MTI 2019.07.10 15:38 Frissítve: 2019.07.10 16:03

Gyulai Memorial: „Egyértelműen nagyszerű versenyt zártunk”

Kiemelkedően sikerült a keddi, 9. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, amely Spiriev Attila versenyigazgató tájékoztatása szerint ismét 90 ezer pont felett teljesített, és jó eséllyel a legjobb nem Gyémánt Liga-verseny lesz az idei egynapos nemzetközi viadalok rangsorában.

 

A jubileumi, 10. Gyulai Memorialt jövőre szintén Székesfehérváron rendezik meg (Fotó: Tumbász Hédi)

„Szerencsére az atlétikával könnyű helyzetben van az ember, az eredmények magukért beszélnek, nem kell magyarázkodni. Azok alapján pedig egyértelműen nagyszerű viadalt zártunk. A pontszámítás szerint 90 ezer fölé jutottunk, a verseny történetében harmadik alkalommal – nyilatkozta az MTI-nek a székesfehérvári esemény másnapján Spiriev, aki azt is elmondta, hogy idén a világbajnokság szeptember végi időpontja alaposan felborította a szokásos rendet, így az atlétáknak és a versenyszervezőknek is nehéz dolguk van; a  magyarországi nagydíj esetében is sok volt a lemondás, ezért rengeteg sportoló pótlását kellett megoldani, de mindez jól sikerült. – Minden bizonnyal idén is a régió legerősebb viadala leszünk. A legrangosabbnak tartott ostravai Golden Spike-ot például 2000 ponttal előzzük meg, ami már kategóriányi különbség.”

A versenyigazgató méltatta a sztáratlétákat, többek között a 200-as győztes Christian Colemant (19.91 mp) és Shaunae Miller-Uibót (22.18 mp), akik nagyszerű versenycsúccsal győztek, a férfi hármasugrást és a férfi diszkoszt pedig külön is kiemelte.

„Vissza kellene néznem, de szerintem ilyen szintű hármasugró-viadal olimpiákat és világbajnokságokat leszámítva nem nagyon volt máshol. A férfi diszkosz mezőnye pedig simán elmenne egy világbajnoki finálés névsornak, ám nem csupán a nevek, hanem az eredmények alapján is megállja az összehasonlítást egy vébédöntővel” – jegyezte meg Spiriev Attila.

Férfi hármasban három olyan ugró szerepelt, akinek 18 méter felett van az egyéni csúcsa. A kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok amerikai Christian Taylor és honfitársa, a londoni és a riói játékokon is mögötte második Will Claye pedig óriási csatát vívott egymással. A győzelmet végül előbbi szerezte meg 17.93 méterrel, de a nagy hátszél miatt az nem lehet hivatalos versenycsúcs, ami így a második legjobb keddi ugrása, a 17.68 méter lett. Clay 17.66-ig jutott.

Spiriev Attila a nemzetközi klasszisok kiváló teljesítményénél is fontosabbnak tartja, hogy a magyar atléták közül többen is nagyszerűen szerepeltek. Megemlítette Nguyen Anasztáziát, aki 670 centiméteres óriási egyéni csúccsal harmadik lett a nagyon erős női távolugrómezőnyben, illetve a két gátast, Kozák Lucát és Kerekes Grétát, akik 12.91 és 12.93 másodperces eredménnyel végeztek a hatodik és hetedik helyen 100 m gáton. A súlylökő Márton Anita hosszú idő után tudott ismét 18 méter felett lökni, Halász Bence pedig második lett kalapácsvetésben.

„Bedobtuk egy-két nagyon fiatal atlétánkat is a mély vízbe, és egyikük sem ijedt meg a lehetőségtől. A 18 éves Mátó Sára közel volt a juniorcsúcshoz 400 gáton, noha az erős szél legalább egy másodpercet rontott az eredményeken, míg a vele egyidős Endrész Klaudia hetedik lett távolban. Ez nagyon örömteli – nyilatkozta Spiriev Attila, akit lenyűgözött a székesfehérvári közönség is. – Szinte telt ház volt, de nemcsak sokan voltak, hanem a nézők értékelték és értették is a versenyt, elmondhatatlanul sokat segítettek a sportolóknak, akik imádják az itteni hangulatot.”

A jubileumi, 10. Gyulai Memorialt jövőre szintén Székesfehérváron rendezik meg, a szervezők ugyanis még hétfőn egy plusz két évre szóló új szerződést írtak alá a város polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással.

2020.10.30 17:28:38

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A huszonkilenc éve magyar csúcstartó vb-ezüstérmesnek mindig az járt a fejében, hogy feljebb jusson. sosem tartotta magát különösebben bátornak.

2020.10.21 18:31:06

Atlétika LÁNDORI BALÁZS

Wladyslaw Kozakiewicz világcsúccsal nyert a moszkvai játékokon – aztán csinált még valamit.

2020.10.21 22:32:44

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Meddig lehet az emberi agyat és akaratot folyamatosan halogató üzemmódban tartani? Meddig lehet abban a tudatállapotban tervezgetni felkészülést és formaidőzítést, amelyet a korábbi évtizedek alakítottak, illetve építették köré a versenynaptárt?

2020.10.06 23:56:56

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Senki sem tilt meg most szigorúbb házirendet a sportklubokban, egyetlen sportembernek sincs ott a kés a nyakán, hogy márpedig bulizni kell menni – és a sor folytatható. Pusztán az a kérdés, mennyit vagy hajlandó áldozni azért, hogy a legnagyobb célod elérd?

2020.09.18 23:32:24

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Kármentésbe fordult a szabadtéri szezon, mégis elképesztő eredmények jöttek ki belőle.