BL, E-csoport: a Feyenoord két öngóllal juttatta tovább az Atléticót

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.28. 23:11
null
Nem állt hadilábon a szerencsével az Atlético Madrid (Fotó: Getty Images)
A Lazio hazai pályán 2–0-ra megverte a Celticet a labdarúgó Bajnokok Ligája E jelű négyesében, amivel fontos lépést tett az egyenes kieséses szakasz felé. A késő esti találkozón az Atlético Madrid 3–1-re győzött a Feyenoord vendégeként, s a saját továbbjutása mellett az olaszokét is bebiztosította.

 

FEYENOORD–ATLÉTICO MADRID

Abban a tudatban léphetett pályára fanatikus szurkolótábora ellőtt a Feyenoord, hogy vereség esetén búcsúzik a legrangosabb európai kupasorozattól. Arne Slot legénysége ennek szellemében nekiesett a „matracosoknak”, de nem tudott rést ütni a Diego Simeone által megszervezett védelmen. S ha a hollandok nem szereztek gólt, akkor jókora adag szerencsével megtették ezt a spanyolok. Marcos Llorente belöbbölt labdája Axel Witsel fejét kereste, de a belga félreugrott, így a labda az erre egyáltalán nem számító Lutsharel Geertruidáról a saját kapujába pattant (VIDEÓ ITT). A folytatásban az Atlético magához ragadta az irányítást, s nem engedett komoly lehetőséget a házigazdának, de a továbbjutást érő eredmény birtokában az újabb gól megszerzéséért sem szakadt meg.

A mérkőzés első igazi gólhelyzetét – nem számítva Geertruida öngólját – a szünet után alakította ki az Atlético, de 12 méteres lövése a kapufán csattant. Az 54. percben Santiago Giménez egyenlíthetett volna, de ziccerben lemaradt Hartman átadásáról. A kihagyott lehetőséget góllal büntette az Atleti: Barrios labdáját Mario Hermoso látványos mozdulattal, kapásból a kifutó Bijlow kapus fölött a hálóba továbbította (VIDEÓ ITT).

A kétgólos hátrány ellenére sem adta fel a küzdelmet a Feyenoord, de a spanyol gárda több alkalommal is bevihette volna a kegyelemdöfést: előbb De Paul lőtt nagy helyzetben a kapu fölé, majd Griezmann lövését védte bravúrral Bjilow – igaz, a francia csatár lesen állva kapta meg a labdát. A bátor, „minden mindegy” alapon való kitámadás a 77. percben meghozta a gyümölcsét: Ivanusec szögletéből Mats Wieffer bólintott a bal alsó sarokba (VIDEÓ ITT).

A rotterdamiak mindazonáltal csak öt percig reménykedhettek: mexikói csatáruk, Santiago Giménez remek mozdulattal csúsztatott egy szabadrúgás után a saját kapujába – óriási pech (VIDEÓ ITT). A Feyenoord mindent megtett a továbbjutás megragadásának lehetőségéért, de Fortuna a „matracosok” oldalára állt – a hollandok az Európa-ligában vigasztalódhatnak, mivel már nem érhetik utol a tízpontos Laziót. 1–3

Hiába nem volt meggyőző a Lazio játéka, Immobile ezúttal is a hátára vette csapatát (Fotó: Getty Images)
Hiába nem volt meggyőző a Lazio játéka, Immobile ezúttal is a hátára vette csapatát (Fotó: Getty Images)

LAZIO–CELTIC

Egyértelműen a Lazio kezdte erősebben a találkozót, érezhető nyomást helyezett az egyébként jól védekező skót bajnokra. A római dominancia 10. percben csúcsosodott ki, Felip Anderson fejese azonban nem találta el a kaput. A Celtic ezt követően magához ragadta a kezdeményezést, és átvette a vezetést labdabirtoklás terén, de ezzel együtt nem tudott igazi veszélyt teremteni Ivan Provedel kapuja előtt. Noha ordító gólhelyzetekről nem beszélhettünk, 11 kapura lövést így is feljegyezhettünk a Lazio neve mellé – az más lapra tartozik, hogy Joe Hartnak mindössze háromszor kellett védenie, s akkor sem volt szüksége bravúrra.

A második félidő Furuhasi kapu mellett elsuhanó lövéséve indult, majd O'Riley fejese keltett veszélyt a hazai kapu előtt. A 60. percben Felipe Anderson zseniális passzt adott Isaksennek, de a dán szélső lövése centikkel elment a bal kapufa mellett.

A 70. percben ismét a skótok veszélyeztettek, az egyébként lázasan védő Provedel úgy Carter-Vickers fejesénél, mint Oh Hjon Gju löketénél a helyén volt. A végjátékban az addig kifejezetten kiszámítható és eredménytelen futballt produkáló Laziónak egy hősre volt szüksége, s a hős színre is lépett a csereként beálló Ciro Immobile (ki más?!) révén.

A 33 éves csatár a 82. percben egy védelemben elakadó Isaksen-lövésre csapott le, s laza mozdulattal a kapuba lőtt (VIDEÓ ITT). Három perccel később pedig levette Isaksen löbbölését, majd egy lövőcsel után a kilépő Hart mellett a hálóba helyezett (VIDEÓ ITT).

Egy kis stat: római zakójával a Celtic lett az első brit csapat, amely egymás után 15 mérkőzésen képtelen győzni a Bajnokok Ligájában.

 

 

A ráadásban a török játékvezető megítélt – majd videózás után visszavont – egy tizenegyest Oh Hjon Gju műrepülését követően, az eredmény már nem változott. A római„sasok” fontos pontokat szereztek, s mivel az Atlético legyőzte idegenben a Feyenoordot, biztos továbbjutóként várhatják az utolsó fordulót, ahol a spanyol bronzérmessel csatázhatnak a csoportelsőségért. 2–0

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
E-CSOPORT
Lazio (olasz)–Celtic (skót) 2–0 (Immobile 82., 85.)
Feyenoord (holland)–Atlético Madrid (spanyol) 1–3 (Wieffer 77., ill. Geertruida 14. – öngól, Hermoso 57., Giménez 81. – öngól)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Atlético Madrid 5 3 2 15–6 +9 11
2. Lazio 5 3 1 1 7–5 +2 10
3. Feyenoord 5 2 3 8–8 0 6
4. Celtic 5 1 4 3–14 –11 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik