Atlétika: ritka betegséggel megküzdve készül az Eb-re Illovszky Dominik

Vágólapra másolva!
2021.02.28. 08:23
null
Illovszky Dominik küzdelmes évek után Eb-re készül (Fotó: MASZ)
Küzdelmes hét év után Eb-szereplésnek örvendezhet Illovszky Dominik. Egymillióból egy embernek van olyan betegsége, amivel a honvédos sprintert kezelték – írta az SzPress Hírszolgálat. 


 

Nagy jövőt jósoltak 2014-ben az akkor még csak 12 esztendős Illovszky Dominiknek, aki 7.23 másodperc alatt sprintelte végig a 60 métert. Olyan gyorsan, ahogy korosztályának legjobbjai közül addig a világon senki sem. Ugyanebben a reményteljesnek induló esztendőben derült ki, hogy ritka és fájdalmas betegség támadta meg a szervezetét. Egy olyan kóros elváltozás, amely az orvostudomány szakirodalma szerint egymillió emberből mindössze egynek borítja fel az életvitelét. Ezért is lehet túlzás nélkül bámulatosnak nevezni, hogy háta mögött hét küzdelmes év buktatóival a 19 esztendős honvédos vágtafutó a jövő héten kezdődő fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon a magyar válogatott tagja lehet. A mindig nagy mezőnyt felvonultató 60 méteren áll rajthoz, azzal a céllal, hogy megjavítsa a 6.72 másodperces egyéni csúcsát.

„Számomra már az is a büszkeséget és biztatást jelent, hogy a lengyelországi fedett pályás Eb-n a magyar színeket képviselhetem, és újabb tapasztalatokkal gazdagodva folytathatom a felkészülésemet az év két nagy kihívására, a junior Európa-bajnokságra és a korosztályos világbajnokságra" – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Illovszky Dominik, akinek tavaly november óta a 100 méteren Eb-bronzérmes és a 10.08 másodperces idejével immár 22 esztendeje magyar rekorder Németh Roland az edzője.

Maximalista edző motiválja

Dominik pályafutását gyermekkorától kezdve nyolc éven át a nyolcvanas években szintén a rövidtávokon jeleskedő Könye Irma egyengette, akitől rövid időre Karlik Pál vette át a váltóbot. Németh a harmadik mestere, akit eddigi tapasztalatait összegezve a fiatal versenyző maximalistának és célratörőnek tart, olyan segítőtársnak, akitől sokat lehet tanulni.

„Nem mondhatnám azt, hogy kissráckoromtól egészen mostanáig egy átlagos magyar fiatal életét éltem. Még inkább nem egy olyan sportolóét, aki azért haladhat nagy léptekkel előre, mert a felkészülése töretlen és időről időre nem kell versenyt futnia a hátrányának ledolgozásáért" – folytatta a 2018-as ifjúsági Eb-n 100 méteren ezüstérmet nyerő Dominik, aki a nehézségek ellenére is minden évben tudott valamennyit javítani a legjobbján, ami a 100 méteren jelenleg 10.58 másodperc.

„Az orvosaim minden tőlük telhetőt megtettek, hogy rátaláljanak a gyógyítás hatékony útjára. Többször is megműtöttek, antibiotikumot és gyulladásgátlókat is szednem kellett. A kulcscsontomból kisugárzó fájdalmamon viszont egészen az elmúlt évig ez sem segített, míg az új orvosom ki nem derítette, hogy autoimmun betegség okozza a panaszaimat. Most úgy tűnik, hogy meggyógyultam, ezért azt remélhetem, hogy a jövőben már egyszer sem szorulok fekvőbetegként kórházi kezelésre.”

A 2023-as vb-ről álmodik

Dominik azon versenyzők közé sorolja magát, akiknek nem okozott nagyobb hátrányt a tavalyi nemzetközi versenyek elhalasztása, személy szerint azért, mert így a 2020-as esztendő nagy részét a rehabilitációnak, fizikai képességeinek és technikai tudásának fejlesztésére fordíthatta.

„Hiszek az edzőmnek, aki azzal biztat, hogy kemény munkával még sokat javulhatok, így fedett pályán és szabadtéren is jó eredményeket érhetek el. Legszebb álmom valósulna meg, ha két év múlva a budapesti világbajnokságon szereplő magyar válogatott tagja lehetnék, még ha azért nagyon keményen meg is kell majd dolgozni” – mondta befejezésül Dominik, akinek a nagypapája testvére – innen ismerős a családi neve – a 2008-ban eltávozott futball-legenda Illovszky Rudolf, „Rudi bácsi” volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik