A szakértő hitele – Pietsch Tibor jegyzete

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.04.04. 23:33

Dárdai Pál negyvennégy nemzetközi kupameccsen viselte a Hertha BSC szerelését – ebben a kategóriában (is) csúcstartónak számít Berlinben.

Dárdai Pál 13 nemzetközi kupameccsen ült a Hertha BSC kispadján – ha ezen a téren nem is vallhatja magát klubrekordernek, kevesen dicsekedhetnek azzal, hogy a kék-fehéreket több mérkőzésen irányították az európai porondon.

Hogy hány mérkőzésen erősítette futballistaként, és hány találkozón segítette még edzőként imádott csapatát, abba már bele sem megyünk, a lényeg, hogy a 46 esztendős szakember tudja, miről beszél. Ennélfogva, bár ez nyilván nem a reklám helye, amit a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéről nyilatkozik lapunknak, érdemes elolvasni (lásd még: Címlapsztori). Már csak azért is, mert az elmúlt év(tized)ekben bebizonyosodott: mondanivalójának hitele van.

No, és van személyes tapasztalata is. Éppen a BL-ben játszott először nemzetközi kupameccsen a Herthában. Miután az 1998–1999-es idényt bronzérmesként zárta a Király Gábort is a soraiban tudó csapat, az utolsó selejtezőkörben kapcsolódott be a „nagyok” versengésébe. A ciprusi Anorthosziszt annak rendje és módja szerint elintézték a berliniek, az első csoportkörben jöhetett a Milan, a Chelsea és a Galatasaray! Ezen a szinten minden más volt, mesélte egyszer, kiemelve, hogy azokban a hetekben-hónapokban akkora felhajtás volt körülöttük, mint soha. Bevallása szerint akkor volt a csúcson.

A BL semmihez sem mérhető varázsa azonban a negyedik játéknapon megtört. A Milan ellen hiába nyert 1–0-ra a Hertha, Dárdai Pálnak keserű véget ért a meccs: percekkel a lefújás előtt Demetrio Albertini csúnyán lerúgta. A műtét nem maradt el, amit lehetett, összecsavaroztak a bokájában, ám öt hónap kiesett a pályafutásából.

Többek között a Barcelona ellen a következő csoportkörben lejátszott két mérkőzés is. Ha már a sors így hozta, akkor jeleskedett először szakértőként. Más kérdés, hogy a katalánok elleni berlini mérkőzésen hiába ült fel Knézy Jenő mellé a kommentátorfülkébe, a hatalmas köd miatt semmit sem lehetett látni a helyszínen és a tévé előtt sem, el is vették a képet tőlük. A 61-szeres válogatott középpályás mindmáig nevetve mondja: állítólag 1–1 lett a vége...

Egy mosoly is megjelenik az arcán a mai napig, ha felcsendül a BL-himnusz, mert eszébe jut, hogy volt idő, amikor neki is szólt. Nos, kedd este is mosolyoghat: a Benfica–Liverpool (Dárdai Pál, NS-szakértő: „Anélkül, hogy előre leírnám a portugálokat, nagyjából abban bízhatnak, hogy ha a múltban négyszer már legyőzték a Liverpoolt, akkor esetleg most is sikerülhet...”) és a Manchester City–Atlético Madrid („Ha az első meccsen legalább kétgólos City-győzelem születik, kisebb csodával érne fel a spanyolok továbbjutása”) párharccal kezdődik a negyeddöntő.

Az előrejelzés szerint Lisszabonban és Manchesterben is jó meccs várható – köd szerencsére nem.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik