nemzetisport.hu
2020.02.12 13:33 Frissítve: 2020.02.12 13:43

Sportpolitika: Kifizetődőnek tűnik a magyar út – Coe

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke Budapestre látogatott a Nemzetközi Sportújságírók Szövetségének 83. kongresszusára. Ez alkalomból exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak, de megtette ezt a Sport TV-nek is – most utóbbit szemlézzük.

Sebastian Coe a minapi budapesti AIPS-kongresszuson (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok atléta a londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke volt, így bőséges tapasztalata van a nagy versenyek megrendezéséről.

„Egyetlenegy város sem szembesülhet annál nagyobb kihívással, mint hogy megszervezze a legnagyobb sporteseményeket. És ezek közül az olimpia a legnagyobb. Hatvan emberrel kezded a munkát, körülbelül ennyien kellenek a pályázati anyag benyújtásához. A megnyitón pedig már kilencezret kell megmozgatnod” – fogalmazott.

A három év múlva esedékes budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos kérdésre először azt válaszolta: nem látja szükségességét annak, hogy tanácsokat osztogasson – „mert már több nagyszerű atlétikai eseményt tető alá hoztak a múltban, volt már itt Európa-bajnokság és több nagy verseny is, ezen események története és színvonala kiállja az idő próbáját” –, végül annyit azért mondott:

„Ha mégis valamilyen tanácsot kellene adnom, akkor azt mondanám, nagyon figyeljenek oda a részletekre. A részletek nagyon fontosak, mert ha nem ügyelünk rájuk, túl gyorsan cserélődik minden és mindenki.”

A SPORT TV INTERJÚJA

Coe szerint Budapest gyorsan a világbajnokságok városa lett, és nagyon büszkék arra, hogy megmutathatják itt a sportágukat, méghozzá egy hozzáértő és lelkes magyar szurkolótábor előtt.

„Magyarországnak gazdag múltja és nagyszerű eredménysora van a világ atlétikájában. És remélem, több fiatal atléta számára is inspirációt nyújtunk, hogy átérezze, az atlétika lehet a jövője, akár a versenypályán, akár azon kívül” – válaszolta Coe arra kérdésre, hogy milyen haszna lehet Magyarországnak a vb-rendezésből.

Felvetődött a kérdés, mit tud arról a helyzetről, ami a magyarországi világbajnokság körül kialakult.

„Semmit. Amikor a csapatunk helyszínbejárást tartott, elégedett volt. És tudom, hogy nagyon szoros a kapcsolat az itteni szervezőbizottsággal. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű világbajnokságot láthatunk Budapesten. Nagyon izgalmas a projekt. Megmutathatjuk az innovációt, a fenntarthatóságot, és ez nem csupán a világbajnokság miatt lesz fontos, hanem azért is, mert ezek olyan értékek, amit az atléták is nagyra értékelnek.”

S hogy képesnek tartja-e Magyarországot az olimpiarendezésre?

„Én a sportot szerető minden várost, minden országot és minden közösséget csak ösztönözni tudok arra, hogy megmutassa a képességeit és a sport iránti vágyát. Az olimpia megrendezése nagyon komplikált folyamat. Az az útvonal, amit Magyarország és Budapest választott, hogy tudniillik megmutassa a legnagyobb szövetségek legnagyobb eseményeit, kifizetődőnek tűnik.”

2023.01.09 13:01:22

Atlétika nemzetisport.hu

Augusztus 19. és 27. között rendezik meg a 19. szabadtéri vb-t a magyar fővárosban.

2023.01.04 13:34:32

Atlétika nemzetisport.hu

A francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad 37 évesen hagy fel az akadályfutással.

2022.12.30 15:24:35

Atlétika nemzetisport.hu

Münchenben Eb-ezüstöt nyert, fedett pályán és szabadtéren is megdöntötte az országos csúcsot.

2022.12.18 22:07:43

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Budapest következő nyara tele van nem csak sportrendezvény-ígéretekkel, ahogy az illik is egy világváros esetében. A bokrétának egyértelműen az atlétikai vb ígérkezik. 2023-ban a sportág első világbajnokságának negyvenedik évfordulója lesz, így az elmúlt évtizedek hőseinek felvonulását is valószínűsíti.

2022.12.14 17:26:36

Atlétika nemzetisport.hu

Pap Márk: Az elkövetkezendő tíz évben szeretnék történelmet írni, szeretném, hogy emlékezzenek rám!