Újra felfelé ível a Dortmund formája, derűlátóan várják a PSV-meccset

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.02.19. 19:57
Edin Terzic (jobbra) és segítője, Nuri Sahin a Dortmund hétfő esti edzésén (Fotó: Getty Images)
Ebben az idényben eddig a Bajnokok Ligájában kiegyensúlyozottabb volt a Borussia Dortmund, mint a német labdarúgó-bajnokságban, és természetesen az őszi sikeres szereplés folytatásában reménykedik a PSV elleni keddi, idegenbeli mérkőzés előtt Edin Terzic vezetőedző. Arról nem is beszélve, hogy az eindhoveni jó eredmény a Bundesliga-feladatokhoz is pluszerőt adna.

 

„Nagyszerű, hogy bejutottunk a legjobb tizenhat közé, de nem azért vagyunk itt, hogy ezt hátradőlve élvezzük. Mi más lenne a célunk, mint elérni a következő kört?” – tette fel a költői kérdést Edin Terzic, a Borussia Dortmund vezetőedzője a hétfői sajtótájékoztatón.

Nos, a Bajnokok Ligáján kívül nem maradt más terep, amelyen a BVB emlékezetessé teheti az idényét. A Bundesligában 17 pont a lemaradása az első helyen álló Bayer Leverkusen mögött, a fő cél az újabb BL-kvalifikáció kivívása maradt – egyelőre negyedik a csapat, de nem lesz könnyű kvótán belül maradnia –, a Német Kupától pedig még decemberben, a nyolcaddöntőben elbúcsúzott.

A megelőző kiírás „majdnem bajnoki címe” után a rajongótábor többet remélt, ám Jude Bellingham Madridba igazolását egyelőre nem sikerült ellensúlyozni. Az idény nem indult rosszul, hét győzelem a veretlenül megvívott első kilenc bajnoki fordulóban, azonban a Bayerntől november elején elszenvedett 4–0-s vereség gödörbe tolta a csapatot, és a kikecmergés beletelt két hónapba. A januári újrakezdés óta megint biztató a bajnoki mérleg (négy győzelem, két döntetlen), de ahogyan jeleztük, ez pillanatnyilag „csak” a BL-kvótához fűződő reménykedésre jogosít fel.

Kérdésre válaszolva a tréner kifejtette, ideje, hogy megszüntessék a BVB-re jellemző kétarcúságot, de a BL-ben úgymond nincs tennivaló ez ügyben, hiszen ott „rendben voltak”, megnyerték a PSG, Milan, Newcastle fémjelezte halálcsoportot. Terzic kísérletezett a hadrenddel, a 4-2-3-1-től (főleg a közelmúltban, idegenben) a 4-4-2-ig sok mindent kipróbált, szóval fel lesz adva a lecke az eindhovenieknek.

„Minden tiszteletünk a PSV-é – mondta Terzic. – Gyors futballt játszik, labdarúgói feszülnek az önbizalomtól, jól cseleznek, rengeteg helyzetet alakítanak ki. Persze én alapvetően derűlátó ember vagyok, szeretem az ilyen kihívásokat, és bízom benne, hogy sikerül lefékeznünk őket. A Bundesligában a legjobbak közé tartozunk labdabirtoklásban, ugyanakkor az ellentámadások eredményességét tekintve is, ha ezeket az erősségeinket meg tudjuk mutatni, elégedett leszek.”

Miközben a régi sikerek megismétlésének reményében kölcsönvett Jadon Sancho még keresi önmagát januári visszatérése óta (öt bajnoki, 265 játékperc, nulla gól), Gregor Kobel, a fiatal svájci kapus tartja jó formáját, és rendkívül bizakodó.

„Kemény erőpróba volt a csoportkör, de minden meccsen helytálltunk, jól futballoztunk, és úgy érzem, nekem is sikerült hozzátennem a magam részét a csapat teljesítményéhez. Milánóban tizenegyest védeni például hatalmas élmény volt. Az ilyen emlékekből könnyű erőt meríteni, motiváltan várjuk a kedd esti meccset” – fogalmazott Kobel.

Terzic nem számíthat az egyaránt sérült Felix Nmechára és Karim Adeyemire, viszont Rami Benszebaini felgyógyult, ott van a csapattal Hollandiában.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
A KEDDI PROGRAM
21.00: Internazionale (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: PSV Eindhoven (holland)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Visszavágók: március 13.
A SZERDAI PROGRAM
21.00: Porto (portugál)–Arsenal (angol) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
21.00: Napoli (olasz)–Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Visszavágók: március 12.

A MÚLT HÉTEN JÁTSZOTTÁK
Február 13., kedd
FC Köbenhavn (dán)–Manchester City (angol) 1–3
RB Leipzig (német)–Real Madrid (spanyol) 0–1
Visszavágók: március 6.
Február 14., szerda
Paris Saint-Germain (francia)–Real Sociedad (spanyol) 2–0
Lazio (olasz)–Bayern München (német) 1–0
Visszavágók: március 5.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik