Ma mindenki erre a labdára figyel: este jön az MU–Chelsea!

Vágólapra másolva!
2008.05.21. 12:46
Ma este Moszkvára figyel egész Európa. BL-döntő lesz. Anglia már napok óta az orosz főváros „bűvkörében” él, boldog-boldogtalan elmondja, mit vár a meccstől, ki az esélyes, mi lenne a helyes taktika. Este 20.45-től még tovább szűkül a figyelem: onnantól kezdve kizárólag a Manchester United és a Chelsea játékosai lesznek főszerepben.
Ma este 20.45-től útjára indul a labda a moszkvai Luzsnyiki Stadionban
Fotó: Reuter/Kai Pfaffenbach
Ma este 20.45-től útjára indul a labda a moszkvai Luzsnyiki Stadionban
Ma este 20.45-től útjára indul a labda a moszkvai Luzsnyiki Stadionban
Fotó: Reuter/Kai Pfaffenbach
Ma este 20.45-től útjára indul a labda a moszkvai Luzsnyiki Stadionban

Anglia már tett egy szívességet, amikor múlt hét szerdán a Zenit St. Petersburg első európai kupagyőzelmét "látta vendégül" Manchesterben – most az oroszokon a sor. És ők biztos, hogy visszaadják a szíves vendéglátást, a kérdés csupán az, hogy Anglia londoni vagy manchesteri fele lesz a „kiszolgálással” maradéktalanul elégedett.

Magyarra fordítva a „turisztikai kisokost”: ma este a moszkvai Luzsnyiki Stadionban Manchester United–Chelsea döntőt rendeznek a Bajnokok Ligája 2007–08-as szezonjának zárásaként. A BL történetében először játszik egymással két angol csapat finálét. A Manchester United harmadik trófeáját szerezheti meg (1968 és 1999 után ünnepelhetnek ismét), a Chelsea viszont először mérkőzhet meg a legrangosabb európai klubtrófeáért.

A két csapat angol játékosai előtt nem ismeretlen a stadion, hiszen tavaly októberben itt szenvedtek vereséget az oroszoktól sorsdöntő Eb-selejtezőn, aminek következtében a BL-döntő után Ausztriába és Svájcba legfeljebb turistaként látogathatnak...

Mindazonáltal a Luzsnyiki gyepszőnyegét még ők sem ismerhetik, csak a keddi edzésről. Az UEFA korifeusai ugyanis a BL-döntőre lecseréltették a moszkvai műfüvet – valódi gyepre. Az új talajt egy héten át hordták Szlovákiából az orosz fővárosba.

És ha már északi szomszédunknál tartunk, a mérkőzés kapcsán meg kell említenünk még egy szlovák „kelléket”. Nevzetesen Lubos Michelt, aki élete első BL-döntőjén működik közre. Az UEFA részéről Michel megbízása nem meglepő dolog, hiszen a remek sípmester évek óta ott van a „tűzvonalban”. Negyvenedik születésnapja után öt nappal élete egyik legnagyobb kihívása előtt áll.

Nem lesz könnyű dolga, az biztos, hiszen a Manchester és Chelsea az elmúlt években rengeteg emlékezetes, parázs csatát vívott egymással – és még sohasem volt ekkora a tét.

És akkor beszéljünk is a főszereplőkről, a játékosokról. A Manchester Unitednél mindenki egészséges, így a nagy kérdés az, hogy Sir Alex Ferguson, a csapat menedzsere most is készül-e valami „extra” taktikával. Mint a Barcelona elleni elődöntő első meccsén, amikor Cristiano Ronaldo volt az előretolt ék vagy mint 1999-ben, amikor a BL-döntőben Ryan Giggset a jobb oldalon játszatta.

1999-hez képest egyébként Giggsen kívül – igaz, az ő kezdőcsapatba állítása sem biztos – teljesen kicserélődik a kezdőcsapat, hacsak Gary Neville nem ezen a mérkőzésen kapja vissza a jobbhátvéd szerepét. (De ez nem valószínű, elvégre a csapatkapitány szinte egész évben sérült volt). Wes Brown akkor kispadon ült, most minden bizonnyal ott lesz a kezdőben. Illetve van még valaki: Paul Scholes. A vörös hajú középpályás akkor eltiltás miatt nem játszhatott, most, 33 évesen, viszont még mindig megkérdőjelezhetetlen helye van a kezdőben.

A nagy kihívó Chelsea akkor jutott döntőbe, amikor kevesen várták: José Mourinho távozása után. Avram Grant, a csapatot 2007 ősze óta irányító izraeli menedzser viszont a kezdeti kritikus hangok ellenére döntőbe vezette csapatát.

A Chelsea kezdőcsapata is kérdéses még. Ashley Cole, a keddi edzésen keményen összecsapott Claude Makelelével, az angol nem is tudta befejezni az edzést. Brit lapértesülések szerint azonban a mérkőzésre teljesen rendben lesz.

A „kékek” különösen fogadkoznak, hiszen a bajnokság hajrájában hiába győzték le a „vörös ördögöket”, de a pontvadászatot a manchesteriek nyerték. Most rögtön itt a visszavágás lehetősége az év egyik legnagyobb érdeklődéssel várt meccsén.

Tömött lelátók előtt, 65 000 – többségében angol – szurkolóval a stadionban, és milliókkal a televízió képernyői előtt.

A várható kezdőcsapatokat és a tudósítási adatlapot ide kattintva érheti el!



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik