Atlétikai vb: Halász Bence rögtön az első dobásával döntőbe jutott

Vágólapra másolva!
2023.08.19. 13:59
null
Halász Bencének csak egyszer kellett dobókörbe állnia a selejtezőben (Fotó: Szabó Miklós)
A budapesti atlétikai világbajnokságon bejutott a vasárnapi döntőbe a 2019-ben vb-bronzérmes kalapácsvetőnk, Halász Bence.

Halász Bence rögtön az első kísérletére túldobta a döntőhöz szükséges 77 métert férfi kalapácsvetésben. Kiválóságunk 78.13-mal magabiztosan jutott a vasárnapi döntőbe. Mivel az első dobása sikeres volt, így ma már nem is kell dobókörbe lépnie, készülhet a vasárnap délutáni döntőre. Kisebb meglepetésre a kanadai Ethan Katzberg 81.18 méterre dobta a kalapácsot, ami új kanadai rekord.

„Rendkívül stresszes volt az egész, már tegnap este elkezdtem izgulni, ami fokozatosan múlt el, és a melegítésnél teljesen megszűnt – mondta a férfi kalapácsvető selejtező után Halász Bence. – Igaz Bálinttal, a fizioterapeutánkkal beszéltem előtte, ő mondta, hogy ne izguljak, mert olyan ez, mint a biciklizés, az ember azt hiszi, elfelejtette, de amikor felül, öt méter után rájön, hogy mégis megy. Velem is pontosan így történt! Mikor beléptem a stadionba, össze sem tudnám számolni, hányszor hallottam, hogy »hajrá Bence, hajrá magyarok!«, ami még jobban ösztönzött.”

„Lehet, hogy ez csak selejtező, de nem lehet ellazázni, láttuk, a kanadai srác hogy beletalált. Itt is ugyanúgy kell erőt beleadni, mert akkor lesz helyén a technika. De ebben még sok van, délben volt a selejtező, és délután jobb teljesítményre képes az ember, így igazából semmit sem érdemes leszűrni belőle” – fogalmazott Halász, aki még örült a több mint másfél csúszásnak. - Hallottam már, hogy azt mondták rám, »esőmenő« vagyok, de most nem örültem volna, ha esőben kell dobni, mert szárazon nagyon jó ez a dobókör. Szerencsére mire elkezdődött, teljesen felszáradt teljesen. Ha a korosztályos világversenyeket is ideveszem, most izgultam a legjobban az összes közül."

A versenyző elmondta, hogy ma rengeteg vizet kell bevinnie a szervezetébe, mert nagyon izzadt, a levegő párás volt a stadionban, emiatt is örül annak, hogy elsőre megdobta a selejtezős szintet, mert sok energiát meg tud menteni, hogy nem kell plusz kettőt dobnia. A célja az, hogy idén is nyolcvan méter felett dobjon.

„Jól éreztem magam, a közönség buzdítása rengeteget segített, hallottam az ujjongást, mikor földet ért a kalapácsom, ami jól esett” – tette hozzá Halász Bence.

A férfi kalapácsvetés döntője vasárnap 17:49 órakor kezdődik.

A versenynap élő tudósítása itt olvasható!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik