UEFA-vizsgálat a lens-i lelátói káosz miatt

Vágólapra másolva!
2007.02.21. 10:52
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vizsgálatot indít a Lens-ban rendezett Lille-Manchester United Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn történt események miatt, melyek következtében a biztonsági erők könnygázzal próbálták fenntartani a rendet a vendégszektorban. A”bevetés” eredményeként a vörös ördögök kapusa, Edwin van der Sar kettős látással küszködött, s számos szurkolót kellett kimenekíteni.
Sok dolga volt a rendőröknek... - EGY KATTINTÁS A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A MÉKRŐZÉSRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT!
Reuters
Sok dolga volt a rendőröknek... - EGY KATTINTÁS A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A MÉKRŐZÉSRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT!
Sok dolga volt a rendőröknek... - EGY KATTINTÁS A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A MÉKRŐZÉSRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT!
Reuters
Sok dolga volt a rendőröknek... - EGY KATTINTÁS A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A MÉKRŐZÉSRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT!

Óv a Lille

A Lille megóvja a Manchester United ellen kedden 1-0-ra elvesztett labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzést - jelentette be a klub szerda este.

A francia csapat vezetői szerint az angolok győztes gólja szabálytalan körülmények között született, mert a kapus még a sorfalat állítgatta, amikor Ryan Giggs a 83. percben a hálóba csavarta a labdát.

Az eset után a játékosok Claude Puel vezetőedző felszólítására levonultak a pályáról.

A brit médiumok élesen bírálták a franciák viselkedését.

"Sírtak, mint a kisbabák", "primitív vesztesek voltak", írta tudósításában a The Sun. Más lapok címoldalain "Káosz", "Szégyen", "Undorító francia viselkedés" volt olvasható.

A találkozón történtekkel kapcsolatban az európai szövetség (UEFA) vizsgálatot rendelt el.
(MTI)
A BBC beszámolója szerint a közjáték előzményeként a rendezők beengedték a már amúgy is zsúfolt manchesteri táborba azokat a drukkereket, akik a hazaiak számára fenntartott lelátórészre kaptak jegyet. Ennek megfelelően tumultus alakult ki, s az első félidőben a rendőrök csak könnygáz-spray használatával tudták visszaszorítani azokat, akik biztonságuk miatt be akartak menni a pályára. Később sokakat a több méter magas kerítéshez szorítottak, s a rendfenntartó erők a gumibotokat is elővették.

„Természetesen több forrásból is tájékoztatást kaptunk az eseményekről, de további információkat is várunk. Nagyon fontos, hogy precízen megállapítsuk, mi történt a kérdéses részen” – jelentette ki a Manchester United kommunikációs igazgatója, Phil Townsend.

A könnygáz egy része a játéktérre is bekerült, ennek következtében szenvedett kisebb látáskárosodást Edwin van der Sar.

A Manchester United egyébként már a kezdés előtt tiltakozott a lens-i stadion nem megfelelő biztonsága miatt. A létesítmény egyébként csak a BL-ben látja vendégül a Lille-t, amelynek pályája eleve nem felel meg az UEFA előírásainak.

„A biztonsági részen és a pályán történt események láttán egyértelmű, hogy a játékvezetői jelentésre alapozva az Ellenőrző és Fegyelmi Bizottság megteszi a szükséges lépéseket. Azt is ki kell vizsgálni, hogy a Lille-nek mekkora felelőssége van a stadionban történtek miatt. Még nem mondhatom meg, hogy a fegyelmi bizottság milyen lépést hoz, de ha bebizonyosodik a Lille vétkessége, akkor súlyos büntetést vár rá” – jelentette ki Rob Faulkner, az UEFA szóvivője.

A BBC megjegyezte, hogy a United szerint 42 ezres lens-i stadion helyett a jóval modernebb és biztonságosabb Stade de France-ban kellett volna lebonyolítani a nyolcaddöntő első felvonását. A 2005-2006-os sorozatban egyébként a Lille még az említett párizsi arénában fogadta ellenfeleit, többek között a vörös ördögöket…

Manchesteri gólöröm Ryan Giggs szabadrúgása után
Reuters
Manchesteri gólöröm Ryan Giggs szabadrúgása után

A keddi találkozó sorsa a 85. percben dőlt el, amikor a játékvezető engedélyével Ryan Giggs villámgyorsan elvégzett egy szabadrúgást, a labda a hálóban kötött ki. A franciák tiltakoztak, de Bramhaar megadta a gólt. A Lille csapata le akart vonulni, de Puel edző visszaküldte őket.

A reklamáló Sylva kapus sárga lapot kapott, a szurkolók pedig különböző tárgyakat dobáltak a pályára, Gary Neville-t fejen is találták, de tudta folytatni a játékot.

EMLÉKEZTETŐ
BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Lille-Manchester United 0-1 (0-0)
Lens, 40 ezer néző, vezette: Eric Bramhaar (holland)
LILLE:
Sylva- Chalmé, Plestan, Tavlaridisz, Tafforeau- Debuchy, Bodmer, Makoun, Obraniak (Bastos a 90.)- Fauvergue (Cabaye az 57.), Odemwingie (Audel a 75.).
Vezetőedző: Claude Puel.
MANCHESTER UNITED
Van der Sar- G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, Evra- C. Ronaldo (Saha a 67.), Carrick, Scholes (O’Shea a 90.), Giggs- Rooney, Larsson.
Menedzser: Sir Alex Ferguson.
Gólszerző: Giggs (85.)
Sárga lap: Fauvergue (4.), Debuchy (27.), Sylva (86.) ill. Evra (15.), Vidics (30.)
---- N
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik