.

NS-szakértő: SZABADOS Gábor sportközgazdász
Hasonló pályán mozog a két klub, ami a gazdálkodását, a bevételeit illeti. Jelentős ugrás a tulajdonosváltás után következett be, hiszen mind a két egyesület mögött arab befektetők jelentek meg, s ennek következtében jelentősen megemelkedtek a bevételek, ám így is csak a Real Madrid, a Bayern München, a Barcelona és a Manchester United után következik ezen a téren a PSG és a Manchester City. Anyagi tekintetben tehát jelentéktelennek tűnik a különbség a két együttes között, azonban más a helyzet, ha futballszakmailag vizsgáljuk a két csapatot, hiszen az egyik a francia élvonalban szerepel, a másik az angol Premier League-ben futballozik. Meggyőződésem, ha száz embert megkérdeznénk, melyik az erősebb bajnokság, kilencvenkilencen az angolt tartanák jobbnak. Nos, szerintem ez jelenti a fő különbséget a két csapat között. 

Az angol klub jelenleg a City Football Group tulajdonában van, amelynek több kontinensen is vannak futballcsapatai. Ez az ernyőszervezet 2015-ig teljes egészében az ADUG leányvállalata volt, a cég most 78 százalékos tulajdonos, miután kínai és amerikai befektetők kisebbségi tulajdonrészt szereztek benne.

A szintén gyengélkedő Paris Saint-­Germain egy amerikai befektetési alap kezében volt, majd 2011-ben lépett színre a Qatar Sport Investments (QSI) nevű zárt körűen működő részvénytársaság. A QSI a Qatar Investment Authority kezében van, amely a katari állam saját befektetési alapja. Sok helyen hibásan Nasszer el-Kelaifit tüntetik fel tulajdonosként, de ő „csak” (sok más poszt mellett) a PSG és a QSI elnöke.

Az új befektetők szerepvállalásával mindkét együttes a kontinens meghatározó csapatai közé emelkedett, de egyrészt költekezésüket sokan a pénzügyi fair play szabályzat megcsúfolásának tartják (ennek megsértéséért korábban kaptak büntetést), másrészt néhány – a kritikusok szerint túlárazva támogató – klubszponzoruk is a tulajdonosok országához köthető, márpedig ezek jelentős bevételi forrást jelentenek nekik. No meg az is visszatérő téma, hogy a tulajdonosok országuk népszerűsítésére használják a csapataikat.

Nem véletlen tehát, hogy a PSG és a City klubmodelljének több hangos bírálója van, az egyik leghangosabb Javier Tebas, a spanyol liga elnöke.

„Az a probléma, hogy a PSG és a City államok kezében van, az egyik olajból, a másik földgázból származó pénzből él – mondta néhány éve a sportvezető. – Rendkívüli kárt okoznak az európai kluboknak, mert torzítják a piacot és a többieknek irreálisan magas összegeket kell fizetniük, hogy megtartsák legjobbjaikat. Ezt a két klubot nem érdeklik a bevételek, mivel az államtól kapják a pénzüket, viszont ezáltal olyan gazdasági helyzetbe kényszerítik a többieket, ami veszélyes.”
A két klub szurkolóinak többségét vélhetően mindez hidegen hagyja, ők azt szeretnék, hogy csapatuk minél sikeresebb legyen, trófeákból pedig mindkét együttesnek jutott bőven.

Legalábbis hazai fronton.

DINNYÉS MÁRTON, AZ ÁLLANDÓ MAGYAR BL-SZEREPLŐ

Dinnyés Márton (jobbra) médiamenedzserként a háttérből
segít a City hazai mérkőzésein (Fotó: Török Attila)

Az MLSZ kommunikációs osztályvezetője idén ismét a Manchester City hazai mérkőzésein dolgozik.
Ha esetleg valaki nem tudná, akad állandó magyar szereplője a Bajnokok Ligájának. A Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs osztályvezetőjére, Dinnyés Mártonra gondolunk, aki korábban öt évig dolgozott a Juventus hazai BL-meccsein helyszíni médiamenedzserként, majd a Manchester Citynél és a Ferencvárosnál is ellátta ugyanezt a feladatot, ebben az idényben pedig ismét a City manchesteri mérkőzésein gondoskodik arról, hogy az ő (szak)területén minden flottul menjen. Mellékesen jegyezzük meg, kedden Huszár István UEFA-ellenőrként tevékenykedik a Real Madrid–Sheriff Tiraspol mérkőzésen és ettől az idénytől kezdve Vámos Tibor is ebben a feladatkörben dolgozik.
„A munkám elsősorban annak szavatolása, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség médiapartnerei, a közvetítő tévétársaságok méltó körülmények között dolgozhassanak – avatott be minket munkája részleteibe Dinnyés Márton. – Ha éppen interjú jár nekik, azt kapják meg, ha valamilyen egyéb, például pályaszéli akkreditáció, akkor azt. Egyben persze az egyensúlyra is figyelek, hogy olyan kérést ne kelljen a klubnak elhárítania, amelyre a tévétársaságnak nincs lehetősége. A kinti gyakorlatok hazai átültetése ugyanakkor továbbra is célom, hiszen a BL-mérkőzések szervezésénél nekem fontosabbak a hazai bajnokság ügyei, és jó érzés látni, hogy egyre több klub veszi komolyan a sajtókiszolgálást.”
Tudni érdemes, a manchesteri Bajnokok Ligája-találkozókon rendre 10-12 televíziós társaság van jelen, az ő ténykedésük összehangolása jelentős logisztikával jár. Különösképp a lefújást követő interjúk megszervezése párosul nagy munkával – részint azt kell szem előtt tartani, hogy a stábok egytől egyig élőben szeretnének bejelentkezni, részint azt, hogy más-más nyelven kell megszólalniuk az alanyoknak.
„Sokszor kiemelik a Manchester Cityvel kapcsolatban, hogy értékes, nagy tudású játékosok gyűjtőhelye – folytatta Dinnyés Márton. – Én közelebbről a klubfilozófiát is tisztán látni vélem időről időre. Az első játéknapon, az RB Leipzig elleni mérkőzés előtti utolsó edzésen szétnézve csupa fiatalt láttam a pályán. Ekkor ugrott be, hogy Pep Guardiola elrendelte: a csapat ezen a napon az U19-esekkel együtt edz! A fiataloknak ezek a rendszeres alkalmak nagy lehetőséget jelentenek a bizonyításra, tanulásra, de a felnőtt játékosoknak is kihívás, hogy foglalkozzanak a fiatalabb pályatársakkal, miközben fontos tétmérkőzés vár rájuk.”
Azon felül, hogy a klubfutball legmagasabb szintjén dolgozhat, van még egy nagy előnye a médiamenedzseri tisztség betöltésének.
„Külön jó érzés magyarokkal találkozni ezeken a mérkőzésen – árulta el Dinnyés Márton. – Korábban játékvezetőkkel futottam össze BL-meccseken, egyszer Megyeri Balázs köszönt rám az Olympiakosz színeiben Torinóban, legutóbb pedig a Lipcsének köszönhetően három magyar is Manchesterbe látogatott. Az is büszkeségre ad okot, hogy Gulácsi Péter kapitányként és Willi Orbán a csapat erőssége a nyilatkozatok terén is. A német csapat vezetőedzője, Jesse Marsch egyébként is roppant készséges volt, de amikor megtudta, hogy magyar vagyok, nyomban szóba hozta Pétert, Willit és persze Szoboszlai Dominikot – öröm volt hallgatni, ahogy beszél róluk.”
S hogy milyen ember a City mestere, Pep Guardiola?
„Kedves, intelligens, profi – és távolságtartó. Amit egykoron Johan Cruyfftól állítólag tanult, máig vallja: a vezetőedző számára csak a család és a csapat létezik.”
Minden másra ott vannak a médiamenedzserek és a többiek. P. T. 

PIACON VETT EGYEDURALOM

Az első lépést mindkét együttesnek a hazai hegemónia kialakítása jelentette. Ez a manchesterieknek nehezebben ment, hiszen Angliában sokkal erősebb riválisokkal kellett szembenézniük, mint a PSG-nek. A nagy költekezés pedig még nem feltétlenül jelent azonnali sikereket. A Citynek csak a tulajdonosváltás utáni harmadik idényében sikerült kiharcolnia a BL-indulást, és megszereznie az első trófeát, az FA-kupát.

 
A birodalom visszavág – Bodnár Zalán jegyzete

Párizsban ezzel szemben hamarabb kezdődött a sikerkorszak, ez persze a kevésbé stabil versenytársaknak is köszönhető. A katari átvétel utáni első idényt második helyen zárta a csapat, az azóta lejátszott kilenc idényből hétszer az élen végzett, és volt négy olyan idénye, amikor az összes többi hazai trófeát (kupa, Ligakupa, Szuperkupa) is megszerezte.

A két együttes pedig közben több milliárd eurót költött erősítésekre. A Manchester City – főleg a Guardiola-érában – ha nem is olcsóbban, de mintha tudatosabban építkezne, a stílust és az erősítéseket tekintve is. Nyilván ebben a stabilabb struktúra is segíthet, a sportigazgató Txiki Begiristain például nemcsak játékosként volt Guardiola társa, hanem anno a Barcelonában is szorgalmazta edzői kinevezését. Köztük teljes az összhang, míg Párizsban nem egyszer lehetett arról hallani, hogy valamelyik edző nem jött ki a sport- vagy a szakmai igazgatóval. Tizenhárom idény alatt Guardiola a manchesteri csapat negyedik menedzsere, Párizsban tíz év alatt Mauricio Pochettino a hatodik vezetőedző a katari érát tekintve.

 LAPSZEMLE
LE PARISIEN
Remekül kezdte az idényt a Paris Saint-Germain, a Lille ellen elveszített francia Szuperkupa-összecsapás óta lejátszott kilenc tétmeccsén egyszer sem kapott ki. Ettől függetlenül kiegyensúlyozatlan, néhol akadozó játéka miatt NEM TEKINTHETŐ FAVORITNAK a Manchester City ellen.
LE MONDE
A lap jegyzetírója szerint Gianluigi Donnarumma érkezésével EGY JÓ KAPUSTÓL „FOSZTOTTA MEG” A VILÁGOT a PSG, hiszen Keylor Navas is kiváló játékos és csak az egyikük játszhat. Az pedig nem előnyös, ha felváltva védenek, mert ezen a poszton egyértelmű hierarchiára van szükség.
MANCHESTER EVENING NEWS
A helyi lap szerint TÖBB FIATAL is szerepet kapott a Manchester City hétfői (részben nyílt) edzésén. Az első csapat tagjai közül azonban Ilkay Gündogan és Olekszandr Zincsenko is kihagyta a foglalkozást.

Az erősítéseket tekintve viszont a PSG valóban hatalmas szeletet kanyarított ki a piacból, de miközben remek játékosok, Zlatan Ibrahimovic, Neymar vagy Kylian Mbappé (akiket a világ bármelyik csapata tárt karokkal fogadna) esetében mintha az az üzenet is fontos lett volna, amit megszerzésük sugall: „Lássátok, Európa legnagyobbjai közé emelkedtünk!”

Ennek persze a legkézzelfoghatóbb bizonyítéka a Bajnokok Ligája trófeájának elhódítása lenne. Ez viszont az elköltött milliárdok ellenére még egyik klubnak sem sikerült. Az európai klubfutballt tekintve pedig a két klub nem mindig csak a pályán, hanem közvetetten azon kívül is szembekerült.

Többek között a Manchester City is tagja volt a szakadár Szuperligát gründoló társaságnak, igaz, vélhetően a Juventus­szal vagy az Internazionaléval szemben nem pénzügyi okokból, inkább csak nem akart kimaradni a „buliból” – no meg korábban több pengeváltása volt az UEFA-­val –, majd az elsők között hagyta ott a hamvába holt lázadást.

A PSG ezzel szemben nem vett részt a szervezkedésben, és ezzel nyert, ugyanis a Juve-elnök Andrea Agnelli otthagyta az európai klubok fő érdekérvényesítő szervezetét, az Európai Klubszövetséget (ECA), aminek így a PSG-elnök Nasszer el-Kelaifi lett az első embere. Ez pedig nem egy szimpla „gittegylet”, hanem befolyásos szervezet, amelynek vezetője helyet kap az UEFA fő döntéshozó szervében, a végrehajtó-bizottságban.

 

CITY-FÖLÉNY A PÁLYÁN

 
Pochettino szót ejtett a Neymar–Mbappé-ügyről és Messiről is
Százmillió fontos rosszfiú – mit tud a valaha volt legértékesebb angol labdarúgó?
Hakimit meglepte, hogy Messi milyen az öltözőben

A két klub azért a pályán is találkozik, legutóbb az előző idény elődöntőjében, amelyet kettős győzelemmel a City nyert meg. Kedden újabb fejezet nyílik az eddig egyoldalú rivalizálásban (három City-győzelem, két döntetlen) és miközben az angolok „csak” Jack Grealishsel erősítettek, a PSG Gianluigi Donnarummát, Asraf Hakimit, Georginio Wijnaldumot, Sergio Ramost és Lionel Messit is Párizsba csábította. A Bruges otthonában játszott első BL-csoportmeccsen viszont hiába állt fel a félelmetesnek tűnő Messi, Mbappé, Neymar támadóhármas, a végeredmény csak szerény 1–1 lett. A kritikusok szerint az erősebb klubok ellen nem fér majd bele, ha a három támadó nem veszi ki rendesen a részét a letámadásból.

A sajtó pedig a játékosok közötti belviszályokról cikkezik. Amikor a PSG a hétvégi Montpellier elleni bajnoki mérkőzésén Julian Draxler Neymar passzából beállította a 2–0-s végeredményt, az egy perccel korábban lecserélt Mbappé arra panaszkodott a kispadon, hogy a brazil hasonló helyzetben neki nem adja le a labdát. Mauricio Pochettinónak tehát a City elleni összecsapás előtt legalább akkora energiát kell fordítania a csapategység megteremtésére, mint a taktikára. Az angoloknál ellenben minden rendben. Josep Guardiola csapata végre legyőzte a Chelsea-t, amelytől a májusi BL-döntőben vereséget szenvedett, szinte leiskolázva a londoni együttest. A párizsiakhoz hasonló, 4–3–3-as felállásban uralta a középpályát, korán elfojtotta ellenfele támadásait, és sok labdát szerzett. A manchesteriek egyetlen bánata, hogy a nyáron nem sikerült megállapodniuk a Tottenhammel Harry Kane átigazolásáról, így továbbra is világklasszis befejező csatár nélkül kénytelenek megvívni mérkőzéseiket, a posztot Ferran Torres, Kevin De Bruyne vagy Raheem Sterling is betöltheti. Pozitívumot jelent ugyanakkor a védelem stabilitása. A City a 2021–2022-es idényben lejátszott kilenc tétmérkőzéséből ötön nem kapott gólt, és erre az alapra a PSG ellen is építhet.

Az első sztárigazolások: Javier Pastore és Robinho

A Qatar Sports Investments hatalomátvétele után Javier Pastore volt a Paris Saint-Germain első sztár­igazolása. A huszonkét éves argentin középpályásért akkori francia rekordot jelentő negyvenkétmillió eurót fizetett a klub a Palermónak. Pastore az első idényében teljesített a legjobban, 33 bajnoki mérkőzésen 13 gólt szerzett, de a PSG így is csak a második helyen végzett. A következő kiírásban viszont – 1994 után ismét – bajnok lett, a BL-ben pedig bejutott a legjobb nyolc közé, ahol az argentin futballistának is fontos szerepe volt. A nagyobb sztárok érkezésével azonban kevesebb lehetőséget kapott, és az is jelzésértékű volt, amikor a 2017–2018-as évad előtt a Barcelonától átigazolt Neymarnak adták a tízes mezét. Hét év után, 2018 nyarán távozott a Romához. 269 meccsen összesen 45 gólt szerzett a PSG-ben.


Ő tehát összességében jó igazolás volt, ám ugyanez nem mondható el Robinhóról. A Manchester City tulajdonosváltása a 2008-as átigazolási időszak utolsó napján dőlt el, az emírségekbeli vezetők kétségbeesetten és villámgyorsan akartak nagyot húzni, még aznap megszerezték a brazil csatárt, aki állítólag jó ideig abban a hitben volt, hogy a Chelsea-nek adja el a Real Madrid. A spanyol klub akkori elnöke, Ramón Calderón utólag felidézte azt a telefonbeszélgetést, amely során a City harmincötmillió eurójára nemet mondott és negyvenötmilliót kért, amire az angolok gondolkodás nélkül igent mondtak. A City akkori menedzsere, Mark Hughes és több játékos sem hitte el először, hogy valóban összejött az ügylet. A csatár góllal mutatkozott be a Chelsea ellen, első idényében 31 mérkőzésen 14 gólt szerzett a Premier League-ben, amivel házi gólkirály lett, az összesített ranglistán pedig Fernando Torres­s­zel holtversenyben negyedik helyen végzett. Robinho gyakorta elkápráztatta a nézőket, ám sokszor kritizálták hozzáállása miatt, második idényében már alig játszott, a bajnokságban csak tíz találkozón lépett pályára, majd kölcsönadták a Santosnak. Innen már nem volt neki visszaút, 2010 augusztusában szerződtette őt a Milan. A brazil támadó 53 összecsapáson 16 gólt szerzett a manchesteriek színeiben. S. Á.

Lionel Messi edzésben, pályára léphet a City ellen
Lionel Messi (Fotó: AFP)
A PSG-szurkolók örömtáncot lejthetnek, Lionel Messi ugyanis részt vett a párizsiak hétfői csapatedzésén, ráadásul több mértékadó sportújság is arról számolt be, jó esély van rá, hogy pályára lépjen kedden a Manchester City ellen. Az augusztusban szerződtetett hatszoros aranylabdás eddig három tétmérkőzésen játszott új csapatában, a legutóbbi két, Metz, illetve Montpellier elleni francia bajnokiját azonban térdsérülés miatt kihagyta. A 34 éves argentin támadó először villanthatja meg elképesztő képességeit a Parc des Princesben BL-meccsen – jó ideje várjuk a tőle megszokott „varázslatot”, a világklasszis teljesítménnyel még adós új klubjában. A legutóbbi, Lyon elleni rangadón a kapufát is eltalálta, két helyzetet előkészített, valamint három sikeres csele és hat pontos hosszú indítása is volt, gólja viszont még nincs a PSG-ben – ez remek muníció a Cristiano Ronaldo-fanatikusoknak, akik a Manchester Unitedben visszatérése óta négy gólt szerző portugál klasszisra aggathatják rá a világ legjobbja jelzőt. Úgy tűnik, Messi egyelőre nem igazán találja a helyét a Mauricio Pochettino vezetőedző által kiötlött 4–3–3-as felállásában és játékrendszerben, pedig honfitársa már a jobb szélen és középen is csatasorba állította. Noha a Le Parisien szerint a vártnál döcögősebb lesz a PSG-időszaka, neki a Bajnokok Ligája színpada lehet a tökéletes terep, amelyen megcsillogtathatja tudását, s elcsitíthatja kritikusait. – B. L.
NYERNIE KELL A LEIPZIGNEK

Az A-csoport másik összecsapásán kötelező a győzelem a Leipzignek a Bruges ellen, hogy jó pozícióban maradjon a csoport első két helyének megszerzéséért folyó harcban, no meg hogy feledtesse az előző fordulóban, a Manchester City otthonában elszenvedett 6–3-as vereséget. A németek a bajnokságból erőt meríthettek, legutóbb 6–0-ra győzték le a Herthát, a csapatból különösen Christopher Nkunkut lehet kiemelni, aki a berlinieknek lőtt két gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott, nem beszélve arról, hogy a City ellen mesterhármast szerzett. Az ő helye a belgák ellen is biztosnak tűnik a kezdőcsapatban, ahogyan Gulácsi Péteré és Willi Orbáné is, ugyanakkor Szoboszlai Dominik esetében ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni. Válogatott középpályásunkkal szombaton először fordult elő az idényben, hogy a kispadról nézte végig társai mérkőzését. A pihenő jól is jöhet neki, a Bruges védelmének megbontásához szükség lesz a friss erőre, különösen, hogy Dani Olmo sérülés miatt továbbra sem játszhat.
Ami a belgákat illeti, jó formában érkeznek az összecsapásra. Az első fordulóban, a PSG elleni 1–1-es döntetlennel bravúrpontot szereztek, és ugyan a hétvégén a tabella hátsó felében álló Leuven ellen csak döntetlenre futotta erejükből a bajnokságban, Lipcsében minden bizonnyal önbizalomtól duzzadva futnak ki a gyepre.     N. ZS.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR,
2. FORDULÓ
A-csoport

Az állás: 1. Manchester City 3 pont, 2. Bruges, PSG 1-1 (1–1), 4. Leipzig 0 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
21.00:
Paris Saint-Germain (francia)–Manchester City (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: RB Leipzig (német)–FC Bruges (belga) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
B-CSOPORT
21.00:
Porto (portugál)–Liverpool (angol)
21.00: Milan (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) – élőben az NSO-n!
C-CSOPORT
18.45:
Ajax (holland)–Besiktas (török) (Tv: Sport2)
21.00: Borussia Dortmund (német)–Sporting CP (portugál)
D-CSOPORT
18.45:
Sahtar Doneck (ukrán)–Internazionale (olasz), Kijev (Tv: Sport1)
21.00: Real Madrid (spanyol)–Sheriff Tiraspol (moldovai) (Tv: Sport1)

2021.11.24 13:32:56

Bajnokok Ligája P. K.

Az angol bajnok Kevin De Bruyne nélkül is győzött 2–1-re, így már biztos, hogy csoportelsőként jut tovább.

2021.11.24 20:33:07

Bajnokok Ligája B. Á.

Carlo Ancelotti csapata magabiztos, háromgólos győzelmet aratott Tiraszpolban.

2021.11.24 19:08:55

Bajnokok Ligája NSO

Egy magyar sem léphetett pályára az FC Bruges ellen, nagy lépést tett a harmadik hely és az El felé a Lipcse.

2021.11.23 20:41:46

Bajnokok Ligája K. T. I.

Allegri együttese a 82. percben találta el először a londoni csapat kapuját, ekkor már hárommal vezetett az ellenfél...

2021.11.23 15:48:03

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Xavi először vezette edzőként a katalánokat a Bajnokok Ligájában, a döntetlennel a Benfica került lépéselőnybe.