A Dortmund felülmúlta a BL-győztes MU-t; Messinek egy gól hiányzott CR csúcsához

Vágólapra másolva!
2016.12.08. 12:02
null
Marco Reus gólja rekordot jelentett (Fotó: AFP)
Véget ért a Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásának csoportköre. Íme, a legérdekesebb rekordok és statisztikák!

 

POTYOGTAK A GÓLOK AZ F-CSOPORTBAN

Megdőlt egy fontos rekord, amelyet még az 1998–1999-es idényben a későbbi győztes Manchester United állított fel. Sir Alex Ferguson csapata húsz gólt szerzett a csoportkörben 1998-ban. Ezt a csúcsot 2011-ben a Barcelona, 2013-ban a Real Madrid állította be, majd idén a katalán együttes ismét húsz találatig jutott (ebből tízet Lionel Messi szerzett, de erről később...).

A mostani BL-idény csoportkörének utolsó fordulójában azonban megdőlt az MU csúcsa: a Real otthonában 2–2-es döntetlent elérő Borussia Dortmund összesen 21-szer volt eredményes a hat csoportmeccsén.

Egy negatív rekord is ehhez a kvartetthez fűződik. A lengyel Legia Warszawa 24 gólt kapott, amivel beállította a fehérorosz BATE Boriszov 2014-es csúcsát. Talán nem sopánkodnak ezen Nikolics Nemanjáék, hiszen ennek ellenére is az Európa-ligában folytathatják.

Ebben a négyesben volt a BL-történelem leggólgazdagabb összecsapása is: az ötödik fordulóban a Dortmund–Legia meccsen 12 (!) találat született (8–4), az addigi rekordot a Monaco–Deportivo La Coruna mérkőzés tartotta (8–3).

Ezek után nem meglepő, hogy a Dortmund, Real, Legia, Sporting négyes összesen 51 gólt szerzett, ami a legtöbb idén a csoportokat nézve.

A DINAMO ZAGREBNEK LENNE MIT TANULNIA A DORTMUNDTÓL

A horvát bajnok minden bizonnyal hamar el akarja feledni idei BL-szereplését. A Dinamo a csoportkörben nem szerzett pontot, sőt gólt sem lőtt. Cserébe viszont kapott 15-öt...

A zágrábiak előtt a 2004–2005-ös idényben a Deportivo La Coruna volt gólképtelen, a 2009–2010-es évadban pedig az izraeli Maccabi Haifa – igaz, a spanyol együttes (a Maccabival és a Dinamóval ellentétben) nem pont nélkül zárt, sőt két gól nélküli döntetlent ért el.

REAL, BARCA, BAYERN: NAGYSZERŰ SOROZATOK

Nem meglepő, sőt az erőviszonyokat ismerve előre borítékolható volt, de konstatáljuk: a címvédő Real Madrid sorozatban huszadszor jutott tovább csoportjából a BL-ben. A királyi gárda rekordot jelentő szériája az 1997–1998-as idény óta tart.

Az sem számít világszenzációnak, hogy a Barcelona megnyerte csoportját – egymás után immár tizedszer (a 2007–2008-as szezon óta), ami természetesen csúcs.

A Bayern München is szép sorozatot épít: a bajor csapat zsinórban tizenöt hazai BL-mérkőzését nyerte meg, ami rekord a legrangosabb európai kupában. A német együttes szériája 2014 szeptemberében a Manchester City elleni 1–0-val kezdődött, legutóbb (ezen a héten) pedig az Atlético Madridot győzte le ugyanilyen különbséggel.

MESSI NEM DÖNTÖTTE MEG CR REKORDJÁT; CASILLAS VISZONT MEGELŐZTE XAVIT

A csoportkör legeredményesebb játékosa Lionel Messi lett, aki tíz gólt rámolt be – csupán eggyel maradt el Cristiano Ronaldo 2015-ben felállított rekordjától. Az ötszörös aranylabdás argentin nem mellesleg 93, a három Aranylabdával büszkélkedő portugál pedig 95 találatnál jár a BL-ben.

Az idei BL-ősz legjobb előkészítője a barcelonás Neymar volt hét gólpasszal. A rangsorban a brazil támadó mögött Ousmane Dembélé (Dortmund), Eduardo Salvio (Benfica) és Cristiano Ronaldo (Real Madrid) áll 4-4 assziszttal.

A Portót erősítő Iker Casillas immár két mutatóban is megelőzi Xavit, a Barcelona legendáját a Bajnokok Ligájában. Casillas 162-szer lépett pályára (Xavi 151-szer), s a Leicester elleni sikerrel Casillasnak immár 97 nyertes meccse van a legrangosabb európai kupában (Xavinak 96). A világ- és Európa-bajnok kapuvédő még egy fontos rekordot őriz: neki van a legtöbb kapott gól nélküli találkozója (54).

Egy másik kapusnak, az orosz Igor Akinfejevnek viszont nincs annyi oka az örömre, mint spanyol kollégájának. A CSZKA és az orosz válogatott kapuvédője sorozatban 39 BL-meccsen kapott gólt, sőt ő az első kapus, akinek nevéhez két öngól fűződik a BL-ben. Egyet tavaly, egyet pedig szerdán a Tottenham ellen hozott össze.

Amikor Akinfejev legutóbb lehúzta a rolót a BL-ben (2006-ban), a szerdán a Tottenham első gólját szerző Dele Allinak állítólag ez volt a profilképe az akkoriban még nagy népszerűségnek örvendő Myspace közösségi oldalon...


CSAK EGY ÚJONC A LEGJOBB 16 KÖZÖTT

A tizenhat továbbjutó közül csak az angol bajnok Leicester City számára lesz ismeretlen terep a BL tavaszi egyenes kieséses szakasza – ismerve persze Claudio Ranieri csapatát, nem lepődnénk meg, ha ott is okoznának némi meglepetést.

A nyolcaddöntős együttesek között hat olyat találunk, amely korábban megnyerte a Bajnokok Ligáját (Barcelona, Dortmund, Juventus, Bayern München, Real Madrid, Porto).

A csoportkör eredményeit és tabelláit ide kattintva tekintheti meg.

A NYOLCADDÖNTŐ MEZŐNYE
CSOPORTELSŐK

Arsenal, Napoli, Barcelona, Atlético Madrid, Monaco, Dortmund, Leicester, Juventus
CSOPORTMÁSODIKAK
Paris SG, Benfica, Manchester City, Bayern München, Leverkusen, Real Madrid, Porto, Sevilla

ORSZÁG SZERINT
SPANYOLORSZÁG 4 (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Sevilla)
ANGLIA 3 (Arsenal, Leicester City, Manchester City)
NÉMETORSZÁG 3 (Bayern München, Dortmund, Leverkusen)
OLASZORSZÁG 2 (Juventus, Napoli)
FRANCIAORSZÁG 2 (Monaco, Paris SG)
PORTUGÁLIA 2 (Benfica, Porto)

Az Európa-ligában folytatják: Tottenham (angol), Legia Warszawa (lengyel), Köbenhavn (dán), Lyon (francia), Ludogorec (bolgár), Besiktas (török), Mönchengladbach (német), Rosztov (orosz)

A FOLYTATÁS

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének sorsolására 2016. december 12-én (hétfő) 12.00-kor kerül sor (Tv: Eurosport1, M4 Sport, Sport1). A csoportelsők csoportmásodikot kapnak, az első meccsen a csoportmásodik csapatok játszanak otthon, a visszavágón a csoportelsők. Az azonos csoportból továbbjutó, illetve azonos ország égisze alá tartozó csapatok nem kerülhetnek össze.

A példa kedvéért: nem lehet a 16 között Arsenal–Manchester City összecsapás (azonos ország csapatai nem kerülhetnek össze) vagy Atlético Madrid–Bayern München mérkőzés (azonos csoportból érkező csapatok nem kerülhetnek össze). A korlátozások a negyeddöntőtől megszűnnek, ekkortól már azonos országbeli és azonos csoportból érkező csapatok is összekerülhetnek.

A nyolcaddöntő első mérkőzéseire 2017. február 14–15-én és 2122-én, a visszavágókra március 78-án és 1415-én kerül sor. Két nappal később, március 17-én már a negyeddöntő párosításait sorsolják.

KULCSDÁTUMOK
KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
sorsolás: december 12.
az első mérkőzések: február 14–15. és február 21–22.
visszavágók: március 7–8., és március 14–15.

NEGYEDDÖNTŐ
sorsolás: március 17.
az első mérkőzések: április 11–12.
visszavágók: április 18–19.

ELŐDÖNTŐ
sorsolás: április 21.
az első mérkőzések: május 2–3.
visszavágók: május 9–10.

DÖNTŐ
június 3., Cardiff, Millenium Stadion

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik