BL: a román sajtó megosztott, a szövetség elhatárolódott

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.12.09. 10:50
null
Botrány Párizsban, félbeszakadt a PSG és a Basaksehir meccse (Fotó: AFP)
A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) megvárja az UEFA döntését, miközben a sajtó megosztott a rasszizmussal vádolt Sebastian Coltescu ügyében a Paris Saint-Germain–Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzés félbeszakadása után.

 

A FRF rövid közleményében tudatta, hogy várja az UEFA vizsgálatát, és csak annak ismeretében fog lépni Coltescuval kapcsolatban. „A Román Labdarúgó-szövetség határozottan elhatárolódik minden rasszista vagy xenofób akciótól vagy nyilatkozattól” – zárul a közlemény.

CSERÉLIK A BÍRÓI CSAPATOT

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közlése szerint a szerdán 18.55 órától folytatódó meccset a holland Danny Makkelie vezeti majd, segítői a szintén holland Mario Diks és a lengyel Marcin Boniek lesznek, míg a negyedik játékvezető feladatait az ugyancsak lengyel Bartosz Frankowski látja majd el.
Szintén közölte az UEFA, hogy „alapos vizsgálatot” indított a történtek miatt.

„Az UEFA a két klubbal lefolytatott egyeztetés után úgy döntött, hogy a mérkőzésből hátralévő időt másnap, új játékvezetői stábbal játsszák le a felek” – írta kedd este az európai szövetség.
A televíziós visszajátszások alapján Coltescu, Webo reklamálásakor románul azt mondta Ovidiu Hategan játékvezetőnek: „Az a fekete ott, menj és nézd meg, ki ő.”
Ezután a Basaksehir szenegáli cserejátékosa, Demba Ba az oldalvonalnál többször is megkérdezte Hategant, hogy „miért mondja, hogy fekete?”, majd a televíziós közvetítésben Presnel Kimpembe, a PSG francia védője volt látható. Kimpembe azt mondta: „Komolyan mondja? Akkor bemegyünk, ennyi volt, bemegyünk az öltözőbe."
„A rasszizmusnak és a diszkriminációnak semmilyen formában nincs helye a labdarúgásban”
– olvasható az UEFA közleményében. (MTI)

A sajtóban viszont több Coltescut felmentő cikk vagy megszólalás is született. Mihai Stoica, a FCSB gyakran durva, sértegető hangnemben kommunikáló klubmenedzsere szerint a török csapat és az UEFA is túlreagált a negyedik játékvezető megjegyzését, Mircea Badea televíziós műsorvezető szemében az „ala negru” (az a fekete) kijelentés csupán az azonosítást szolgálta.

Ezzel szemben Theodor Jumatate, a Gazeta Sporturilor sportlap újságírója véleménycikkében úgy gondolja, hogy Coltescu a bőrszínére redukálta Webót. „Ez a rasszizmus legbrutálisabb kifejezése. Nem kell káromolj valakit, nem kell akárminek is nevezd, ez az »ala negru« a megalázás lényege, és mindent elmond arról, hogy milyen mélyre süllyedhetünk a butaság szakadékába” – áll a publicisztikában.

Míg a mérkőzés játékvezetője, Ovidiu Hategan csak annyit közölt a sajtóval, hogy nem nyilatkozhat, amíg az UEFA-val nem tisztázza az ügyet, Sebastian Coltescu még az éjjel Twitter-üzenetben kért elnézést. „Bocsánatot kérek ezért a félreértésért. Nem állt szándékomban rasszistának lenni. Egy ilyen helyzetben az emberek nem mindig fejezik ki korrektül magukat, és könnyen félre lehet érteni. A Bajnokok Ligája nevében elnézést kérek. Remélem, megértenek” – írta a játékvezető.

A bocsánatkérés ellenére Romániában egyöntetű a vélemény, hogy a 43 éves craiovai játékvezető bírói karrierje véget ért a párizsi esettel. A jövő évi FIFA-listára már amúgy sem nevezett Coltescu, bár már 17 éve élvonalbeli és 2006 óta nemzetközi bíró, rendkívül zűrös és ellentmondásos karriert futott be. 2007-ben egy feltételezett öngyilkossági kísérlet miatt kikerült az élvonalbeli keretből, de egy év múlva már újra Liga 1-es mérkőzéseket kapott.

A klubvezetők és szurkolók egyaránt gyűlölik, mert imád túlzott szigorral előtérbe kerülni, évek óta ő a legtöbb lapot kiosztó és legtöbb tizenegyest befújó román játékvezető, kimagasló hibaszázalékkal. És bár a FRF folyamatosan feltette őt a FIFA-listájára, komoly nemzetközi mérkőzést sosem vezetett, csupán utánpótlás-válogatott mérkőzéseket és európai kupaselejtezőket bízott rá az UEFA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik