Kikapott a Manchester United, utolsó lett a csoportjában!

Vágólapra másolva!
2023.12.12. 20:50
null
Coman eldöntötte a meccset (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája A-csoportjában a Bayern München 1–0-ra megverte idegenben a Manchester Unitedet, az angolok így a csoport utolsó helyén végeztek. Nagy meglepetésre a második a most a Galatasarayt hazai pályán 1–0-ra legyűrő FC Köbenhavn lett.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
A-CSOPORT

Manchester United (angol)–Bayern München (német) 0–1 (0–0)
Manchester,
Old Trafford, 73 073 néző. Vezette: Eskas (norvég)
Manchester United: An. Onana – Dalot, Varane (Mainoo, 80.), Maguire (Evans, 40.), Shaw (Wan-Bissaka, a szünetben) – Amrabat, McTominay – Antony (Pellistri, 75.), Bruno Fernandes, Garnacho (Medzsbri, 75.) – Höjlund. Menedzser: Erik ten Hag
Bayern: Neuer – Mazraui (Laimer, a szünetben), Upamecano, Kim Min Dzse, A. Davies – Kimmich, Goretzka – Coman (Tel, 77.), Musiala (Th. Müller, 67.), L. Sané (R. Guerreiro, 90.) – Kane. Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Coman (67.)

A csoport másik mérkőzésén
FC Köbenhavn (dán)–Galatasaray (török) 1–0
(Lerager 58.)
Kiállítva:
Lerager (90.)

FRUSZTRÁLÓ HELYZETBEN készült utolsó csoportkörös mérkőzésére a játéknapot negyedik helyről váró Manchester United: azon túl, hogy a már továbbjutó Bayern Münchent le kellett győznie a nyolcaddöntőbe jutáshoz, arra is szüksége volt az egyenes kieséses szakaszba kerüléshez, hogy a kvartett másik párharca, a Köbenhavn és a Galatasaray meccse döntetlennel végződjön.

Az egyesület becsülete is kockán forgott, hiszen a nyáron mintegy kétszázmillió euróért megerősített gárda számára hatalmas blama lett volna, ha utolsóként zár, így azért hajtott, hogy legrosszabb esetben a harmadik hely megszerzésével az Európa-ligában folytassa februárban. Erik ten Hag menedzser az AFC Bournemouth elleni vasárnapi vesztes bajnoki (0–3) után igyekezett átalakítani csapatát, a legnagyobb meglepetést az szolgálta, hogy október 24. után ismét a kezdő tizenegybe jelölte Raphaël Varane-t, aki kapcsán olyan cikkek jelentek meg kedden az angol sajtóban, miszerint januárban ingyen távozhat. Ami a müncheniek szakvezetőjét illeti, Thomas Tuchel betartotta ígéretét: a lehetőségeihez mérten legerősebb összetételű csapatot küldte pályára, az Eintracht Frankfurt elleni hétvégi 5–1-re elveszített bajnokihoz képest mindössze egy helyen változtatott, Jamal Musiala szerepelt Eric Maxim Choupo-Moting helyett a támadósorban.

A tempóra nem lehetett egy rossz szavunk sem, de a hajtás közepette sok hiba csúszott mindkét oldalon a játékba. Az első valamirevaló lövésig a 24. percig kellett várni, a balbekk Luke Shaw elégelte meg az elöl játszók teszetoszaságát, s tüzelt, Manuel Neuer azonban a helyén volt. A 27. percben Leroy Sané teketóriázott el helyzetet, túl sokáig cipelte a labdát, s ahelyett, hogy mintegy 13 méterről tiszta helyzetben lőtt volna, passzolni akart, s megszabadították a labdától. A német válogatott támadó furcsamód a következő öt percben még kétszer akarta ígéretes helyzetben kiszolgálni a társait lövés helyett – hiába. A félidő előtt kidőlt a hazaiak egyik legjobb formában lévő játékosa, Harry Maguire szenvedett ágyéksérülést. Az MU szinte semmilyen veszélyt nem jelentett a vendégkapura, játékosai rendre elveszítették támadópárharcaikat az ellenfél térfelén. A mezőnyfölényben futballozó müncheniek sem játszottak jól, mégis érződött, presztízskérdést csinálnak a meccsből, nem akarnak kikapni.

A második félidő nagy hazai helyzettel indult, ám az egyébként pazar technikai képzettségű Bruno Fernandes 14 méterről jócskán a kapu fölé lőtte a labdát, majd az 54. percben sem talált kaput húszról. Noha a játék áttevődött a Bayern térfelére, a vendégek hátsó sora feltörhetetlennek bizonyult, s ha esetleg át is játszották, Manuel Neuer söprögetett. A félidő felére kiegyenlítettebbé vált a játék, s a Bayern az első gördülékeny akciója végén betalált, Kingsley Coman értékesítette ziccerét Harry Kane ragyogó passza után.

Ezzel voltaképp elszálltak az addig sem túl vérmes manchesteri remények, s miután a folytatásban is gólképtelen maradt a hazai csapat, eldőlt, hogy utolsó helyen zúg ki a csoportjából – mondhatnánk, hogy némi megnyugvást jelenthet az MU-nak, hogy a három pont besöprésével sem jutott volna tovább, hiszen az FC Köbenhavn legyőzte a Galatasarayt. De az, hogy az Európa-liga-szereplés is elúszott, bizony hatalmas blamázs.

KÖBENHAVN–GALATASARAY 1–0

Amelyik csapat nyer, azé a nyolcaddöntőt érő második hely az A-csoportban – ennyi biztos volt a kezdés előtt, illetve az is, hogy döntetlen esetén a dán csapat megelőzi a törököt, de hogy ez a tavaszra BL-t vagy El-t ér…

Az első félidő legjobb gólszerzési lehetőségét a koppenhágai Peter Ankersen hagyta ki, közeli lövése után a labda kevéssel elkerülte a kaput. Fokozatosan fölénybe került a Galatasaray, de helyzeteket nem tudott kialakítani – mindkét csapat nagyon ügyelt a védekezésére.

A második játékrész elején aztán megtört a jég: az 58. percbeli ellencsapásuk végén a dánoknak sikerült létszámfölényes helyzetet kialakítani a Galata büntetőterületén belül, és Lukas Lerager – aki korábban a Bayern Münchennek és a Manchester Unitednek is betalált – közelről a kapuba lőtt, 1–0. (VIDEÓ ITT!)

A gól még magabiztosabbá tette a dánokat, meg is őrizték előnyüket – igaz, a gólszerzőjüket elvesztették a 90. percben, Lerager hat percen belül két sárga lapot kapott egy-egy szabálytalanságért (VIDEÓ ITT!) –, így történetük során másodszor, a 2010–11-es idény után újra továbbjutottak a BL csoportköréből.

A Köbenhavn tehát a BL-ben folytatja, a Galatasaray csoportharmadikként az Európa-ligában – a török csapatnak ezúttal nem hozott szerencsét a Parken Stadion, ahol 2000-ben legyőzte az Arsenalt az UEFA-kupa döntőjében.

Az A-csoport végeredménye
1. Bayern München 6 5 1 12– 6 +6 16
2. FC Köbenhavn 6 2 2 2 8– 8 0 8
3. Galatasaray 6 1 2 3 10–13 –3 5
4. Manchester United 6 1 1 4 12–15 –3 4

 

MAN. UNITED–BAYERN MÜNCHEN – PERCRŐL PERCRE

40 mérkőzés veretlenül sorozatban a csoportkörben, zsinórban 9 győzelem idegenben: rekordok

 


90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Kőbe vésett a Köbenhavn meccsének eredménye: véget ért az a meccs. Kiesett az MU, a nézők a lábukkal szavaznak.

 

90+2. perc Onana kicselezi hátul Kane-t.

90+2. perc Fernandes beadását kifejeli az ötösről Kane.

Öt perc a ráadás.

A másik meccsen piros lapot kapott a gólszerző.

Sorozatban a 40. BL-csoportmeccsén nem kap ki a Bayern jelen állás szerint.

90. perc Raphael Guerreiro be, Sané le.

88. perc Leon Goretzka kap sárga lapot Pellistri ellökéséért.

Kane előző 5 itteni meccsén 6 kanadai pontot jegyzett.

82. perc Evans két lövést is blokkol az ötösön, Müllerét és Goretzkáét. Kane nem spkkal fejeli hatról a bal felső mellé Kimmich jobb oldali kornerét. HELYZET! Amrabat nem állt most a helyzet magaslatán.

Keserű rekordok. A Royal Antwerp és az MU kapta a legtöbb gólt (15) a BL mostani kiírásában. Korábban egyetlen Premier League-csapat sem kapott 15 gólt e verseny csoportkörében!


80. perc Kobbie Mainoo be, Varane eddig bírta. Amrabat megy eggyel hátrább.

A másik meccsen nincs változás.

77. perc Mathys Tel be, Coman le.

75. perc Garnachónak nem ment ma, Hannibal Medzsbri a helyén, Facundo Pellistri be, Antony le. Coman meg lesérült, a kapu mögött áll egy hosszabb ápolás után.

73. perc Dalot elől felszedi a labdát Neuer, de már les.

71. PERC KINGSLEY COMAN a jobb alsóba lő középről, hét méterről, Kane passza után. Előtte ő szerzett harciasan labdát a 16-os előtt, visszafelé indult el, két csellel megfordult. 0–1!

A másik meccsen az állás... változatlan.

67. perc Thomas Müller kezet fog Ten Haggal, és bejön Musiala helyére.

65. perc Kimmich forgat jobbra Sanének, kivetődik bátran Onana.


63. perc Neuer mellel viszi el a labdát a 16-oson kívül Höjlund elől egy hosszú indítás után.

63. perc Kane jobbról laposan Kimmich elé passzol, aki jobbról nagyon a bal felső mellé lő 17-ről, középről.

61. perc Szofjan Amrabat felrúgja hátulról Musialát, jogos a sárga lap.

A Bayern veretlen maradt előző 19 idegenbeli BL-meccsén a csoportkörben.

57. perc McTominay nem lő 16-ról, előáll inkább egy pocsék passzal.

54. perc Egy labdaszerzés után Fernandes 17-ről jobbal a jobb alsó mellé lő, nem sokkal. Neuer vetődve biztosított.


VEZET A KÖBENHAVN, rossz hír ez az MU-nak.

53. perc Antony megtapossa sunyin a neki becsúszó Daviest, sárga lap.

A Manchester United vereségével a csoportja utolsó helyén végezne. Mindössze háromszor fordult elő, hogy a Premier League egy csapata a csoport 4. helyén végzett a BL-ben – a Blackburn 1995-ben, a Man. City 2012-ben, a United 2005-be.

52. perc Garnacho elillan a jobb oldalon, nem is rossz a jobblábas, lapos beadás... de jön Kim, becsúszva ment az ötösön Höjlund és Antony elől!

48. perc Helyzet, Bissaka jobbról jobbal laposan középre ad, Fernandes jobbal a 16-osról jócskán a léc fölé lő!

47. perc Fernandes indítja Antonyt, akit az ötös jobb sarkának előterében szerel Kim becsúszva, ráadásul kirúgás.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Konrad Laimer Mazrauit, a lesérült Shaw-t Aaron Wan-Bissaka váltja.

Löw nagyban magyaráz Laimernek, megjön Tuchel, és jót nevetnek.



Amrabat és Evans 100 százalékos pontossággal passzol. Messze Kane passzol ma legrosszabbul (61 %).

44 százalékban volt a hazaiaknál a labda ma, háromszor lőttek kapura, 1-szer annak felületére, a másik oldalon ez az arány 5/2.

E párharc legjobb góllövői:
Casemiro 2
Ivica Olic 2
Nani 2
Arjen Robben 2
Paulo Sérgio 2

Fotó: Weltfussball
Fotó: Weltfussball



45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Nagyon erőtelenek az angol (argentin, dán, brazil) támadók, lepattannak sorra Kimékről.

Három perc a ráadás.

A Bayern München öt idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzéséből egyet nyert meg a United ellen: 2001 áprilisában, Paulo Sergio góljával.

44. perc Kim szereli mestereien, keményen a jobb szélen Höjlundot.

42. perc Hazai kontra, Garnacho nem lő, a csele rossz, szereli őt az ötös jobb sarkánál Upamecano. Könnyedén.

40. perc Jonny Evans váltja. A védő 3 hét múlva 36 éves lesz, ebben az idényben 506 percet játszott, 10 meccsen összesen.

40. perc Maguire visszatér, hogy rájöjjön: fáj neki a passz is. Csere.

37. perc Maguire bal combja meghúzódott futás közben, ápolás a pályán. Ő maga rúgta ki a labdát. Evans melegít, Maguire a földön.

36. perc Coman jobb oldali beadása Shaw lábáról a rövid alsóba pattanna, de figyel Onana. Előtte szerelt hátul Mazraui, majd támadást indított.

Nincs még gól ebben a csoportban = dán továbbjutás.

33. perc Fernandes elől elfejeli a labdát Upamecano a 16-os előtt, a labda Kim kezére pattan. Szabadrúgás nincs. A VAR nem illetékes ilyen ügyben.

A Manchester United UEFA Bajnokok Ligája-mérkőzéséből mindössze kettőt nyert meg a Bayern München ellen (öt ikkszek), 1999-ben megnyerte a döntőt, 2009-ben, tavasszal egy hazai meccset.

#MUNFCB pic.twitter.com/yEgAE10P1U


31. perc Coman bal oldali beadását Sané az ötösről jobbal... visszafelé passzolja. Érdekes megoldás, talán Kane-t kereste?

26. perc Sané betör a 16-osra, nem lő 11-ről, balra passszol, Maguire bevetődik Musiala elé, Dalot meg elrúgja a labdát.

A Bayern az angol klubok ellen: 26 győzelem, 16 vereség, 110 lőtt s 78 kapott góllal.

24. perc Kis lökdösődés, Garnacho kapott párat a müncheniektől, ellökte Comant, aki megfejelte a reklámtáblát. Jért volna a sárga lap a hazai szélsőnek.

700 meccs a profik között, 317-szer gólt sem kapott


23. perc Shaw lő kissé balról, 22-ről kapura, Neuer kiüti a léc alá tartó labdát középről.

18. perc Fernandes passza remek a 16-os elől Höjlundnak, aki lefordul a védőkről az ötösön, de Kim ment előle az utolsó minutában.

17. perc Musiala bedob Magiurre mellett egy műesést, megsérül közben a válla. Ápolás.

14. perc Kimmich a 16-os elől feladja a labdát Onanának.

2017 óta nem kapott ki csoportmeccsen a Bayern, előző 6 hazai európai kupameccséből 4-et nyert meg az MU. A legutóbbi német ellenfelét, a Lipcsét nagyon kitömte.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

11. perc Mazraui megindul Shaw mellett, a beadás éppen csak pontatlan a középre befutó Sanének.

Höjlund ma még csak egyszer ért labdába, de 5 góllal vezeti a BL góllövőlistáját.

Kane: 20 meccs az MU ellen, 6 góllal és 4 gólpasszal.

10. perc Coman passzát Kane jobbal a jobb alsóba lőné 16-ról, picit jobbról, de vetődve fogja a labdát Onana.

8. perc Antony felbőrözi a jobb szélen Kimet, de jön Goretzka,és testtel szerel az alapvonalon. Davied keresztpasszát rosszul adja be jobbról Mazraui.

Az MU 11 mérkőzés óta veretlen német csapatokkal szemben az Old Traffordon, legutóbb a Bayern nyert itt.

5. perc Antony egy csel után ballal a léc fölé lő kissé jobbról, 22-ről. Nagyon.

4. perc Antony kiharcol a jobb szélen egy kornert, Fernandes beadása rossz.

1. perc Kane meghúzza a jobb szélt, jobbal laposan középre ad, éppen csak lemarad a labdáról a kapu torkában Musiala!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros mezben és fehér nadrágban, a vendégk fekete-lila mezben és fekete nadrágban.


Egy kis örökmérleg: 13 mérkőzés, 2 angol és 6 német sikerrel, 16, ill. 21 rúgott góllal.


JÖTTEK-MENTEK!
A Bayern Münchentől a Manchester Unitedhez:
2023, Marcel Sabitzer, kölcsönbe
2015, Bastian Schweinsteiger, 9 000 000 euró
2007, Owen Hargreaves, 25 000 000

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Jadon Sancho nem kerettag, Casemiro, Lisandro Martínez, Tyrell Malacia, Amad Diallo, Anthony Martial , Marcus Rashford és Mason Mount sérült, a vendégektől Tarek Buchmann, Matthijs de Ligt, Serge Gnabry, Tom Hülsmann, Bouna Sarr és Sven Ulreich maródi.


Noha a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Erik ten Hag, a Manchester United menedzsere igyekezett magabiztosságot sugározni, válaszai inkább erőltetett, sablonos panelekből épültek fel. Így is kénytelen volt felelni arra a kérdésre, miért ennyire hullámzó a csapat játéka és eredményessége.

A Bayern München sem dicsekedhet hétvégi teljesítményével, bár a mérkőzés képe és a statisztikák alapján ritkán állnak össze úgy a csillagok egy csapatnak, mint ahogy a Frankfurtnak az 5–1-re megnyert összecsapáson. A bajorok 62 százalékban birtokolták a labdát, többször lőttek kapura (17–14), sokkal több szögletet harcoltak ki (9–1), és a helyzetek minőségét jelző xG-mutató szerint is a Bayernnek kellett volna nyernie (az Understat adatai szerint a Frankfurt 1.85-ös indexével szemben a Bayern München 2.59-es xG-t dolgozott ki). Persze annyit ér az adott statisztika, amennyit az eredményjelző mutat, ám az biztos, hogy a Manchester Unitedhez képest legalább az adatok a Thomas Tuchel vezette csapat mellett szólnak.

A csoportkör első öt fordulójában mindössze négy pontot gyűjtött az angol klub, az előző két találkozón a Köbenhavn és a Galatasaray ellen is kétgólos előnyről szórakozta el a győzelmet (3–4 és 3–3), így most éppen e két csapat közül kerülhet ki a Bayern München mellett a másik továbbjutó. A képlet egyszerű: ha az FC Köbenhavn vagy a Galatasaray nyer a csoport másik mérkőzésén, a manchesteriek kiesnek, bármilyen eredmény születik az Old Traffordon. Persze az elmúlt hetek, sőt az őszi szezon alakulása alapján nehezen elképzelhető, hogy Erik ten Hag képes lelkileg és taktikailag is úgy felrázni a játékosait, hogy legyőzzék a Bayern Münchent.

Az 1999-es csodánál is több kell a Manchester Unitedtől, ha kedd este továbbjutást szeretne ünnepelni a Bajnokok Ligájában. A 24 évvel ezelőtt rendezett, Bayern München elleni, 2–1-re megnyert Bajnokok Ligája-döntőt ugyan lehetetlen helyzetből megfordította a United, de ezúttal nem csak a saját kezében van a sorsa.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

Erik ten Hag szerint elsősorban a közelmúltbeli sérülések okoznak zavart csapata játékában. „Az elmúlt idényben volt egy stabil csapatunk, menet közben nem sokat kellett változtatni, különösen a védelemben – mondta hétfőn a menedzser. – Ha ismét meglesz ez a fajta stabilitás, jobbak lesznek az eredményeink is. Tudom, hogy ez a csapat képes sokkal magasabb színvonalon teljesíteni, és ezt nem három hónappal ezelőtti mérkőzések emlékeire alapozva mondom, hiszen megmutattuk egy héttel ezelőtt is. A jó hozzáállás az alapja mindennek.”

„Jól tudjuk, hogy sajnos pillanatnyilag kiszámíthatatlanok vagyunk – folytatta McTominay. – Sokat beszélünk erről az edzői stábbal, csapatként kell megtalálnunk a választ erre. Az nem mentség, hogy rendkívül feszes a menetrend, nincs szusszanásnyi üresjárat sem. A Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában is nagyon atletikusak a csapatok, fel kell vennünk a versenyt, túl kell teljesítenünk őket. Ezt csak mi, az adott pillanatban a pályán lévők tudjuk megoldani, nem pedig a menedzser az oldalvonalon kívülről.”

McTominay 2017-ben, José Mourinho keze alatt mutatkozott be a Unitedben; akárcsak a portugál esetében, az előtte a csapatot irányító David Moyes, Louis van Gaal, majd a később következő Ole Gunnar Solskjaer és Ralf Rangnick korszakában is hallani-olvasni lehetett kisebb-nagyobb öltözői lázadásról – Solskjaer szeptemberben egy interjúban is kritizálta néhány játékosát a hozzáállása amiatt –, ám Ten Hag néhány napja kérdésre válaszolva teljes egységről beszélt.

„Most nem beszélhetünk olyasmiről, mint néhány korábbi menedzserünk idején, amikor néha tényleg mérgező volt az öltözői légkör. Ezúttal a csapat határozottan az edző mögött áll. Csodálatos szakmai stábbal dolgozhatunk, közös érdekünk a klub sikere, ilyen egyszerű az egész.”

„Ez mindenekelőtt a játékosok felelőssége” – utalt a rapszodikus szereplésre a BL-meccset felvezető hétfői sajtótájékoztatón Scott McTominay, az MU középpályása, aki szerint sok nagyszerű labdarúgó található a keretükben, vannak vezéregyéniségeik, de szavaiból nem ezt emelték ki a brit lapok, hanem inkább azt, amelyek Erik ten Hagra vonatkoztak.

A Manchester Unitednek le kell győznie a Bayern Münchent ahhoz, hogy maradjon reménye a BL-nyolcaddöntőbe jutásra – és jó eséllyel ahhoz is, hogy a második számú európai labdarúgó-sorozatban, az Európa-ligában folytathassa tavasszal.

„Ahogy kezdtük, az minden volt, csak jó nem. Rendkívül csalódott és bosszús vagyok, mert valami egészen mást vártam a csapattól. Egész egyszerűen hiányzik az állandó stabil, jó teljesítmény. Ezen mindenképpen javítani kell. Keményebbnek kell lennünk. Ebben a bajnokságban ha nem a legmagasabb szinten játszol, akkor egészen egyszerűen kinyírnak” – jelentette ki Ten Hag a meccset követően, hozzátéve, vállalja a felelősséget a Manchester United eredményeiért, hiszen ő a csapat edzője.

Mint beszámoltunk róla, a Manchester United szombaton 3–0-ra kikapott az Old Traffordon vendégeskedő AFC Bournemouthtól. A Kerkez Milossal felálló vendégek sikere után a United menedzsere, Erik ten Hag érthetően nem volt boldog.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ MU–BAYERN MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik