MTI
K. B.
2023.09.28 17:38 Frissítve: 2023.09.28 17:54

Atlétika: Sebastian Coe a TF díszdoktora lett

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) szenátusa díszdoktorává fogadta a kétszeres olimpiai bajnok brit középtávfutót, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnökét, Sebastian Coe-t.

Sebastian Coe a Testnevelési Egyetem díszdoktora lett (Fotó: Szabó Miklós)

 

A TF csütörtöki közleménye kiemelte: Coe az 1980-as moszkvai, valamint az 1984-es Los Angeles-i olimpián nyert aranyérmet 1500 méteren. Sportpályafutása során összesen kilenc szabadtéri és három fedett pályás világrekordot állított fel középtávon. Visszavonulása után számos sportvezetői pozíciót töltött be, 2015 óta a WA elnöke. Az augusztusi budapesti szabadtéri atlétikai világbajnokság során rövid látogatást tett a TF-en, ahol negyedórás előadást tartott az edzők felelősségéről, a szakma szépségéről és nehézségeiről. Coe akkor az egyetem díszdoktorainak nevét tartalmazó márványtáblához is ellátogatott.

A Sterbenz Tamás rektor vezette intézmény intenzíven részt vett az atlétikai világbajnokság önkéntesprogramjának működtetésében. Mint a közleményben emlékeztetnek, a TF Csörsz utcai vadonatúj létesítménye volt a világesemény egyik edzőhelyszíne, illetve a vb alatt itt tartotta szimpóziumát és kerekasztal-beszélgetéseit az Edzők Klubja (Coaches Club). A világesemény egy másik kiemelt kísérőrendezvénye volt a WA rendezésében a TF-en tartott tudományos konferencia, amelynek során a sportág legégetőbb kérdéseit feszegető előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Coe mellett az intézmény korábbi munkatársát, a Malajziában működő Ázsiai Mozgásgyógyászati Egyetem igazgatóját, Muhammad Li Csi Fenget is az egyetem díszdoktorává fogadták.

A TF 1925-ös alapítása óta összesen 49 díszdoktori címet adományozott elismert sportolóknak, sportpolitikusoknak, sportszakembereknek és sporttudósoknak. A TF díszdoktora többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnökei, Juan Antonio Samaranch és Jacques Rogge, illetve Primo Nebiolo, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori vezetője.

2023.12.05 17:31:42

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nemcsak ezért, de erre is hivatkozva bocsátom közvitára: miért ne kaphatna helyet a cipőmúzeum a világbajnokságra épült, de hosszú távon annál sokkal többre hivatott Nemzeti Atlétikai Központban? A közvitát persze csak divatos fordulatnak szántam, meggyőződésem, hogy aligha vitatott egy ilyen ereklyekollekció jobb sorsra érdemesültsége.

2023.11.12 10:27:11

Atlétika nemzetisport.hu

Talán már jövő áprilisban leviheti két óra alá a klasszikus versenyszám hivatalos rekordját.

2023.11.11 20:35:34

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Mindent megmozgatnék annak érdekében, hogy legalább a mi drukkereinket beengedjék a stadionba. Napok óta latolgatjuk azt is, mit tehet, azaz „töhöt” a Nemzeti Sport? Gólt nem rúghatunk, nézőt be nem csempészhetünk. De támadt egy ötletünk, amely hamarosan napvilágot lát.

2023.10.01 11:14:19

Atlétika nemzetisport.hu

„Az edzőm azt mondta, ne törődjek semmivel, lőjek ki a rajtnál. Éreztem, hogy ez az én napom”

2023.09.30 22:31:22

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az hamisítatlan angol humor, ez hamisított magyar valóság. Amelynek részeként már azt is pedzegetik, hogy a magyar válogatottnak sincs semmi köze a magyar labdarúgáshoz. A sportközgazdász (amúgy hol vannak a »kultúraközgazdászok«?) nemzeti érzéssel felheccelt, megvezetett tömegekről beszél; ez a hétköznapi ember totális lenézésének régen ismert formája, innen már csak egy lépés, hogy a meccsre járók törött szemüveget hordanak, fogatlanok és alkoholisták is.