Atlétika: „Rájöttem, mi kell nekem, hogy ne legyek görcsös” – Halász Bence a vb előtt

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.07.10. 07:19
null
Halász Bence (Fotó: Török Attila)
A kalapácsvető Halász Bence nagy sorozatba kezd, az oregoni világbajnokság után egy hónapon belül jön egy rangos Gyémánt Liga-verseny, a Gyulai Memorial, az Európa-bajnokság, és nincs kétsége afelől, hogy a befektetett munka kamatozik.


– Miben változott az edzésmunkája a tavalyi térdműtéte óta?

– Mennyiség szempontjából ugyanaz maradt, de több feladatot is ki kellett cserélni másra – ha éreztem, hogy nem fog menni, mással helyettesítettük – mondta a Nemzeti Sportnak a Dobó SE 24 éves világ- és Európa-bajnoki bronz­érmes kalapácsvetője, Halász Bence. – Mivel gátszökdelést nem tudok végezni, váltott lábas szökdelésre álltunk át, de ez csak egy példa a sok közül. Az idei eredmények visszaigazolták, jól tettük, hogy változtattunk.

– Gyógytornázik még vele?
– Kevesebbet, de azt szigorúan betartom. Minden hétfőn a gyógytornásznál kezdek, aki rendbe rakja a térdem, és így panaszmentes lesz a hetem. Arra is figyelek, hogy sokat legyen nyújtva a lábam. Meggyógyult, de azért még vannak olyan napok, amikor fáj, hiszen a térd körüli izmokat a műtét után újra kellett építeni, hogy segítsenek a terhelés átvételében, és ez a folyamat a mai napig tart.

– Miben más a mostani Halász Bence, mint, mondjuk, négy éve, a berlini Európa-bajnokság előtt?
– A technikám sokkal stabilabb, és már nem úgy megyek versenyre, hogy helyezésben gondolkozom, sokkal inkább eredményben, méterben, vagy csak abban, hogy jól dobjak, ami magával hozza a jó szereplést. Ezt leginkább az elmúlt években szerzett tapasztalatnak köszönhetem, mert rájöttem, nekem így jó, ez kell ahhoz, hogy ne legyek görcsös. Ha például a mostani világbajnokságon nyolcvan méter felett dobnék, de csak hatodik lennék vele, akkor is nagyon örülnék.

– Ebben az évben újra belelendült, mindössze tizennégy centire került a nyolcvan métertől.
– Igen, végre teljes mértékben visszatértem, sőt már nem is ugyan­azon a szinten vagyok, mint két-három éve, többet érzek magamban, mint 2019-ban vagy 2020-ban. A nemzetközi mezőny is megváltozott kicsit, a két lengyel, Pawel Fajdek és Wojciech Nowicki mellett már ott van az ukrán Mihajlo Kohan, a francia Quentin Bigot, a norvég Eivind Henriksen és persze az amerikaiak. Egyébként ezen a vébén Fajdekre tennék, óriási motiváció lehet neki, hogy ötödszörre szerezhet aranyérmet, amivel történelmet írna – ennyi vébéaranya egy versenyszámban még senkinek sincs. Szerintem Eugene-ben legalább hetvennyolc méter kell majd a nyolcas döntőbe jutáshoz.

– Mi a helyzet a hazai riválisokkal?
– Az országos bajnokságon hatan dobtunk hetven méter felett, ez óriási eredmény egy ilyen kis országban. Egy statisztika szerint kalapácsvetésben a nyolcas döntő átlagát tekintve ebben az évben a magyar volt az amerikai után a második legerősebb bajnokság.

– Pénteken kezdődik a világbajnokság a kalapácsvetés selejtezőjével. Mi a fő versenye az idén?
– A világ- és az Európa-bajnokság mellett ott lesz a Gyulai István Memorial augusztus 8-án, illetve egy lengyel Gyémánt Liga-verseny két nappal előtte. A világversenyek előrébb vannak a rangsorban, de nem igazán tudok különbséget tenni, és nincs kétségem afelől, hogy a rengeteg elvégzett munka kamatozik, és az is segít, hogy motivált vagyok. A nyolcvan méter karnyújtásnyira került, az idén minden adva van hozzá, szeretném, ha ez már Eugene-ben sikerülne.

– Mikor utazik?
– Szerdán. Csak jövünk és megyünk, nem adunk időt az akklimatizációra, arra, hogy megszokjam az időeltolódást. Közel az augusztusi Európa-bajnokság, szűk az idő, ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a módszert választjuk.

VÉLEMÉNY
„Bence elvégezte a munkát, a műtéte után remekül visszaerősödött a nemzetközi élmezőnybe, de várakozó állásponton vagyunk a világbajnokság előtt, ugyanis csak kiutazunk, és jövünk is vissza, nem lesz akklimatizáció. Ez elsülhet jól és rosszul is, láttunk már példát mindkettőre. Nem ideálisak a körülmények, és amiatt is hátrányban vagyunk, hogy megszokott csapatunkból hiányzik Igaz Bálint fizioterapeuta, aki 2009 óta segíti a munkánkat, ismeri Bence minden izmát, rezdülését, és mentálisan is óriási támaszunk volt. Az idén újra benne van Bencében a nyolcvan méter, de ha nem lesz meg, az sem baj. Világversenyen eddig 78.18 a legjobb eredménye, ha ennél nagyobbat dob, már boldog leszek. Van is rá esély, mert ugyan erősödött a férfi kalapácsvetés mezőnye, de az idén ő is sokat javult abban, hogy az adott pillanatban ki tudja hozni magából a legjobbat.”
NÉMETH Zsolt, Halász Bence edzője
halász bence legjobb dobásai 2022-ben
79.86, június 25., Budapest
79.29,  június 16., Oslo
78.88,  június 5., Chorzów
78.81, június 3., Bydgoszcz
78.72, május 15., Győr
78.29, március 5., Szombathely
77.96, április 23., Szombathely
77.67, május 28., Szombathely
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik