BL: ha nyer a Porto ellen, továbbjut csoportjából a Barcelona

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2023.11.28. 08:38
null
Az FC Porto és az FC Barcelona legutóbb október elején csapott össze a BL csoportkörének 2. fordulójában, a Portugáliában rendezett találkozón Ferran Torres (jobbra) góljával 1–0-ra nyertek a katalánok (Fotó: AFP)
Nincs jó formában, és számos sérülés is hátráltatja az FC Barcelonát, ugyanakkor 41 éve nem látott bravúrra lenne szüksége a Portónak, ha már kedden tovább akar jutni a labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjából.

 

Fordulópont lesz a keddi játéknap az FC Barcelonának, ezt maga Xavi, a csapat vezetőedzője ismerte el az FC Porto elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

„A kezdő sípszótól diktálnunk kell az iramot, ezt hiányoltam az utóbbi időszakban – szögezte le Xavi. Mindig akkor reagálunk, amikor hátrányba kerülünk, vagy már ég a ház az utolsó percekben. A kedd esti találkozónak fordulópontnak kell lennie, mert már az ötödik körben kiharcolhatjuk a továbbjutást a csoportból. Javítanunk kell a gyengeségeinken, amelyekkel egyébként tisztában vagyunk. Önök mindig azt mondják, nagy teher nehezedik rám, aztán egy hónap múlva jön a spanyol Szuperkupa, és ugyanezt szajkózzák. Attól függetlenül, hogy nagy a tétje a Porto elleni mérkőzésnek, a Barca edzőjén állandó a nyomás.”

Az FC Barcelona a Real Madridtól elszenvedett veresége (1–2) óta nem az igazi. Bár az idény korábbi szakaszában sem volt meggyőző a katalán sztárklub játéka, azóta csak óriási szerencsével győzte le a Real Sociedadot (1–0). Ezt követően kikapott a Sahtartól a BL-ben (1–0), kínkeservesen legyőzte az Ala­vést (2–1), szombaton pedig döntetlent játszott a Rayo Vallecanóval (1–1). Persze Xavi dolgát nem könnyíti meg, hogy a középpályán állandóan megsérül egy-egy kulcs­embere. A múlt héten Gavit vesztette el az egész évadra térdszalagszakadás miatt, korábban Frenkie de Jong vagy Pedri problémái miatt nem állhatott össze az álomközéppálya. Marc-André ter Stegen játéka is kérdéses kedd este, Xavi egyelőre keretet sem hirdetett, mert a hétfői edzésen dől el, tagja lehet-e a kapus a csapatnak. A Mundo Deportivo szerint, ha a németen múlik, nem hagyja ki a továbbjutásról döntő mérkőzést, ám a hírek szerint érez még fájdalmat a hátában. A La Ligával ellentétben a Bajnokok Ligájában a magyar utánpótlás-válogatott kapust, Yaakobish­vili Áront nem nevezheti a mérkőzésre a Barcelona.

A játékosok közül Joao Cancelo jelent meg a sajtótájékoztatón, s ha már ott volt, elsütötte a közhelyet, mely szerint döntőként kezelik az összecsapást.

„Rendkívül fontos meccs következik, amelyet meg akarunk nyerni, hogy továbbjussunk, ezért döntőként tekintünk rá – mondta a portugál jobbhátvéd. – Jobban kell játszanunk, mint az elmúlt időszakban, de szerencsére a futball megadja a lehetőséget, hogy háromnaponta javítsunk az előző teljesítményünkön. Jól kezdtem a szezont, s bár most nem vagyok jó formában, inkább a csapatról érdemes beszélni, mint az egyénekről. Fiatal keretünk van, ezért a média által kreált nyomás jobban érinthetett bennünket, mint másokat, de képesek vagyunk ezt kezelni. A Benficában nevelkedtem, ezért pluszmotivációt jelent, hogy a Porto ellen játszhatok, de az a legfontosabb, hogy a Barcelonáé legyen a három pont.”

A két csapat 9 ponttal áll a csoport élén, a győzelem továbbjutást érhet. Az októberi összecsapáson a Barcelona 1–0-ra nyert, és nagyon messzire, 1972-ig kell visszamenni az időben, hogy portói sikert találjunk ellene az európai porondon. Akkor az UEFA-kupa első fordulójában találkozott a két klub, az FC Porto két győzelemmel (3–1, 1–0), 4–1-es összesítéssel jutott tovább. A Sérgio Conceicao vezette csapat valószínűleg bármelyik akkori eredménnyel kiegyezne kedd este.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ

H-CSOPORT
18.45:Sahtar Doneck (ukrán)–Royal Antwerp (belga), Hamburg
21.00: FC Barcelona (spanyol)–FC Porto (portugál) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 4 3 1 8– 2 +6 9
2. FC Porto 4 3 1 9– 3 +6 9
3. Sahtar Doneck 4 2 2 6– 7 –1 6
4. Antwerp 4 4 3–14 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik